personel maaş programı

Ya Yardan Ya Serden Vazgeçmelisiniz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferhat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Ya yardan ya serden vazgeçmelisiniz

16.04.1964 doğumlu olup, 20.05.1986 tarihinde SSK'lı oldum. 30.10.1998?de işten ayrıldım. 3799 gün prim ödeme gün sayım bulunmaktadır. Emeklilik şartlarım: 49 yaş, 5300 prim gün sayısı (1501 gün kalan prim gün sayısı) olup, 16.04.2013 tarihinde emekli olabilirmişim. Ancak 05.03.2004 tarihinde bir işyeri açarak ve bugüne kadar Bağ-Kur primi ödeyerek SSK'dan kalan 1501 gün prim ödeme gün sayısını doldurmuş bulunmaktayım. Bağ-Kur primlerini ödemeye devam etmekteyim.
1- Askerlik borçlanması yaparak SSK'dan daha yüksek maaş alabilir miyim?
2- Bağ-Kur ödemeye emeklilik yaşıma kadar devam ederek SSK'dan emekli olabilir miyim?
3- Bağ-Kur ödemeye devam edersem son yedi yılın yarısı şartı ile karşılaşır mıyım? Ödediğim Bağ-Kur primleri boşa gider mi?
4- SSK'dan emekli olmak istiyorum ve işyerimi de kapatmak veya başkasına devretmek istemiyorum.
5- 1 Ekim 2008'den itibaren geçerli olacak kanun beni nasıl etkileyecek?
Bu durumda nasıl hareket etmem gerektiği konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
R.K.
Emekli aylığı, üzerinden prim ödenen prime esas kazanç tutarları ile aylık bağlama oranı esas alınarak hesaplanıyor. Askerlik borçlanması prim ödeme gün sayınızı, bu da aylık bağlama oranınızı artırır.
Bağ-Kur?a prim ödemeye devam ederek SSK?dan emekli olamazsınız. Emekli aylığının bağlanacağı kanunun tespitinde son yedi yıllık fiili hizmet süresi içindeki sigortalılık hali belirleyici oluyor. SSK?dan emekli olabilmeniz için son 3,5 yıl (1260 gün) SSK?ya prim ödemiş olmanız gerekiyor. 1 Ekim 2008?de yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Kanun da bu durumu değiştirmiyor.

Buna göre, şimdi veya emekliliğinize 3,5 yıl kala işyerinizi kapatarak veya devrederek Bağ-Kur sigortalılığınızı sona erdirmeniz, bir işyerinde 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlayarak son yedi yıl içinde daha çok (en az 1260 gün) SSK?ya prim ödemeniz gerekiyor. Aksi halde SSK?dan değil, Bağ-Kur şartlarına göre Bağ-Kur?dan emekli olursunuz