Yabancı para ile kesilmiş çeklerin iadesi

Üyelik
20 Nis 2007
Mesajlar
15
Merhaba, Bir arkadaşım 2008 in 10. ayında 8000 euro karşılığı iş yapmış. 4000 'er bin euroluk 11. ve 12. aylara 2 adet çek almış. Çekler zamanında ödenmemiş. Arkadaşım karşı firma ile ticari ilişkileri devam ettiği için iyi niyetlerine güvenerek çeklere karşılıksız kaşesi vurdurmamış. Çekleri 21 mart 2009 da kendilerine iade etmiş. Çekler alınırken Euro kuru 1,74 iken iade edilirken euro kuru 2,08 Tl. idi.Karşı firma hesaplarından çekleri verdiği kurdan düşmüş. Aradaki kur farkı için bizim ne yapmamız gerekir. Kur farkı faturası kesebilirmiyiz?
 
Ynt: Yabancı para ile kesilmiş çeklerin iadesi

Çeklerin alındığı kurdan iade edilmesi doğrudur. Siz çekleri değerlemeye tabi tuttuysanız iadesinde de ters kayıt yaparak kar/zarar işlemini düzeltmeniz gerekirdi.
 
Ynt: Yabancı para ile kesilmiş çeklerin iadesi

zaten elinizdeki çeklere değerleme yapmadınızmı ? karşı tarafında değerleme yapması gerek. varsayalım ki karşı taraf değerleme yapmadı . . siz değerleme yaptınız kar yada zarar yazdınız . sonuç itibariyle alındığı tarih kuru üzerinden işlem yapılacak
sonuç itibariyle tam ters işlem yapıp kapatacaksınız diye düşünüyorum. varsayın ki o firma size çek vermedi cari hesap takip ediyorsunuz. (işlemin dövizli olduğun varsayarak) sonuçta yine değerleme yapmayacakmısınız?
 
Üst