Ynt: Yatırım teşvik - KDV iadesi
Firmamız yakın zamanda üretim yatırımı yapacak. Yapılan üretim 2 aşamalı ve toplamda ilk aşamada 200.000 tL + KDV ve 2. aşamada 170.000 + KDV (rakamlar ön çalışma rakamlarıdır, değişebilir ama yaklaşık bu tutarlar olacak) olacaktır.
Bu rakamlardaki KDV ciddi oranda, KDV ödememek için alabileceğimiz teşvik var mıdır? Üretilecek ürünlerin %80'i ihraç edilecek.
Sayın Meteksan
Cevabını aradığınız sorunun cevabı iki aşamalı Sayın nguroy bu işin ciddiyetini bildiği için ve hassas bir konu olduğu için profesyonel bir yardım almanız gerektiğini söylemiş.Sizde konun haasasiyetini bildiğiniz için bu konuyu araştırdığınızı ve buna göre yön vereceğinizi söylemişiniz.Buraya göre herşey normal ve yardımlaşma sağlanmış gelelim olayın ikinci boyutuna;
Genelde piyasada ciddi anlamda yanlış bilgilendirmeler hatta internette bir bilgi kirliliği var buda insanları yanlış bilgilere sahip olmasını ve hata yapmasına neden oluyor.Ben yazıma''Bu rakamlardaki KDV ciddi oranda, KDV ödememek için alabileceğimiz teşvik var mıdır? Üretilecek ürünlerin %80'i ihraç edilecek.''
bu sorunuzla devam edip sizi aydınlatmaya çalışayım.Sevgili Formdaşım eğer VERGİ TEŞVİKLER'inden nasıl yararlanırım diye sorsaydın ben ve diğer meslektaşlarım sana yüzlerce TEŞVİK sayabilirlerdi.Fakat KDV ödememek için bir TEŞVİK'i yok.Çünkü KDV bir emanet para, yani hazinenin parası;yani bu para için eninde sonunda-ihracak yapsanda,ihrac kayıtlı satsanda,hatta kdv ödememek için fatura kesmesende,kessende - bir yerle yani devletle hesaplaşıyorsun.Haydi bir bakalım.
İhracat yapmak için mal alım,satım veya üretim yapıp mamül üretim satacaksın sonunda bir kdv yükleneceksin sonunda yüklendiğin kdv'yi talep etmek iade almak için hazırlıklarını yapıp bağlı olduğun vergi dairesine gideceksin.Bu iş ithalatta tam tersi ithal ettin kdv'yi gümrükte ödedin malı sattın kdv'li fatura kestin.Eğer kestiğin fatura fazla ise kdv'en indirilenden ve gümrükte ödediğin kdv'den yüksek olacağı için ödemen çıkacak,İhrac kayıtla sattığını farz edelim kdv'yi tecil edecek sonra iade alacaksın yani kısacası nereye koyarsan koy KDV ödemenin hiç bir TEŞVİK olayı yok.Bence şirket olduğunuz için olaya Kurum Gelirinin Teşviğinden bakmanız daha doğru olur.
ferhat