fonradar

Yapı/ İnşaat Firmasının Genel Merkez Büro İşyeri Tehlikeli İşyeri Sınıfına Giriyor mu ?

yken

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Ara 2012
Mesajlar
403
Konum
istanbul
Yapı firmasıyız. Konut inşaatları yapıyoruz. Şantiyelerimiz çok tehlikeli iş yeri sınıfına giriyor. Genel merkez işyerimiz de şantiye ile aynı kodla başlıyor.
Şantiyeler 4.4120.09.09..... Genel merkez işyeri ise 2.4120.09.09....
Buna göre esasında büro olan genel merkez şantiyeler gibi çok tehlikeli işyeri sınıfına mı giriyor?
Bana pek mantıklı gelmiyor.
 
iş güvenlliği uzmanından yardım almalısınız mevzuat öyle diyiyor eğer uzman yardım ettiyse uzmanın görüşünü de burda paylaşırsanız bizde yararlanırız seviniriz
 
Yapı firmasıyız. Konut inşaatları yapıyoruz.
Şantiyelerimiz çok tehlikeli iş yeri sınıfına giriyor.
Genel merkez işyerimiz de şantiye ile aynı kodla başlıyor.
Şantiyeler 4.4120.09.09..... Genel merkez işyeri ise 2.4120.09.09....
Buna göre esasında büro olan genel merkez şantiyeler gibi çok tehlikeli işyeri sınıfına mı giriyor?
Bana pek mantıklı gelmiyor.

Yerinde bir düşünce,hak veriyorum.
Düşüncem;
Tahminim merkez dediğiniz dosya doğal olarak önce açıldı ve bu açılış yapılırkende bu dosya kapsamı içinde yine inşaat,bakım onarım,elektrik vs.tanımları(yada diğer tehlikeli veya çok tehlikeli işler tanımına uyan işler) var idi.Buna göre de bu dosya içindeki en riskli olan iş üzerinden bu dosyaya ilişkin bu tehlike sınıfı uygun görülmüş, şantiyeler daha sonra bildirilmiş(olduğu için),bildirilen bu işe ilişkin dosyalarında çok tehlikeli sınıfda olması gayet normal.
Bu durumda bildiğim;
Yapılması gereken,ana/merkez dosya faaliyet tanımının güncellenerek yeniden tanımlanması(tabi şirket merkezinde(tabiri caizse şirket merkezinin mukim olduğu adresde)ki bu bina içinde, çok tehlikeli sınıfa giren işler yapılmıyor,o işler şantiyelerde yapılıyor,merkezde büro faaliyetleri var)Bu tanımlamayı sgk na bildiriyorsunuz,müracaatınız üzerine kurum ilgilileri belirtilen işyeri sicil numarasının ait olduğu işyeri adresine gelerek,inceleme yapıyor ve bu durumu tutanak altına alıyor,sonuca görede tehlike sınıfı yeniden belirleniyor.
Yüksek ihtimal düzeltme yapılır.
Kolay gelsin
 
Son düzenleme:
konu sahibi bende sizinle aynı durumdayım maalesef 2 - 3 kez sgk ya dilekçe ile durumu izah ettiysekte henüz bir değişme olmadı . Şirket merkezindeki sgk dosyasında 1 personel var ve muhasebeci dosya da büro işlemleri vs. diye konu ile açılmış zamanında. Fakat ana faaliyet konusu ise inşaat. Bu sebeptendir ki büro faaliyetleri yapan sgk dosyamızda çok tehlikeli gözüküyor bir türlü değiştiremedik.
 
Merhaba aynı durum bizim içinde söz konusu oldu aşağıda ki dilekçe örneği ile çok tehlikeli sınıfından az tehlikeli sınıfına geçtik umarım işinize yarar.

T.C SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İstanbul, 24/12/2013
KADIKÖY SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ
KADIKÖY - İSTANBUL


KONU : NACE KODU DEĞİŞKLİĞİ HK.



Kurumunuzda ................................................ sicil numarası ile işlem görmekteyiz.
Kurumunuz tarafından verilen nace kodu olan 4321 (Bina ve bina dışı yapıların (ulaşım için aydınlatma ve sinyalizasyon sistemleri hariç) elektrik tesisatı, kablolu televizyon ve bilgisayar ağı tesisatı ile konut tipi antenler (uydu antenleri dahil), elektrikli güneş enerjisi kolektörleri, elektrik sayaçları, yangın ve hırsızlık alarm sistemleri vb. kurulumu) gibi işleri kapsamakta olup, ayrıca çok tehlikeli sınıfa girmektedir. Yukarıda belirtilen nace Kodu şantiyelerimiz için uygun olmaktadır. Buna karşın aşağıda açık adresi belirtilen işyerimiz merkez ofis olarak kullanılmakta olup, şirketin Muhasebe, İnsan Kaynakları, Satınalma, İdari İşler, Finans ve Mühendislik faaliyetlerine yer verilmektedir. Nace kodumuzun yapılan ilgili işe göre değiştirilmesini;

Gereğini emir ve müsaadelerinize arz ederiz.


Saygılarımızla,
 
01.09.2013 tarihinden önce, nace kodu değişiklikleri için bahsettiğiniz gibi müfettiş gönderiyorlar, gerçekten işyerinin dediğiniz gibi faaliyet gösterip göstermediğini araştırıyorlardı. Bunun nedeni de kvsk prim oranının düştüğü durumlarda sskyı zarara uğratmamak için yapıyorlardı. Ancak artık kvsk prim oranı her yerde 2 olduğu için böyle bir araştırmaya gitmeden, gerekli evrak ve dilekçelere itibar ederek değişikliği hemen yapıyorlar.
 
benim sgk dosyamda henüz değişiklik yapılmadı rahat 3 kere gittim sgk ya güzel güzel dilekçelerimi de verdim ama maalesef.
 

Benzer konular

Üst