Yatırım İndirimi Hakkında

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
İyi çalışmalar arkadaşlar
yatırım indirimi bitti ancak ben hala anlayamadım
Anladığım kadarı ile açıklayayım doğrumu anlamışım
Yatırım indirimi %30 diyelim
Yatırım tutarı 1.000.000 tl olsun
O zaman yatırımının %30 u kadar tutarı yatırım bittikten sonra faaliyet başlaması ile beraber
her yıl çıkan kurumlar vergisinden çıkan karı mı yoksa vergiyi mi düşecek
Yani yatırım indirim hakkı olan 300.000 tl tutarı
çıkan karı kadar mı düşebilecek çıkan vergiden mi direk düşecek Uygulama böylemiydi yanlış olan taraflarıda belirtebilirmisiniz Teşekkürler
 
Ynt: Yatırım İndirimi Hakkında

Her tarafı desem yanlış olmaz. Yatırımın indiriminiz GVK 19 çerçevesinde geçmişten kalanmıdır, yoksa YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR üzerine yeni teşvik belgesi kapsamında mıdır. Bunu belirtiniz. saygılarımla
 
Ynt: Yatırım İndirimi Hakkında

GVK 19 çerçevesi kalanı
ayrıca yatırım indirmine konu yatırımdan ilave olarak normal şekilde amortisman ayırabiliniyor mu?
 
Ynt: Yatırım İndirimi Hakkında

GVK 276 tebliğ
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2005 tarihi itibariyle mevcut olup, kazancın yetersiz olması nedeniyle indiremedikleri devreden yatırım indirimi istisnası tutarlarını (2006, 2007 ve 2008 yıllarında yararlandıkları tutarlardan kalan kısmı), Tebliğin (3) numaralı bölümünde yapılan açıklamaları da dikkate alarak ve endekslenmiş değerleri ile birlikte 2010 ve müteakip yıllarda elde ettikleri kazançlarından indirebileceklerdir.

Şu kadar ki, vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutar, ilgili kazancın % 25'ini aşamayacaktır. İlgili dönemde yatırım indirimi istisnası uygulanacak kazanç ise yatırım indirimi uygulanmadan önceki zarar mahsubu ile tüm indirim ve istisnalar düşüldükten sonraki tutar olacaktır.

3.2. Yatırım indirimi istisnası uygulayan mükelleflerin kazançlarına uygulanacak vergi oranı

İlgili dönemler itibarıyla yatırım indirimi istisnası uygulayan mükelleflerin, istisna uygulaması sonucu kalan kazançları üzerinden yürürlükteki vergi oranına göre vergi hesaplanacaktır.

Dolayısıyla, yatırım indirimi istisnası uygulaması sonucunda kalan kazanç tutarına gelir vergisi mükellefleri, yatırım indirimi istisnası uygulayacakları dönemde yürürlükte bulunan vergi tarifesini; kurumlar vergisi mükellefleri ise 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun5 32 nci maddesinde yer alan % 20 kurumlar vergisi oranını uygulamak suretiyle yatırım indirimi istisnasından yararlandıkları dönemlere ait gelir veya kurumlar vergilerini hesaplayacaklardır.

Diğer taraftan, 24/4/2003 tarihinden önce yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında Gelir Vergisi Kanununun 4842 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmadan önceki ek 1-6 ncı maddeleri çerçevesinde yapılan yatırımlar için yatırım indirimi istisnasından yararlanılması halinde, Gelir Vergisi Kanununun geçici 61 inci maddesi uyarınca yatırım indiriminden yararlanan kazançlar üzerinden dağıtılsın dağıtılmasın %19,8 oranında vergi kesintisi yapılacağı tabiidir.

Kısacası yatırım indirimi olarak zarar mahsubu ile tüm indirim ve istisnalar düşüldükten sonraki tutarın %25 i kadar kullanacaksınız. Ayrıca Amortisman kıymet aktifleştirildiği veya kullanılmaya başlandığı yılda ayrılır. Geçmiş dönemde ayıramadıklarınız feragattır artık. Kalan ömrü varsa kalanı ayırabilirsiniz. Saygılarımla
 
Ynt: Yatırım İndirimi Hakkında

Teşekkürler aslında yatırmı indirmi konusunu anlamış durumdayım sadece
bu stopaj meselesini pek anlayamadım hangi rakamdan ve ne zaman ve niçin stopaj yapılacak
Saygılar
 
Ynt: Yatırım İndirimi Hakkında

Merhaba,
Yapılacak stopajın matrahı kullandığınız yatırım indirimi tutarıdır(Sorudaki 1.000.000 TL x %30= 300.000 TL).

Çıkan vergi öncesi karınızı 500.000,- TL olarak varsayarsak;

Vergi hesabı :
KV (500000-300000) x 0,20 = 40.000,-TL
Yİ Stopajı 300.000,- TL x 0,198 = 59.400,-TL



Ertann ' Alıntı:
Teşekkürler aslında yatırmı indirmi konusunu anlamış durumdayım sadece
bu stopaj meselesini pek anlayamadım hangi rakamdan ve ne zaman ve niçin stopaj yapılacak
Saygılar
 
Ynt: Yatırım İndirimi Hakkında

Sn Başkan.


Sizi tekrar aramızda ve etken görmek ne güzel. :) :) :)
 
Üst