Ynt: Yansıtma Faturası Tek Düzen Muhasebe Kaydı
Sn. Uzman,
Öncelikle aşağıdaki notlara bir bakın. Faydalı olabilir umuduyla,
----------------------------------------------------------------------------------
[ adresinde bulunan yazıdan bir bölüm:
?8 no'lu standartta, ?maliyet değeri? teriminin karşılığı olan ?Bir duran varlığın elde edilmesi veya değerinin arttırılması, inşa edilmesi veya imalatı sırasında yapılan harcamalar ile bunlara bağlı tüm diğer giderlerin toplamını ifade eder." açıklamasından, satın alındığında veya üretildiği andan sonra varlığın kullanıma ya da satışa hazır hale gelmesi için yapılan tüm harcamalar anlaşılmaktadır.
Günümüzde sıkça tartışılan, bir duran varlıkla ilgili olarak yapılan "makul ve gerekli harcamalar" ifadesinden ne anlamak gerekir? Bu tartışmaların sonucunda şu ölçütler konmuştur; Örneğin, alınan bir maddi duran varlığın taşınması sırasında hasara uğraması sonucu bu hasarın onarılması için yapılan harcama makul ve gerekli bir harcama değildir. Hasar olmasa idi, bu harcamanın yapılması gerekmeyecekti. Alınan bir makinanın taşınması ve montajı bir işe başlama gereği nedeni ile hafta sonu tatilinde gerçekleştirilirse ödenen fazla mesai ücreti makul ve gerekli bir maliyet unsurudur. Ancak böyle bir yetiştirme zorunluluğu olmadığı halde bu işlem hafta sonunda gerçekleştirilirse bu harcama makul ve gerekli bir harcama olmadığından maliyete katılmamalıdır. 13?
----------------------------------------------------------------------------------
http:///color]
adresinde aşağıda belirtildiği gibi, 3. satırda bulunan Sn. Kurdoğlu?na ait metne bakılabilir.
?3-TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİNDE HASAR GÖREN DURAN VARLIK ONARIMI, ALINAN HASAR TAZMİNATI indirmek için tıklayın ....>>>? yazının bir bölümü:
?Aktifte kayıtlı bir taşıt aracının gördüğü hasarın onarılması için yapılması gereken giderler cari gider olarak tanımlanamaz. Yapılan bu giderler, söz konusu taşıtın hasar görmeden önceki halini yeniden alması için yapılan "olağan dışı" giderlerdir. Bu nedenle de bu tür giderleri, taşıtın normal işletim, tamir ve bakım gideri olarak düşünmemek gerekir.
Eğer hasara uğrayan taşıt sigortalı ise, yaptırılan onarım giderleri karşılığında sigortadan alınacak tazminat tutarı da, aynı şekilde yapılan giderler gibi "olağan dışı" nitelik taşır. Bu tutarlar, "Olağandışı Gelir" olarak görülmelidir.?
----------------------------------------------------------------------------------
[
?6.10.14 Sigortalanan malın hasara uğraması olayında mal sahibi tarafından karşılanan Hasar Giderme Masrafının Sigorta Şirketinden talep edilmesinin mutlaka Yansıtma Faturası ile yapılacağı yolundaki Maliye İdaresi Görüşüne katılmıyoruz:? başlıklı pragraf altında yer verilen müktezayı inceleyebilirsiniz, önemlidir.
----------------------------------------------------------------------------------
[
KDV UYGULAMALARI
KDV tutarının hasara dahil edilip edilmemesi hususu, sigorta şirketlerince farklı şekillerde değerlendilir. KDV dahil, yada KDV hariç olarak ifade edilebilen farklı poliçeler üreten sigorta şirketleri de vardır. Bazı sigorta şirketleri, vergi mükellefi olan şirketlere KDV ödememektedir. Bazı şirketler ise yansıtma faturası mukabili KDV tutarını tazminat bedellerine eklemektedir.
Poliçenizin içeriğini ve sigorta şirketenizin KDV ile ilgili uygulamalarını öğrenmek için, şirket merkezlerine danışabilirsiniz.
----------------------------------------------------------------------------------