Yazarkasa Demirbaşa Atılmadan Gider Yazılabilir mi?

umutgibi23

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Eyl 2006
Mesajlar
115
bildiğim kadarıyla y.kasanın demirbaşta izlenmeli ve aktife alındığı yıl tümü giderleştirilebilmektedir. ancak uygulamada 520 Ytl nin antındaki y.kasaların direkt olarak gidere işlendiğini duyuyorum. tabi y.kasa satılırkende diğer gelir olarak bence yanlış olan çıkış yapılıyor. bu konu hakkında bilgi ve yorumlarınzı paylaşırsanız sevinirim.
iyi çalışmalar..
 
3100 Sayılı KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDA KANUN

İndirim ve Dahili Tevkifat
Madde No 7
Kapsam
(3482 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen madde )
1. (5228 sayılı Kanunun 13'üncü maddesiyle değişen fıkra)Mükellefler kullanmak üzere satın aldıkları ödeme kaydedici cihazlar için %100'e kadar amortisman oranı seçebilirler.(***)

2. (3505 sayılı Kanunun 34 üncü maddesiyle kaldırılmıştır.)(*)

3. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca belirlenir.(**)
 
onu bende biliyorum sayın elcan. %100 amortisman kelimesi, ATİK değilde elektrik su gibi gider olarak algılanmasına neden olmuş olmalı ve bunun doğruluğunu sorguluyorum.
 
yazarkasa olması neyi değiştiriyor? d.baş sınırı geçmiyor ise direk gider yazılabilir.
 
Yazar kasada 520 ytl lik sınır yok bir defada giderleştirile bilinir.
Yazar kasa almak zorunda olan mükelleflerin azda olsa günüllerini almak için idarenin bir defada gideleştire bilirsiniz demesi bu kıymetin iktisadi değerini etkilemez.255 hs.izbedeğerine 1 yazarak bu hesap ta tutar, satılırkende diğer gelirler hesabına gösterilir...

Kolay gele..
 
Benim de uygulamam Hayri beyin bahsettiği şekilde. alındığı yıl giderleştirilebilir denilmiş olması bazı meslek mensubu arkadaşımız tarafından aktife alınmadan gider kaydedilebilir olarak anlaşılmaktadır. bu durumda işletmede kullanılan ve özellikli satış arz eden y.kasa satılırken yada işyeri kapatılırken faturalandırma sıkıntısı çekilmekde hatta çoğu zaman unutulmaktadır.
 
merhaba
amortisman sınırı altında kalan yazarkasa pos cihazını giderleştirmek mi mantıklı olur ? demirbaşa kaydetsem 5 yıl mı ayırmak gerekiyor ? gider yazarsam ilerde satılınca fatura kesmek sıkıntı olur mu ?
 
Amortisman kodunda pos cihazları 5 yıl olarak gösteriyor, birkaç yerde okudum %100 itfa yapılır yazıyor, hangisi uygundur ?
 
tahsin abi demirbaş sınırının altında olsa bile demirbaş yazabiliriz değil mi ? uzun süreli kullanacakları için demirbaşa atsam daha iyi olur sanki.
 
Ben demirbaşa yazıyorum.En azından elde ne göründüğü anlaşılsın diye. Yarın firmayı kapatırken takibi kolay olur.
 
Üst