Merhaba, 151 hesabı üretim hesabıdır. Üretim ile oluşur. Üretilen bir yarı mamül çeşitli sebeplerle (makina arızası, üretim sıkışıklığı, zaman darlığı vb ) satın alınabilir. Satın almada sıkıntı yok. ancak satın alınan yarı mamül 151 hesabına kaydedilemez. Çünkü adı üstünde 151 hesap yarı mamül üretim hesabıdır. 710+720+730 hesaplar 711+721+731 hesaplar ile 151'e yansır. Bunun sonucunda, dönem sonunda 151 hesabın bakiyesi ile 711+721+731 toplamlarının eşit olması gerekir. Bu iki değerin eşit olması, üretim maliyetinin sağlıklı çalıştığı anlamına gelir. Siz buraya 151 hesaba satın alma ile rakam girdiğinizde, arada satın alma kadar fark verir. Bunu üretim denkliğinden bu kez düşmeniz gerekir. Düştüğünüzde bunu bu kez de niye düştüğünüzü açıklamanız gerekir. Yani kendi elinizle üretimi bozup sonra bu bozulan tutarı kendi elinizle tekrar üretim maliyeti denkliğinden çıkartmanız gerekir gibi saçma bir durum yaratmış olursunuz. Satın aldığınız bir parça, satan firma için mamüldür. Satın alıyor ve bunu üretimde kullanıyorsanız, bu sizin için bir ilk maddedir. Örneğin bir elektrik motoru, satan için yarı mamül veya mamül olabilir. Hiç önemli değil. Bu sizin için bir ilk maddedir (hiç ellemeden olduğu gibi alıp satıyorsanız ticari maldır) Mesela sac, ereğli firması için bir mamüldür, ama sizin için bu 150 ilk maddedir. Üretim firmaları ,satın aldıkları ve üretimde kullandıkları tüm maddeleri 150'ye almaları gerekir. Satın alma ile 151 ve 152 hesaplara kayıt girmek, üretim dengesini bozar. Boş yere uğraşır durursunuz. Kanunen yasak değildir ama uygun da değildir.