Web Sitesi İnşa Etmek

Üyelik
28 Eki 2011
Mesajlar
83
Konum
Kocaeli
arkadaşlar,

ingiltere'de yaşayan ve ingiliz vatandaşlığı bulunan bir kimseye web sitesi hazırlatıyoruz.

site ingilizce olacak içeriği fakat kullanılan yer hem Türkiye hem Yurt dışı, aynı zamanda hali hazırdaki sitemizi de ingilizce çevirecek (kişi Türk asıllı)


bu durumda gelir vergisi stopajı doğar mı ? kdv konusunda kararsızım ?

fikirleriniz nedir ?

kolay gelsin.
 
Olay serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilir.Her ne kadar hizmet yurtdışında verilse bile,hizmetten Türkiye de faydalanıldığından kdv ye tabidir.Ayrıca %20 stopaj kesintisi yapılması gerekmektedir.ÇVÖA var ise anlaşmaya bakmak gerekiyor.Bu durumda stopaj kesintisi yapılmayacaksa mukimlik belgesi istemek gerekecektir.
 
Gelir vergisi yönünden tevkifat yapılmasına gerek yoktur. Bunun içinde İngiltere ile Türkiye arasındaki ÇVÖA ya bakmak gerekir.
Zira ingiltere mukimi bir kişiden bu hizmeti alıyorsunuz. Gerçek kişinden alınan bu hizmet serbest meslek faaliyeti olarak kabul edilirse hizmeti sunan kişi Türkiye'de bu faaliyetleri icra etmek için sürekli kullanabileceği bir sabit yere sahip değilse ve sözkonusu faaliyetleri icra etmek amacıyla, 12 aylık herhangi bir kesintisiz dönemde, bir veya birkaç seferde 183 gün veya daha fazla kalmamışsa gelir vergisi yönünden Türkiyenin vergileme hakkı yoktur.

Öte yandan, GİB özelgelerinde web tasarım işini ticari faaliyet olarak değerlendirmiş, ÇVÖA yı bir kenara bırakıp yapılan işi ticari faaliyet olarak ele aldığımızda yine tevkifat yapılmayacaktır.
 
Eğer inşaat için Londra Belediyesinden yapı ve inşaat ruhsatı alıp, imar harçlarını da Her Majesty's Treasury veznesinde yatırırsanız hiç bir problem olmaz:)

İşin şakası bir yana Sayın 5520'nin yaptığı açıklama gayet güzel ve yeterli, benim ekleyecek bir şeyim yok.
 
Sayın 5520,
ÇVÖA nın olmasını gelir idaresi tek başına yeterli görmemektedir.ÇVÖA hükümlerinin uygulanması için mukimlik belgesinin temin edilmesi gerektiği, aksi halde iç mevzuat hükümlerinin uygulanacağı ilgili özelgelerde belirtmektedir.
 
Sayın metyo,

Burada üç noktayı ispat külfeti var: (İngiltere mukimi açısından)
1-ÇVÖA'ya taraf ülkenin mukimi olduğunun
2-Kesintisiz 12 aylık dönemde 183 gün Türkiye bulunmadığının
3-Sabit bir yere sahip olmadığının

ÇVÖA nın uygulanabilmesi için kendisine ödeme yapılan (A) ülkesinin mukimi olması gerektiği muhakkak. Bunu da ancak mukimlik belgesi ile ispatlayabilirsiniz. Bu GİB den ziyada uygulamanın getirdiği bir zorunluluk.
 
Sayın 5520 nin konu ile ilgili ilk mesajı okunduğunda ÇVÖA nın olmasının tek başına yeterli olduğu algısı ortaya çıkmaktadır.Ben mukimlik belgesine gerek olmadığını belirttiğine dair ifade kullanmadım zaten.
Ayrıca sayın 5520 nin belirttiği 3 noktaya katılıyorum.Ama tekrar ediyorum mukimlik belgesi için ayrı bir vurguda bulunmadığınızdan ötürü,belirtiğiniz şartların oluşması halinde Türkiye de kesintinin yapılmaması için yeterli şartların oluştuğu anlamı çıkıyor.
Sonuçta ÇVÖA nın varlığının tek başına yeterli olmadığı,mutlak ve mutlak mukimlik belgesinin temin edilmesi gerektiği noktasında hem fikirsek mesele yok.
Serbest meslekmi ticari faaliyetmi onlar ayrı.Kaldı ki o özelgeleri bende gördüm.Web tasarımını reklam vs faaliyetleri ile birlikte değerlendirmişler.Tek başına değerlendirmemişler. Web tasarımının tamda GVK 65.maddesinde tarif edilen serbest meslek tanımına uygun olduğunu düşünüyorum.Ama ticari faaliyet olarak değerlendirenlere yanlışsınız diyemem.
 
Bu arada konu ile ilgili olarak bir soru sormak istiyorum.Cevaplarsanız sevinirim.
Örneğin burada bahsi geçen ingiltere örneği üzerinden gittiğimizde,İskoçya da bir off shore firması ile iş yapılması durumunda,bu işlem ÇVÖA kapsamına girermi. ÇVÖA na baktığımızda Birleşik Krallık diye geçmekte. Off shore olması durumu değiştiriyor mu?
Kolay gelsin...
 
"İskoçya da bir off shore firması ile iş yapılmasI" 'dan kast ettiğiniz tam olarak nedir, biraz daha açar mısınız?
 
Örneğin 500 usd pazar araştırma bedeli adı altında hizmet faturası alındığını düşünelim.Bu bedel o faturaya istinaden iskoçya da mukim off shore firmasına gönderilmiş olsun.
Türkiye de mukim firmanın bu durumda vergisel yükümlülükleri ne olur.
1-ÇVÖA off shore firmaları için geçerli midir?
2-Geçerli ise mukimlik belgesi alınması veya alınmaması vergisel yükümlülükleri nasıl etkiler(Şunu belirtmekte fayda var off shore firmalarından mukimlik belgesi almanın kolay olduğunu sanmıyorum)
3-ÇVÖA geçerli değilse vergisel yükümlülükler nelerdir.
 

Benzer konular

Üst