Web Sitesi Sponsor Bağlantı Vergisi ?

  • Konbuyu başlatan yalnızlar prensi
  • Başlangıç tarihi
Y

yalnızlar prensi

Ziyaretçi
sayın editör ve site sakinleri

bir blog sayfam var ve sayfama sponsor bağlantılar eklemek istiyorum. Herhangi bir firma değil de şahısların internet sayfalarının bağlantılarını ekleyeceğim(benim sitem aracılığıyla kendi sitelerinin reklamını yapmış olacaklar) ve karşılığında da para alacağım

bu durumda vergi vermem gerekir mi ve nasıl olacak ?

lütfen yardımlarınızı esirgemeyin
 
Ynt: Web Sitesi Sponsor Bağlantı Vergisi ?

Sayın Formdaşım

Bu yapacağınız iş sürekli bir iş olacağı için karşı taraf hizmet alacak ve sizde gelir elde edeceksiniz.Dolayısıyla Vergi Mükellefi olmak zorundasınız.Elde edeceğiniz Gelirin türüne göre I.sınıf veya II.sınıf mükellef olacaksınız
 
Ynt: Web Sitesi Sponsor Bağlantı Vergisi ?

cevabınız için teşekkür ederim

gerçi bu nasıl bir iştir onu da anlamadım :( benim devlete ne zararım var ki hangi kaynağını kullanıp meşgul ediyorum ki benden böyle bir uygulama için vergi alıyor ? tek kullanacağım şey internet ve elektrik e bu ikisinin vergisini de zaten faturada ödüyorum daha ne olsun :(

hayır bari bu işler kolay olsa kim bilir sırf bu vergiyi vermek için ne kadar uğraşıcam bir sürü belge,imza vs..

herşey bir kenara kazancım ne kadar olacak ki bir de devlete vergi vereyim anlamadım gitti :(

neyse o zaman bu işlere hiç bulaşmayacağız demektir ne yapalım..
 
Ynt: Web Sitesi Sponsor Bağlantı Vergisi ?

İNTERNET ORTAMINDA YER ALAN REKLAM VE TANITIM AMAÇLI BAZI KONULAR ÜZERİNE İLAN VE REKLAM VERGİSİ AÇISINDAN;



- WEB SİTELERİ



Günümüzde bir çok işletme internet ortamında web sitesi oluşturmuştur. Özellikle bu konu yeni Türk Ticaret Kanunu Taslağında da ele alınmış ve işletmelere web sitesi yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. [2] Bu siteler vasıtasıyla işletmeler faaliyet alanları, kendileri, ürün ve hizmetleri hakkında bilgiler vermektedir. Ayrıca bu sitelerden çeşitli pazarlama faaliyetleri de gerçekleştirmektedirler. Sonuç olarak bu siteler vasıtasıyla işletmeler kendileri hakkında tanıtıcı faaliyetler yapmaktadırlar.



İlan ve Reklam Vergisinin konusuna göre her türlü ilan ve reklam ilan ve reklam vergisinin konusuna girmektedir. Kanun maddesinde yer verilen ?her türlü" ifadesi ile konu çok geniş bir şekilde ele alınmıştır. Dolayısıyla akla gelebilecek her türlü ilan, tanıtım ve reklam faaliyeti eğer Kanunun 14. maddesinde sayılan istisna konuları arasında da yer almıyorsa verginin konusuna girmektedir.



Ancak bilindiği gibi, Anayasanın 73. maddesine göre; ?Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır." Bu hüküm verginin kanuniliği ilkesini ortaya çıkarmaktadır. Buna göre bir vergi kanununda bulunması gereken, net bir şekilde açıklanması gereken belli başlı konular vardır. Bunlar; verginin konusu, vergiyi doğuran olay, verginin matrahı, vergi tarifesi veya vergi oranı, istisna ve muafiyetler, verginin nasıl ve ne zaman ödeneceği.



2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu içinde yer alan İlan ve Reklam Vergisinin 14. maddesinde 10 bent halinde açıklanan istisna konularına baktığımızda web sitelerini verginin konusu dışında tutabileceğimiz bir hüküm bulunmadığı görülecektir.



Ancak bu durumda verginin konusuna girdiğini düşündüğümüz web sitelerinin nasıl ve hangi tarifeye göre vergileneceği sorusu karşımıza çıkacaktır. Kanunda bu konuda yapılmış açık bir düzenleme yoktur. Bu nedenle web sitelerinde işletmenin ilan, tanıtım ve reklam amaçlı işlemler yaptığı gerekçesi ile vergi alınamaz.



Ama bize göre, kanuni bir düzenleme ile web sitelerinde gerçekleştirilen reklam ve tanıtım amaçlı ilanlar ve işlemler de verginin konusu itibariyle kavranmalıdır düşüncesindeyiz. Çağımızda ilan ve tanıtım artık sadece el ilanları ya da gazete ve dergilere verilen reklamlar ile yapılmamaktadır.



3.2- İNTERNET ORTAMINDA YAYIN YAPAN GAZETE VE DERGİLERE VERİLEN İLAN VE REKLAMLAR



İlan ve Reklam Vergisi Kanununun 14/2. maddesinde göre; ?Her türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlar" verginin konusuna girmesine rağmen vergiden istisnadır. İstisna maddesinde yer alan ?her türlü" ibaresi ile konu çok geniş bir şekilde ele alınmıştır kanaatindeyiz. Nasıl ki bir önceki bölümde ile ?her türlü" ibaresi ile verginin konusunun çok geniş tutulduğu yorumundan hareketle web sitelerinin de aslında verginin konusuna girdiğini düşündüğümüzü açıkladıysak, bu defa da çağımızın bir gerçeği olan internet ortamındaki gazete ve dergi yayıncılığının da kanunun 14/2. maddesindeki istisna hükmüne dahil olduğunu düşünüyoruz. ?Her türlü gazete ve dergi?" ifadesi sonucu sadece basılı dergi ve gazeteleri değil internet ortamındaki gazete ve dergilerde anlaşılmalıdır.



Dolayısıyla internet ortamındaki bir gazeteye verilen ilan ve reklam verginin konusuna girmekle birlikte kanunun 14/2. maddesindeki hüküm sayesinde vergiden istisnadır.



3.3- WEB SİTELERİNE İLAN VE REKLAM ALAN KİŞİLERİN VE KURUMLARIN VERGİNİN KONUSU KARŞISINDAKİ DURUMU



Yukarıda da açıkladığımız bazı işletmeler sadece internet ortamında pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu nedenle oluşturdukları web sitelerine ise diğer işletmelerin, kurum ve kuruluşlarında ilan ve reklamlarını alabilmektedirler. Bu durumda söz konusu web sitelerinde verginin konusuna giren bir işlem gerçekleşmektedir.



Ancak, .alışmamızın ?3.1" numaralı bölümünde de açıkladığımız gibi, bu işlemlerin hangi tarifeye göre vergileneceği kanunda yer almamaktadır. Diğer bir söyleyişle bize göre, bu işlemler verginin konusuna girmektedir ancak verginin hangi kıstaslara göre alınacağı ve beyan edileceği kanunen belirli değildir.



4- SONUÇ



Çağımızda internet hayatımızın hemen her aşamasında karşımıza çıkmakta ve ticari hayatta bilinen bir çok klasik düzenin dışında işlemlere imkan vermektedir. Bu doğrultuda vergi kanunlarının da çağımızın teknolojik gerçeklerini kavrayacak şekilde sürekli gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu noktadan hareketle, 1981 yılında yasalaşmış Belediye Gelirleri Kanunu içinde yer alan İlan ve Reklam Vergisini internet ortamında yapılan ilan ve reklam şeklindeki tanıtıcı faaliyetler açısından inceleyerek düşüncelerimizi açıkladık.



Bize göre internet ortamında yayın yapan gazete ve dergilere verilen ilan ve reklamlar Kanunun 14/2. maddesinde yer alan hüküm nedeniyle vergiden istisnadır. Ancak, web siteleri reklam ve tanıtım amaçlı bir şekilde kullanılmaktadır ve bize göre Kanunun 12. maddesinde ?her türlü ilan ve reklam" ifadesi ile oldukça geniş bir şekilde tanımlanan verginin konusuna girmekle birlikte, Kanunda web sitelerinde yer alan ilan ve reklam..v.b. tanıtıcı işlemlerin nasıl, hangi tarifeye göre vergileneceği yer almamaktadır. Bu durumda da verginin kanuniliği ilkesi gereği bu alan vergileme dışı kalmaktadır.





HAZIRLAYAN:



GÜRAY ÖĞREDİK

Serbest Muhasebeci Mali Müşavi
 
Ynt: Web Sitesi Sponsor Bağlantı Vergisi ?

Sayın Füsun hn

Sizin alıntınızda konu ilan ve reklam açısından irdelenmiş benim cevap verdiğim konu ise bu işi yapan kişin Gelir Vergisi ve V.U.K açısından irdelenmesidir.
 

Benzer konular

Üst