fonradar

Yasal Süresinden Sonra Ek Bildirgede Kanun Numarası

Rietveld

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2010
Mesajlar
3,399
Konum
Lüleburgaz
Merhaba arkadaşlar.

Bir işverenimizin SGK prim borcu vardı. Bu borcu dün yani 23 kasımda ödedi ancak hemen sgk sistemine düşmediği için ödeme, mecburen kanun numarasını 00000 seçerek gönderdik dün ekim aylık bildirgeyi. Bugün baktığımızda geçmiş dönem borcu gözükmüyor şu an.

SGK'ya 00000 kanun numarası ile iptal verip 05510 kanun numarası ile ek versek ekim ayı için teşvikten yararlanma şansımız var mı şu an ? Prim gün sayıları ve pek tutarı değişmiyor sadece kanun numarasını değiştirerek iptal ve ek yapıcam. İPC çıkmadan böyle birşey yapabilir miyiz ?
 
Bende olamaz diyorum ancak işveren bir yerden duymuş sanırım diretiyor oluyor diye. Birisi yapmış olmuş falan bende anlamadım.
 
Süresinden sonra olduğu için mecburen bağlı olduğunuz müdürlüğe gitmeniz gerekecek. İptal ve kanun nolu asıl bildirge düzenleyip şansınızı deneyebilirsiniz. Müd. kabul edip işlem yaparsa (öncelikle teşvikli bildirgeyi yaptırın)...
 
00000 kanun numarası ile iptal , 05510 kanun numarası ile ek verdik sgk kabul etti ve teşvikli olarak tekrar yaptı bildirgeyi. Sadece ekstradan damga vergisi çıktı. Ödeme günü geçmediği için yapılabiliyormuş. Birşey daha öğrenmiş olduk :)
 
Devlet kurumlarında birinin sakal dediğine bir başkası o bıyık dediği için maalesef bu gibi durumlara net yanıt veremiyoruz.:(
 
Çok haklısınız. Yalnız konuyu okurken farkettim. Tereddüt ettiğim bir nokta var.Benim bildiğim süresinden sonra verilen bildirgenin niteliğinin ek veya asıl olmasını ayıran neden süresi içerisinde kuruma verilen bildirgenin kanun türüdür.
Yani :
Süresi içerisinde 5510 vermediyseniz, süresinden sonra elden 5510 verecekseniz "asıl";
Süresi içerisinde 5510 vermişseniz, süresinden sonra elden 5510 verecekseniz "ek" ;

vermeniz gerekir diye düşünüyorum.

Neden bu şekilde diyorum.

"Belge türü veya kanun türü hatalı seçilmiş olan aylık
prim ve hizmet belgeleri için, Kuruma, düzeltme amaçlı olarak yasal süresi
dışında iptal nitelikte ve doğru belge türü veya kanun türü seçilmek suretiyle
asıl veya ek nitelikte..."


Bu alıntı ssk nın 28.09.2008 tarihli resmi gazetede yayınlanan teliğinden alıntıdır. Ve burda süresinden sonra kuruma asıl verilebileceğinden söz etmektedir.[/FONT][/COLOR]
 
Asıl nitelikte bildirge verdikten sonra bunu iptal ettiğinizde daha sonra tekrar bildirge verirken asıl nitelikte vermeye çalışırsanız daha önce bildirge verilmiş şeklinde uyarı veriyor ve kabul etmiyor. O yüzden iptalden sonra ek nitelikte bildirge verebiliyoruz.
 
Üst