Yabancı Uyruklu Çalışana Çalışma İznin Alınma Şartları

muku82

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Eyl 2007
Mesajlar
266
Konum
BURSA
Arkadaşlar Merhaba,
Bir diş hekimi muayenesinde çalıştırmak üzere çalışma izni alıp işçi girişinin yapılmasını talep ediyor. İzlenmesi gereken yol nedir?
İşe alınacak olan ilk personel olacak. Tc vatandaşı çalışanı olmadan bu durumda çalışma izni alınabilir mi?
Tecrübelerinize dayanarak yardımlarınızı rica ediyorum..
 
Yabancı çalışma izni için gerekli evraklar
İlk başvuru için işveren tarafından gönderilecek belgeler

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına (elektronik başvuru sırasında taranarak çevrimiçi gönderilen; Bakanlığa doğrudan müracaatta basılan) gönderilen bir çalışma izni başvuru formu, Çalışma İzni Başvuru Formu
  • Geçen yıl vergi makamları tarafından onaylanmış (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen) bir bilanço ve bir kar / zarar tablosu, Faaliyet Belgesi
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi gönderilen) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, Resmi Gazete
  • Çevrimiçi başvuru yaparken, yetkili kişi için noter tasdikli bir vekaletname ve başvuranın şirketle olan iş sözleşmesi Vekaletname
  • Mühendislik, inşaat, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri alanlarında yabancı uzman istihdam etmek isteyen kurumlar için aynı pozisyonda çalışan Türk vatandaşlarının ücretleri ve yabancı uzman ile işveren arasındaki sözleşme


İlk kez başvuran yabancı kişiler tarafından gönderilecek belgeler

Yukarıdaki belgelere ek olarak, belirli alanlarda uzman olarak çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:

  • 2547 sayılı Kanunun 3 ve 7 / p maddeleri uyarınca (elektronik başvuru esnasında taranarak çevrimiçi gönderilen) Yurtdışında Edinilen Derecelerin Eşdeğerliği Yönetmeliği uyarınca, yüksek öğrenimlerini Türkiye dışında gerçekleştiren adaylar için Denklik belgesi
  • Bakanlık için gerekli görülürse, mezuniyet derecesinin veya geçici belgenin tercüme edilmiş ve noter tasdikli bir örneği; Pilotlar için, orijin ülkelerinden alınan pilot lisansı (taranmış ve elektronik başvuru sırasında çevrimiçi gönderildi; ayrıca başvuru dosyası için basılacak)
  • Sertifikalı Turizm İşletmeleri için iş sözleşmesinin Türkçe ve başvuranın ana dilindeki kopyaları, Tavsiye Kararnamesi Türkçe’ye tercüme edilmiştir (elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi gönderilir, doğrudan başvuru için basılır)
  • Yabancılar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetki alanına giren eğitim hizmetlerinde istihdam edilebilmek için, aynı Bakanlıktan alınan Yeterlilik Sertifikası. (Elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi gönderilir)
  • Münferit vizelerin işlenmesi ve yabancıların yasal olarak ikamet ettirilmesi ve istihdam edilmesi için çalışma yetkisi. İzinlerin geçerlilik süresi ve yerleşim veya uzatma maliyeti (mümkünse).
Kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılan başvurular, bütün belgelerin eksiksiz ve eksiksiz olması koşuluyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca genellikle 30 gün içerisinde sonuçlandırılır. Başvurunun Türkiye dışında yapılması halinde, çalışma izni başvurusu sonucu, ilgili Türk misyonunu bilgilendirmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na gönderilir. Önemli derecede önemli yatırımlar olarak kabul edilen doğrudan yabancı yatırımlarda “anahtar personel” için çalışma izni başvuruları, tüm belgelerin eksiksiz ve eksiksiz olması kaydıyla 15 gün içinde sonuçlandırılır.

Çalışma izni, ikili veya tek taraflı anlaşmalara aykırı herhangi bir madde bulunmaması koşuluyla, maksimum 1 yıllık bir süre için (iş sözleşmesinin süresi ve ekonomik koşullarına bağlı olarak) verilebilir. Çalışma izni, yabancı çalışanın aynı çalışma yerinde veya aynı girişim ve meslekte çalışmaya devam etmesi koşuluyla, 2 yıllık bir süre için uzatılabilir. 3 yıllık toplam çalışma süresinin sonunda çalışma izni 3 yıl uzatılabilir ve yabancı çalışan, istediği her çalışanın yanında çalışabilir.

Yabancı birey, Türkiye’de 8 yıllık yasal ve kesintisiz çalışma süresini tamamlamış olmak şartıyla, belirsiz bir süreli çalışma izni de alabilir.

1.YURTİÇİ BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER.

Yabancı personel için gereken belgeler;

*1 Ocak 2015 itibariyle, pasaport geçerliliği çalışma izni bitiş tarihinden 60 gün uzun olmayan kişilerin Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir.

İşveren tarafından gerekli dökümanlar ;

Listenin üstünde yer alanların eksiksiz olduğu unutulmamalıdır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı değerlendirme sürecinde diğer gerekli belgeleri talep etme hakkına sahiptir. Destekleyen dökümanlar işverenin sektörüne veya işin doğasına göre değişiklik gösterebilmektedir.

2-YURTDIŞI BAŞVURULARDA İSTENİLEN BELGELER

Türkiye dış temsilciliklerinin takdir haklarına veya ikili anlaşmalara göre, diğer bazı destekleyici belgeler çalışma vizesi başvuru sürecinde istenebilmektedir.

İşverenden istenen belgeler ;

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adresli bir çalışma izni başvuru dilekçesi, Başvuru Dilekçesi Örneği
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adresli bir çalışma izni formu, Başvuru Formu Örneği
  • İş sözleşmesi (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş) , Belirli İş Sözleşmesi Örneği
  • Yabancının pasaport kopyası (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş), Pasaport Örneği
  • Yabancının diploma kopyası (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş), Diploma Örneği
  • Gerekirse, yabancının referans mektubu (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş)
 
Üst