uyumsoft

Yapay Zeka İçin Fatura Kaydı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan lilac
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
Merhabalar herkese,

Stajını başlatmış ama hala çömez olan biri olarak sizlere hem bir sorum olacak, hem de bu sorumu daha sonra kendim nasıl çözebilirim ve neleri araştırmalıyım açısından yardımlarınıza ihtiyacım var.

Şirketimiz bir aylık "yapay zeka" olan chatgpt üyeliği satın aldı. Amerika merkezli bu şirketin muhasebe kaydı nasıl olmalı yardımlarınızı rica ediyorum.
Bir de bir daha böyle yabancı bir fatura elime geçtiğibde kendim nasıl araştırıp cevabını bulmaya çalışırım yardımcı olabilir misiniz?

KDV, Kurumlar Vergisi açısından nasıl olmalı? Stopaj uygulanmalı mı? Bunların oranları neler olmalı? Çifte vergilendirme için neleri kontrol etmem gerek? Daha sonra nasıl emin olabilirim?

Bu tarz şeylere bakmam gerektiğini biliyorum sadece, kanunları boş zamanımda okumaya yeni başladım o yüzden neyi nereden nasıl bulmalıyım ya da bulduğum bilgi hala güncel mi bunlardan emin olamıyorum.

Cevaplanmış olsa bile herkesten tavsiyelerini ve desteklerini rica ediyorum.

Hepimize İyi Çalışmalar,

Merhabalar herkese,

Stajını başlatmış ama hala çömez olan biri olarak sizlere hem bir sorum olacak, hem de bu sorumu daha sonra kendim nasıl çözebilirim ve neleri araştırmalıyım açısından yardımlarınıza ihtiyacım var.

Şirketimiz bir aylık "yapay zeka" olan chatgpt üyeliği satın aldı. Amerika merkezli bu şirketin muhasebe kaydı nasıl olmalı yardımlarınızı rica ediyorum.
Bir de bir daha böyle yabancı bir fatura elime geçtiğibde kendim nasıl araştırıp cevabını bulmaya çalışırım yardımcı olabilir misiniz?

KDV, Kurumlar Vergisi açısından nasıl olmalı? Stopaj uygulanmalı mı? Bunların oranları neler olmalı? Çifte vergilendirme için neleri kontrol etmem gerek? Daha sonra nasıl emin olabilirim?

Bu tarz şeylere bakmam gerektiğini biliyorum sadece, kanunları boş zamanımda okumaya yeni başladım o yüzden neyi nereden nasıl bulmalıyım ya da bulduğum bilgi hala güncel mi bunlardan emin olamıyorum.

Hepimize İyi Çalışmalar,
Sayin Aysegul hn
''Stajını başlatmış ama hala çömez olan biri olarak'' artik bunu yazmayin. :). Zira Vergi konusu ve hukuku hakkinda bildiklerimiz okyanusta damla gibi. Bana inanin.

Simdi sorulara gecelim.

Soru : Şirketimiz bir aylık "yapay zeka" olan chatgpt üyeliği satın aldı. Amerika merkezli bu şirketin muhasebe kaydı nasıl olmalı yardımlarınızı rica ediyorum. Bir de bir daha böyle yabancı bir fatura elime geçtiğibde kendim nasıl araştırıp cevabını bulmaya çalışırım yardımcı olabilir misiniz?
Cevap:
26/04/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin "I/C-2.1.2.1. İkametgâhı, İşyeri, Kanuni Merkezi ve İş Merkezi Türkiye'de Bulunmayanlar Tarafından Yapılan İşlemler" bölümünde; "3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV nin konusuna girebilmesi için Türkiye'de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanların Türkiye'de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV ye tabi olacaktır.
Yurtdışından alınan hizmete ilişkin fiyat farkı, kur farkı, vade farkı vb. sonradan matrahta değişiklik yapılması gereken durumda, ilk işlemin gerçekleştiği KDV oranı dikkate alınarak KDV hesaplanması ve sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gerekmektedir.

Yurtdışından hizmet alımları KDV Kanunu’nun uygulamasında tam tevkifat kapsamına girdiği için, kısmi tevkifatta olduğu gibi tevkifat sınırına tabi değildir. Yani yurtdışından alınan hizmetin bedeli 2024 yılı için KDV dahil 6.900,00 TL nin altında olsa dahi KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları KDV’yi kapsamamakta olup KDV’de varış ülkesinde vergilendirme anlayışı benimsenmiştir.

Hesaplanan tevkifat tutarları 2 nolu beyanname ile takip eden ayın 25. gününe kadar bağlı bulunulan vergi dairesine beyan edilmesi gerekmektedir. Öte yandan 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 7491 sayılı Kanun ile, 01.01.2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin, 1 nolu KDV beyannamesinde indirilebilmesi için “ödeme” şartı getirilmiştir. Aksi takdirde indirim konusu yapılamamaktadır.

Soru : KDV, Kurumlar Vergisi açısından nasıl olmalı? Stopaj uygulanmalı mı? Bunların oranları neler olmalı? Çifte vergilendirme için neleri kontrol etmem gerek? Daha sonra nasıl emin olabilirim?

Cevap: Dar mükellef kurumlar tarafından ticari kazancın, Türkiye’de elde edilmesi, kazanç sahibinin Türkiye'de işyerinin olması veya daimi temsilci bulundurması ve kazancın bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla sağlanması koşuluna bağlanmıştır. Yani yurtiçinde işyeri veya daimi temsilcisi olmayan yurt dışındaki bir firmadan ticari kazanç kapsamındaki hizmet alımlarında, kazancın Türkiye’de elde edilmediği gerekçesiyle, stopaj uygulanmaması gerekmektedir.

KVK’nın 30. maddesine göre dar mükelleflerin, reklam hizmeti hariç olmak üzere, Türkiye’de elde ettiği ticari kazançlar üzerinden herhangi bir stopaj öngörülmemiştir.

1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (Tebliğ) "30.4.11.1.1. İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin ödemeler üzerinden yapılacak vergi kesintisi" başlıklı bölümünde; "internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti veren veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden dar mükellef kurumlara yapılan ödemeler üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Buna göre, Tebliğin (15.1.) bölümünde sayılan vergi kesintisi yapmakla sorumlu olanlar, dar mükellefiyete tabi bir kurumun internet ortamında verdiği reklam hizmeti karşılığında bu kuruma yapacakları ödemeler üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapmakla yükümlüdürler. ..." hükmüne yer verilmiştir.

Dolayısıyla, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti veren veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden dar mükellefiyete tabi kurumlara yapılan ödemeler üzerinden KVK’nın 30 uncu maddesine göre %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

30/05/2023 tarih ve 39044742-130[Bakanlık Görüşü]-593557 sayılı Özelgede, reklam hizmetinin ticari kazanç olduğu ve dar mükellefler açısından ticari kazancın elde edilmesinin, Türkiye’de bir işyeri veya daimi temsilci aracılığı ile yapılma şartına bağlı olduğu için yurtdışındaki müşterilere yönelik yayınlanmak üzere, yurtdışından alınan reklam hizmetleri için stopaj yapılmayacağı yönünde görüş bildirilmiştir.

Ayrıca Google vb. platformlardan alınan reklam hizmetleri ile bulut depolama, yazılım hizmetleri sık sık karıştırılmaktadır. Reklam hizmetleri ticari kazanç olduğu için %15 oranında stopaja tabi olup, yukarıda diğer sayılan hizmetler gayri maddi hak bedeli olarak değerlendirildiği için ilgili ülke ile imzalanan ÇVÖA gereğince (genellikle %10 oranında) stopaja tabi tutulması gerekmektedir.

Bu gibi kaynaklarin bulunabilecegi yerler Gib Vergi Dairesinde ÇVÖA (Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları) bak. Ayrica KDV ve Gelir Vergisini oku.

Ben aslinda kisaca cok onemli bir sey hatirlatayim, hem senin sayende meslekteki yeni arkadaslarimizda bilgi sahibi olur. Aslinda ben Kurumlar Vergisi ile Gelir Vergisinin ayni anda okunmasi lazim. Gelir Vergisini bilen kisi Kurumlar Vergisini haydi,haydi yapar. Tabi bunlarin yaninda KDV olmazsa, olmaz. Neden ?

Mesela bizim Kurumlar vergisinde Indirilecek ve Indirilmeyecek Giderler sayilmamistir. O zaman diyeceksin ki ustat biz masraflari indiriyoruz. Evet haklisin neden cunku Gelir Vergisi bu konuda Kurumlar Vergisine atif yaptigi icin bu giderleri indiriyorsun. Ben su masraf Gider mi ? Degil mi ? diye sorsam. Kimse Kurumlara bakmaz direk Gelir Vergisinden bakip bana soyler.

Kar dagitimida boyledir, Kar dagitimini yaparsin Vergilendirmek icin Gelir Vergisine bakarsin. Mesela bu konudada Stopaj var mi diye bakarsin sana git ÇVÖA bak der.

Yani okuyacagiz.

Muhasebe kaydi

Rakami brutlestirip
___________________________________________________________/_______________________________________________________________

260- Haklar (B)

191-Ind. Kdv (B)

360- Sor.Sif.KDV (A)

360- Stopaj (A)

102/320- Banka/ Saticilar (A)

_______________________________________________________________/________________________________________________________________

260 hesap %20 amortisman ayrilarak Gider yazilacak.

___________________________________________________________________/______________________________________________________________
740/770- Haklar Amort.Gideri (B)

268-Haklar Bir. Amort. (A)

___________________________________________________________________/_______________________________________________________________________

Son düzenleme:
Merhabalar herkese,

Hepimize İyi Çalışmalar,
chat gpt için fatura kaydı mı tutuluyor ? :O

chat gpt için fatura kaydı mı tutuluyor ? :O
Sayin defnekurmus
chat gbt icin fatura kaydi mi tutuluyor? derken neyi kastettiniz ? Daha dogrusu Mali Musavirler fatura kaydi tutmaz. Muhasebe bir bilim dali oldugu icin bu tip faturalari vergi hukuku ve vergi kanunlari cercevesinde Gider yazilir mi ? Yazilmaz mi ? buna bakarlar yani Vergisel acidan incelerler. :O

Bakin siz bu soruyu sordunuz ya, basimdan gecen ilginc bir olayi paylasayim. (Uzerinize alinmayin Lutfen) Ofiste bir arkadas vardi. Onun kaydi mi tutulur bunun kaydi mi tutlur diye sorardi. Bizde ogretmeye calisirdik. Hemde buyuk sabirla. Herkes bana ya ustat sende ne sabir var derdi. (Bazen formda bile staj sorularini cevaplandiririm, usenmem).

Ancak bir gun bu kisiyi isten cikardim, aniden isten cikardim. Neden biliyormusunuz ? Ona bir fatura verdim ve bu faturayi iptal et dedim. Adam faturayi yirtti. Sen ne yaptin diye bagirdigimda, ustat iptal et dedin ya, bende faturayi iptal ettim. dedi.

Aman defne kardesim sen, sen ol, en basit sorulari burada bizimle paylas sabirla ogretiriz. Ancak ''sakin chat gpt için fatura kaydı mı tutulur'' diye sorma.

Saglicakla kal

Son düzenleme:
Sayin Aysegul

Ek olarak sunu belirtmek isterim. Eger faturalar yillik ve yuklu miktarda ise 260 hesabi, aylik ise 740/770 Gider hesaplarini kullanabilirsin.