fonradar

Yanlış Tutarlı Fatura Düzeltme

Üyelik
30 Nis 2013
Mesajlar
5
Konum
istanbul
Merhabalar

Müşteriye Yanlış tutarlı fatura gönderdik. Bu sahış faturanın aslını kaybetmiş ve düzeltmek için ne yapmamız gerekir. Faturanın aslını müşteri kaybetmiş.

Bizdeki nüshanın tutarını tek çizgi ile çizip doğru tutarı yazarsam 'tarafımızdan düzeltilmiştir ' ibaresi ile fotokobisini çekip müşteriye göndersek bir sorun çıkarmı

teşekkür ederim

+ Müşteri Firma değildir şahışdır. Bizden almış olduğu ürünü koli ile gönderdik fatura koli üzerindeydi bu koliyi attığı için fatura kaybolmuş.
 
Son düzenleme:
Çıkar büyük bir sıkıntı bu. Biraz zahmetli ama sıfır riskli çözümü anlatıyorum. Müşteriniz fatura için zayi belgesi çıkartsın, bir örneğini siz versin. Daha sonra yanlış tutarlı faturayı iptal edin, arkasına bu zayi belgesinin bir örneğini ekleyin. Yeniden doğru tutarlı bir fatura kesin, bu faturanın üzerine de yapılan işlemlerin mahiyetini açıklayan detaylı bir şerh düşün.
 
Ft tarihi nedir? Eğer nisan ayı ise karşı tarafa sizdeki nüshadan fot. gönderin onlar iade ft kessin ve siz doğru ft tekrar kesip gönderin. Eğer tutarlar ilk ft daha aşağı ise karşı taraf fiyat farkı ft kesebilir.
 
Yanlış kesilen faturayı aslı gibidir ibaresini yazıp kaşeli imzalı gönderin. Alıcı bu şekilde kayıtlarına alıp, fark kadar iade faturası kessin.
 
teşekkürler cevaplar için. Bu müşteri şahısdır herhangi bir firma sahibi değil. iade faturası kesemiyor yani . buna göre ne yapmalıyız
 
müşteri havale ile ödeme yaptı. bizim kestiğimiz fatura havaleye göre daha yüksek. karşı taraf firma olsa işler kolay olacak ama şahış bu.
 
Yukaridaki yorumlardan sadece sayin koraykarakayanin cevabina sonuna kadar katiliyorum.
Sayin bulent249`un cevabinin bir kismina katiliyorum katilmadigim taraf incelemelerde kaybolan faturalarin yeeine eklenen asli gibi ibareli faturalarin kabul gormedi noter tasdikli fatura nushasi olur ise kabul gordugu yonundedir.

İyi Gunler.
 
Yanlış kesilen faturayı aslı gibidir ibaresini yazıp kaşeli imzalı gönderin. Alıcı bu şekilde kayıtlarına alıp, fark kadar iade faturası kessin.

Bülent Bey özel gerçek ve tüzel kişilerin aslı gibidir ibaresi ile örnek çıkartması mümkün değildir, yapsalar bile hukuken hiç bir anlam ifade etmez.

Bu yetki ancak kamu kurumlarına, yargı mercilerine, Avukatlık Kanununu 56'ncı maddesi uyarınca yargı mercilerinde takip ettikleri işlerle sınırlı olmak üzere avukatlara, 1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 94'üncü maddesi uyarınca noterlere tanınmış bir yetkidir.
 
Bülent Bey özel gerçek ve tüzel kişilerin aslı gibidir ibaresi ile örnek çıkartması mümkün değildir, yapsalar bile hukuken hiç bir anlam ifade etmez.

Bu yetki ancak kamu kurumlarına, yargı mercilerine, Avukatlık Kanununu 56'ncı maddesi uyarınca yargı mercilerinde takip ettikleri işlerle sınırlı olmak üzere avukatlara, 1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 94'üncü maddesi uyarınca noterlere tanınmış bir yetkidir.

koray karakaya size katılmıyorum
mali müşavirler tanzim ettikleri belgelerin aslı gibidir nushasını çıkartmaya yetkilidirler kendi arşivlerinde ilgili belgenin aslını bulundurmak kaydıyla .
 
Kaybolan faturaların aslı gibidir yapılamayacağı şeklindeki
Konu ile ilgili olarak verilen bazı muktezaların özetleri aşağıdadır:

“Fatura aslının kaybolması ve tasdikli fatura fotokopisini kullanacak işletmenin (…) Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olması nedeniyle, satılan mal veya yapılan hizmet karşılığında düzenlenen faturanın düzenleyen işletmede kalan tasdikli fotokopisine dayanılarak gider kayıtlarına intikal ettirilmesi vergi kanunları bakımından mümkün bulunmaktadır.”

“Satılan mal veya yapılan hizmet karşılığında düzenlenen faturaların asıllarına dayanılarak gider kaydı yapılması zorunludur. Ancak, fatura aslının bulunamaması halinde, satılan mal veya yapılan hizmet karşılığında düzenlenen faturanın düzenleyen işletmede kalan nüshasının tasdikli fotokopisine dayanılarak işlem yapılması da vergi kanunları bakımından mümkün bulunmaktadır.”

“Kaybolan faturanın yerine kayıtlara uygun noterden tasdikli bir örneğinin (Bu örnek üzerine, “Zayi olan aynı tarih ve sayıyı taşıyan fatura aslı yerine kullanılmak amacıyla tasdik edilmiştir.” şeklinde noterce şerh düşülmesi gerekir.) kullanılması mümkün bulunmaktadır. Öte yandan muhtelif sebeplerle kaybolan faturanın yerine geçen noter onaylı örneğinin kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla söz konusu faturada bulunan KDV’nin indirim konusu yapılacağı da tabiidir.”

Yukarıda yapılan açıklamalardan da fark edileceği üzere, fatura aslının kaybolduğu/kaybedildiği durumlarda faturanın satıcılarda kalan nüshasının noter tasdikli fotokopilerine (Bu örnek üzerine, “Zayi olan aynı tarih ve sayıyı taşıyan fatura aslı yerine kullanılmak amacıyla tasdik edilmiştir.” şeklinde noterce şerh düşülmesi gerekir.) dayanılarak gider kaydı ve KDV indirimi yapılması mümkün bulunmaktadır. Satıcı firmaların “Aslı Gibidir” yazarak kaşeleyip imzaladıkları fatura fotokopileri, Maliye Bakanlığı’nca gider belgesi olarak kabul edilmemektedir.

Ancak bu konuda piayasada yaygın bir kulanım mevcuttur noter ucreti harç bedeli nedeniyle


ilgili konunun özünde bir yasal boşluk mevcuttur mukteza ile düzenlenmiştir ,zira nasıl bır kamu tüzel kişisi kendi düzenlediği belgenin asli gibidir nushasını düzenleyebiliyorsa ilgili meslek mensubuda bunu düzenleyebilmelidir tabi yükümlülük ve haklar saklı kalması şartıyla.
 
Sayin trend,

Oncelikle elma ile armutu karistirmayalim.

Piyasadaki ornek boyle olabilir piyasada boyle yapiliyor diye dogru bir uygulama oldugunu soyleyemeyiz piyasada yapilan bu uygulamanin en bastan kabul gormeyen bir uygulama oldugunu belirttim. Ben detaya inmemistim saolsun sayin koraykarakaya asli gibi ibareli belgeleri kimlerin hazirlayacagini belirtti goruldugu gibi sayilan kurumlar haricinde asli gibi ibareli belgeler hukim cercevesi disinda bulunmaktadir.Aksine yasal bir bosluk mevcut degildir maalesef meslek mensubuna bu hak taninmamistir.Dolayisi ile piyasada yapilan uygulama hatali bir uygulamadir.

Bu sekilde islemlerini yurutenlee var ise artik bu islemleri belirttigim sekilde uygulamalari kendi menfaatlerine olacaktir.

Sayin trend,

Tekrar soruyorum meslek mensublarinin asli gibidir ibareli belge duzenleyebileceklerini gosteren kanun maddesi,teblig,sirku,kararname,ozelge vb bir dayanak gostermenizi istiyorum .

İyi Gunler.
 
sanırım en iyi yol notere bizdeki örneğini tasdik ettirmek. ve fotokobisini müşteriye yollamak. teşekkürler bilgilendirdiğiniz için.
 
Sayın hagiasophia,
Sizin düzenlediğiniz fatura tutarı hatalı ve karşı taraf fatura aslını kaybetmişti siz bu durumda sayin koraykarakayanin 2 no lu mesajina göre işlem yaptırıp ve yapınız.

İyi Günler.
 
Üst