Yapılmakta Olan Yatırımlar

alper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
396
Bir akaryakıt istasyonu yenileme inşaatı için yapılan giderleri 258 yapılmakta olan yatırımlar hesabına atıyoruz. Gelen faturaların KDV'leri söz konusu aylarda indirim konusu yapılıyor ama matrah henüz gider olarak görünmüyor. Yatırım bittiği zaman 258'i kapatıp ordaki rakamın tamamını aynı ayda mı gider olarak bildireceğiz?
 
Ynt: Yapılmakta Olan Yatırımlar

Yapılan işin niteliği tam olarak belli olmamasına rağmen, yapılmakta olan yatırımlar tamamlandığında ilgili sabit kıymet hesabına alınıp amortismana tabi tutulurlar. Eğer yapılan iş tamir bakım niteliğinde ise direkt giderlere atabilirsiniz.
 
Ynt: Yapılmakta Olan Yatırımlar

eğer bulunduğunuz mekanda kiracı isenizde yatırım bittikten sonra 258 hesaptan 264-özel maliyetler hesabına virman edin.
 
Ynt: Yapılmakta Olan Yatırımlar

Yapılan tadilatın gidermi sabit kıymetmi olduğu çok önemlidir. Şöyleki tadilat istasyonda daha önce varolan bir tesisin onarımıysa gider ancak varolan bir yapıya katma değer oluşturacak bir yapı yapılyorsa mesela halihazırdaki binaya ikinci kat veya idare binası veya taban kaplaması şeklinde bir tadilat ise sabit kıymetlere atmanız ve amortismana tabi tutmak suretiyle indirim konusu yapmanız gerekir. Eğer kiralık alan üzerine tadilat yapıyorsanız özel maliyetlere almalısınız. Özel maliyetlerde de kira süresini dikkate alarak giderleştirmeniz gerekir. Şöyle ki diyelimki onarım tutarı 500 ytl istasyonun kalan kira süresi 10 yıl her yıla 50 YTL ayrılır. İyi çalışmalar
 
Ynt: Yapılmakta Olan Yatırımlar

arkadaşlar, yapılmakta olan bir yatırımdan vazgeçiilmesi durumda 258 hesapta biriken tutarı ne yapabiliriz.
689 hesaba atarak giderleştirebilirmiyiz?
saygılarımla;
 
Üst