Yabancı Para Ödemelerinde Kayıt

suleyman057

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar kolay gelsin, bankadan c/h lara yapılan ödemelerde kur belirtilmez ise kuru neye göre alınacak benim bildiğim merkez bankası efektif alış ama bazı arkadaşlar sadece döviz alış kuru olarak söylüyorlar bu konuda bayağı bir kişiden görüş aldım ve herkes başka birşey söylüyor sizlerinde bilgisini almak istedim şimdiden teşekkür ederim. Yalnız cevaplarınızı gerekçesi ile birlikte yazarsanız sevinirim hepinize kolay gelsin...

sayın c_emre, forumda gerekli araştırmayı yaptım ama bulduğum tüm bilgilerde sadece merkez bankası alış kuru diyor bu alış kurunun efektif alış kurumu yoksa normal alış kurumu belli değil, odalarda gitmiş olduğumuz kurslarda bizlere efektif alış kuru olarak söylenmişti ama şuanda bir muallakta kaldım o yüzden sizlere bu soruyu yönelttim. yinede ilginizden dolayı teşekkür ederim

sayın süleyman057,

Benim bildiğim kadarıyla Efektif Alış Kuru sadece (Verilen Çekler haricindeki) Tüm Hazır Değerler için kullanılıyor.

Döviz faturaları, verilen çek,alıcı ve satıcılarla kredi işlemlerinde TCMB Döviz Alış Kuru kullanılıyor.

Bir örnek çalışma daha

aslında bu konu hakkında Sayın Sema Sinangil'in çok net açıklamalı bir görüşü vardı ama ona ulaşamadım.

Efektif sadece nakit için kullanılır. Dikkate alınması gereken döviz alış kurudur.

nguroy' Alıntı:
Efektif sadece nakit için kullanılır. Dikkate alınması gereken döviz alış kurudur.

sayın nguroy, zaten bankadan nakit olarak c/h ödemesi yapıldı ama döviz üzerinden bu durumda ne yapmam gerekiyor onu tam öğrenmek istiyorum

Eğer herhangi bir kur karşılıklı kabul edilmediyse MB döviz alış kuru üzerniden kayıt yapacaksınız.

nguroy' Alıntı:
Eğer herhangi bir kur karşılıklı kabul edilmediyse MB döviz alış kuru üzerniden kayıt yapacaksınız.

yani efektif alış kurunu baz almayacağım, peki bunun gerekçesi nedir sayın nguroy :?:

Var forumda araştırma yaparsanız VUK tebliği olduğunu görürsünüz . Daha önce bu konu işlendi ve ilgili tebliğ yazıldı.