Yabancı Sermayeli Şirketlerin Bildirimi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Yabancı Sermayeli Şirketlerin Bildirimi



Yabancı sermayeli şirketlerin şube ve irtibat büroları, her yıl bir önceki yıla ilişkin faaliyet bilgilerini, en geç Mayıs ayı sonuna kadar Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü?ne bildirmek zorundalar.

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği?nin ?Şirket ve Şubelerden İstenecek Bilgiler? başlıklı 5?inci maddesi:
a) Kanun kapsamındaki şirket ve şubeler;
1) Sermayelerine ve faaliyetlerine ilişkin bilgileri Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Faaliyet Bilgi Formu" çerçevesinde yıllık bazda ve her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar,
2) Sermaye hesabına yapılan ödemelere ilişkin bilgileri Yönetmelik ekinde (Ek-2) yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Sermaye Bilgi Formu" çerçevesinde, ödemeyi takip eden bir ay içinde,
3) Mevcut yerli veya yabancı ortakların, kendi aralarındaki veya şirket dışındaki herhangi bir yerli veya yabancı yatırımcıya yaptıkları hisse devirlerine ilişkin bilgileri Yönetmelik ekinde (Ek-3) yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formu" çerçevesinde ve hisse devrinin gerçekleşmesini müteakip en geç bir ay içinde, Genel Müdürlüğe bildirirler.

b) Kanun kapsamında bulunmayan tamamen yerli sermayeli şirketler;

1) Şirkete yabancı bir yatırımcının iştirak etmesi veya
2) Şirketin yaptığı sermaye artışına şirket dışındaki bir yabancı yatırımcının iştirak etmesi suretiyle, hisse devrinin gerçekleşmesi ve şirketin Kanun kapsamına girmesi halinde, hisse devirlerine ilişkin bilgileri Yönetmelik ekinde (EK-3) yer alan "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formu" çerçevesinde ve hisse devrinin gerçekleşmesini müteakip en geç bir ay içinde Genel Müdürlüğe bildirirler.
Aynı yönetmeliğin; ?İrtibat Bürolarının İşleyişi Hakkında Hükümler? başlıklı 8?inci maddesi:

İrtibat bürolarının işleyişinde aşağıdaki esaslar geçerlidir:
a) Kuruluş izni alan irtibat büroları, vergi dairesine kayıt belgesinin bir örneğini en geç bir ay içinde Genel Müdürlüğe gönderirler. Bürolar, adres değişikliği durumunda yeni adreslerini en geç bir ay içinde Genel Müdürlüğe bildirirler.
b) İrtibat bürolarınca, her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar, büronun geçmiş yıl faaliyetleri hakkında, Yönetmelik ekinde (Ek-4) yer alan "İrtibat Bürolarının Faaliyetlerine İlişkin Bilgi Formu" doldurularak Müsteşarlığa gönderilir. Bu müracaatlara, büronun geçmiş yıl harcamalarının yurtdışından gönderilen dövizlerle karşılandığına ilişkin belgeler de eklenir? der ve ?Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamına giren şirket, şube ve irtibat bürolarının, 2011 yılı faaliyetleri ile ilgili bilgileri en geç Mayıs ayı sonuna kadar Hazine Müsteşarlığı?na göndermek zorundadırlar...? şeklinde devam eder.
Özetle: Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve bu Kanun kapsamında çıkarılan Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince, yabancı sermayeli şirket, şube ve irtibat bürolarının, 2011 yılı faaliyetleri ile ilgili bilgilerini söz konusu yönetmelik ekindeki formları doldurarak, gerekli belgelerle 31 Mayıs 2012 tarihine kadar Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne göndermek zorundadırlar.

ENGİN MALAY / YENİGÜN
 
Ferhat bey merhaba,

Bu yıl ilk defa yabancı sermayeli bir şirket kuruluşu yaptık. %100 yabancı sermaye. Tek ortaklı bir limited şirket, bahsedilen tek ortakta yabancı bir tüzel kişilik.

Şirketin kuruluşunu yaptık şu anda faal. İlk yabancı sermeyli şirketimiz olduğundan tecrübemiz yok açıkçası.

Size yada konu hakkında bilgisi olan diğer üyelere bir kaç konuda danışmak isterim:

1- Yazınızda alıntı yaptığınız formları verilen ilk kurumlar beyannamesinden sonra mı göndermek gerekli. Biz Ocak ayında kuruluşu tamamladık. Bu sene Kurumlar Beyannamesi olamaycak. Yine de formu doldurmalı mıyız?
2- Şirkete şimdiye kadar sadece kuruluşta sermaye gönderildi. Onu da halen şirket hesabına alamadık ( sorumlu müdürün çalışma izninin tamamlamasını bekliyoruz, tamamlayamadığından yabancı kimlik numarası yok ve bankada işlem yapamıyor) Gönderilen para halen bankada , bankanın tabiri ile askıda bekliyor. Bizim Sermaye Bilgi formunu göndermemiz gerekir mi şu anda? Ya da parayı şirket hesabına aldığımızda mı göndermeliyiz? Ya da kuruluştan sonraki ödemeleri mi bildirmeliyiz?
3- Bir de yabancı sermayeli bir şirkette yukarıda belirtilenler dışında dikkat etmemiz gereken noktalar var mıdır?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

Saygılar

İyi Çalışmalar
 
Son düzenleme:
Üst