fonradar

Yapılan İhracatın Bir Başka Müşteriye Transferi

Üyelik
26 Ağu 2009
Mesajlar
99
Almanyadaki bir müşterimize yaptığımız ihracat mallarının müşteri tarafından iade edilmek istenmesinden dolayı malları geri almadan direk başka bir ülkedeki müşterimize transfer yapılması sonucu oluşacak evrak işlemleri ve muhasebe işlemleri nasıl olmalıdır.
 
Ynt: yapılan ihracatın bir başka müşteriye transferi

Burada muhasebe işleminden çok, yurtdışındaki işlemler önem kazanıyor. Malların bedeli hangi alıcıdan gelecek, mallar 2. alıcıya kimin tarafından sevk edilecek, bunların bilinmesi gerek ve yazışmayla halledilecek konular. Ayrıca ihracat nasıl yapıldı? mal mukabili mi, vesaik mukabilimi vs. bunların bilinmesi lazım.
 
Ynt: Yapılan İhracatın Bir Başka Müşteriye Transferi

Sevgili TORLAK

Eğer ihraç ettiğiniz malı tekrar türk gümrük sahasına sokmadan direk , başka bir ülkedeki diğer müşteriye satıyorsanız işlem TİRANSİT TİCARET mevzuatına girer.Çünki Transit ticaret ithalat ve ihracat rejimi dışındaki hallerde uygulanır.Sizin verdiğiniz örnekte mal tekrar gelmeyeceğinden ithalat yok.

Malı beğenmeyen ve iade atmek isteyen kisi SATICI konumunda,
Malı göndereceğiniz başka ülkedeki firma ALICI konumunda
Siz aracı komisyoncu durumundasınız.

Gümrükler arası farklı bir senaryo çizilemiyorsa , Tiransit ticaret mevzuatını okumanızı öneririm.
 
Ynt: Yapılan İhracatın Bir Başka Müşteriye Transferi

Sayın Bulent
malın bedeli 2.alıcıdan gelecek.Mal 1.alıcı tarafından reddedilince almanyada bir gümrüksüz depoya boşaltılıyor.Daha sonra Hırvatistandaki müşreri ile anlaşma yapılıyor.Mal Almanyadaki depodan bir nakliye firmasına yükleniliyor.Bizde buradan Hırvatistandaki müşteriye invoice ve çeki listesi yapıyor fakslıyoruz.Hırvatistandaki gümrükten malı 2.alıcı çekiyor.Olay böyle gerçekleşiyor.Mal mal mukabili ihracat yapılıyor.
 
Ynt: Yapılan İhracatın Bir Başka Müşteriye Transferi

sayın 03;
verdiğiniz cevap için teşekkür ederim,ama burada satılan malı alıcı firma doğrudan doğruya bir başka alıcıya transfer etmiyorki,biz ediyoruz.yani 1.alıcı hiç birşeye karışmıyor.Bu transit ticaret kapsamında sayılmaması gerekir gibi.
 
Ynt: Yapılan İhracatın Bir Başka Müşteriye Transferi

Elbette hiçbir işe karışmıyorsa yapacak bir şey yok..
Eğer devamlı müşteriniz ise aranızdaki ticari bağa ve güvene inanarak yazdım, sizin için bunu yapabilir ( masraflar size ait).

Bahsettiğiniz gibi ise tiransit ticaret olmaz tabiki.
 
Ynt: Yapılan İhracatın Bir Başka Müşteriye Transferi

Hırvatistandaki firma malı gümrükten çektiğine göre sorun kalmaıyor. Hırvatistan'dan gelecek parayı ilk müşterinin hesabına kaydedin, sorun olmaz. Ayrıca malların Almanya'dan Hırvatistan'a gönderilmesi ile ilgili evrak ve yazışmaları da toplayıp muhafaza ediniz.
 
Üst