fonradar

Yabancı Ortaklı Şirketlerde Yapılacak Bildirimler

Üyelik
22 Haz 2015
Mesajlar
7
Konum
İstanbul
Sayın forum üyeleri,

Bu yıl mali müşavirlik ofisi olarak ilk defa yabancı sermayeli bir şirket kuruluşu yaptık. %100 yabancı sermaye. Tek ortaklı bir limited şirket, bahsedilen tek ortakta yabancı bir tüzel kişilik.

Şirketin kuruluşunu yaptık şu anda faal. İlk yabancı sermayeli şirketimiz olduğundan tecrübemiz yok açıkçası.

Konu hakkında bilgisi olan üyelere bir kaç konuda danışmak isterim:

1- "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Faaliyet Bilgi Formu" formunu verilen ilk kurumlar beyannamesinden sonra mı göndermek gerekli. Biz Ocak ayında kuruluşu tamamladık. Bu sene Kurumlar Beyannamesi olamayacak. Yine de formu doldurmalı mıyız?
2- Şirkete şimdiye kadar sadece kuruluşta sermaye gönderildi. Onu da halen şirket hesabına alamadık ( sorumlu müdürün çalışma izninin tamamlamasını bekliyoruz, tamamlayamadığından yabancı kimlik numarası yok ve bankada işlem yapamıyor) Gönderilen para halen bankada , bankanın tabiri ile askıda bekliyor. Bizim Sermaye Bilgi formunu göndermemiz gerekir mi şu anda? Ya da parayı şirket hesabına aldığımızda mı göndermeliyiz? Ya da kuruluştan sonraki ödemeleri mi bildirmeliyiz?
3- Bir de yabancı sermayeli bir şirkette yukarıda belirtilenler dışında dikkat etmemiz gereken noktalar var mıdır?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

Saygılar

İyi Çalışmalar
 
1-Ben her yıl gönderiyorum, orada beyanname ile ilişki kurmamak gerekir. Şirket kurulmuş mu kurulmamış mı? Buna bak bence.
2-Bu form çok zahmetli, her sermaye ödemesinde göndermek. Bu formlar çok eskiden istenilen formlar açıkçası, şuanda da takip edilip, düzenli olarak işleniyor mu sanmıyorum. Amaç ceza yemeyelim verilmediğinden dolayı gibi bir şey. Gerekirse boş ver, sermaye ödemesi yoksa bile. Yada sermaye kurulduğundan hareket ile ödenmiş gibi bildir, bir daha da uğraşma.
3-Her yıl mayıs ayında 1'de bahsettiğin formu ver yeterlidir. Başka özel bir durum yok, müdürün çalışma iznine dikkat et.
 
Zindan bey,

Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Müdürün çalışma izninin alamadılar (yabancı müdürle alakalı bir problemdi) , bu sebeple kuruluştan sonra yeni bir karar alıp Türk bir müdür atadılar. Yeni Türk müdürün kararı tescil edildi, Vergi dairesine de bildirimini yapacağız yeni müdürün. Vergi dairesi de özellikle yabancı müdürün çalışma iznine dikkat edin , hemen getirin demişti kuruluşta.

Biz sermaye şirket hesabına girdiğinde ve MAyısta bildirimleri yapacağız bu durumda.

Selamlar, teşekkürler
 
Üst