Yabancı Çekler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan smmmelek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
4 May 2006
Mesajlar
18
Selamlar,

Sorum şöyle,

Yaptığımız ihracatlara karşılık yurtdışından bu ihracat bedellerine istinaden yabancı çek almaktayız.Ayrıca bu çekler banka hesabımıza kesinti yapılarak gelmektedir.

Benim sorum çeklerin geliş kaydı,yapılan kesinti kaydı,ayrıca tahsilat kaydı nasıl yapılmalıdır.

Gerçi yoğunsunuz biliyorum geçici vergi nedeniyle ama,yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Kolay gelsin
 
Çek alındığı zaman 101 alınan çekler ana hesap
101 ,001 USD çekler
101,,002 euro çekler gibi alt hesaplarda borç ,ile ilgili müşteri c/h 120 alıclılar ana hesabında
120,01 almanya müşterileri vs. gibi alacak kayıt edersiniz.



Bankaya tahsile verilince yine 101 altında örneğin 101,03 teminata verilen çekler hesabı borçlanır.
Tahsil halinde 102 hesapla alacaklanır ve kapanır. masrafı Finansman giderlerine borç yazılır.
Banka masrafı müşteriyi ilgilendirmez sizin giderinizdir.
 
Bu konuda bir hususu aydınlatmada yarar görüyorum; Bu kabil çeklerin diğer çeklerde farklı bir özelliği vardır. Bu çeklerin müşteriye ödenmesine çek iştirası denmektedir. Bu ödemenin yapılabilmesi içinde müşterinin bankada “çek iştira kredisi” bulunması gerekir. (T.C. Merkez Bankası'nın 8 Kasım 1999 tarih, 99/YB-22 sayılı genelgesini okuyunuz)
 
Sn: Erol,

İştira kredisi, eğer siz bu çekler karşılığı kredi kullanmak isterseniz söz konusu olur. Yani zorunlu bir yöntem değildir.İskonto kredisinin yabancı çekle yapılanıdır. Faiz ödenmez bu kredi türü için.
Eğer siz iştira kredisi kullanmak istemiyorsanız çekleri tahsile bankaya verirsiniz. Ülkesine göre 1 hafta ile 1,5 ay arasında bir süre içinde tahsil edilip hesabınıza geçer. Tabi ayrıca bir de komisyon ve haberleşme gideri alırlar .
 
Sayın ngroy

Yabancı bir banka veya çek kuruluşuna ait döviz üzerinden düzenlenmiş çeklerin ibrazı anında müşteriye nakden veya hesaben ödenmesine "çek iştirası" dendiği malum. Bu kabil çeklerin kabili rücu iştira edilmesi zaten bir kredi işlemi olarak değerlendirilmektedir.

Bu nedenle kredilendirilmesi gereken türden bir çeki iştiraya alınacak müşterinin banka nezdinde iştira kredisi bulunmalıdır. Genelgeyi okumakta fayda var.
 
Sn. Erol elbette öyle ama ben başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Çeki iştirası zorunlu değildir. İsterseniz çekleri tahsile verebilirsiniz. Bankanız muhabir bankaya gönderip tahsil der ve sizin hesabınıza geçer,
İştira durumunda ise hiç beklemeden (tabi sizin de belirttiğiniz gibi krediniz varsa) çek bedeli o günkü kurla hesabınıza alacak kayıt edilir.. artık çek bankanın malı olmuş olur ve kendisi tahsil eder.Karşılığı çıkmaz ise size rücü eder.
 
Üst