Yedek Parçaya Amortisman

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan OASSAO
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
9 Eyl 2005
Mesajlar
3
Konum
İStanbul
480,00 YTL'yi toplamda aşan ve üretimde kullanılan bir makineye ait olan, yedek parça için amortisman ayrılır mı?

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar. :)
 
Sayın OASSAO
Şahsi fikrimi sorarsanız ben gider olarak yazarım.Amortisman olarak uygulamam.
 
Merhaba,


Amortismanlarda mantık şu:

Sonradan yapılan harcama, sabit kıymetin kullanım ömrünü uzatıyor yada fonksiyonunu değiştiriyorsa sabit kıymetin maliyetine eklenir.

Sonradan yapılan harcama, normal bakım ve tamir gibi harcama ise doğrudan gider yazılabilir.

AMORTİSMAN SÜRESİ

Ömrünü uzatan bir değerse:

Sonradan yapılan harcamanın faydalı ömrü süresince amortisman ayrılır.

Fonksiyonunu arttıran bir değerse:

İlk alınan sabit kıymetin kalan faydalı ömrü süresince amortisman ayrılır.


Saygılar.


Sayın Kum,

Bence OASSAO soruyu detaylandırırsa ona göre cevap vermek daha mantıklı. Makinanın ne olduğunu ve yedek parçanın ne olduğunu bilmiyoruz. O yedek parça olmadan makinanın belki işlevselliği olamayacak.
 
sayın şükrü beye katılıyorum.

ayrıca :

amortismana tabi kıymet için yapılan harcama eğer iktisadi kıymetin maliyetine eklenmesi gerekiyorsa yapılan harcama ancak amortisman ayrılamak suretiye giderleştirebilinir.

vuk 272 mad.hangi harcamların maliyete ekleneceğini belirtmiştir.
Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.

(Bir geminin iktisap tarihindeki süratini fazlalaştırmak, yolcu ve eşya yükleme ve barındırma tertibatını genişletmek veya değiştirmek suretiyle iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderlerle bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.)

maliyete eklenen giderler amortismana tabi iktisadi kıymetinin fonksiyonu yada iktisadi ömrünü artırabilir.

fonksiyonu artıran harcama fonksiyonu artırılan iktisadi kıymetin kalan faydalı ömrüne göre amortisman ayrılarak giderleştirilir.

iktisadi kıymetin amortisman süresi 5 yılsa yapılan harcama 3 yıl sonra maliyete ekleniyorsa kalan süre 2 olduğundan iki yıl amortismana aynı oranda tabi tutulur.

yapılan harcama iktisadi ömrü uzatıyorsa giderin aktifleştiği yıldan
itibaren iktisadi kıymetin oranına(faydalı ömrüne ) göre amortismana tabi tutularak gider yazılır.

iktisadi kıymetin alındıktan 3 yıl sonra maliyete ekleniyorsa (oranda %20) ise yapılan harcama 5 yılda ve %20 oranla amortismana tabi tutularak giderleştirilir.


durumunuzu yukardaki şekilde değerlenirin.

celal elibüyük
smmm-ist
 
Sn. Ossasauna ve Değerli meslekdaşlar;

8. Türkiye Muhasebe Standartlarının 8.maddesine göre,"Elde edilen bir duran varlığı meydana getiren parçaların pratik olarak birbirlerinden ayırt edilebilir nitelikte olmaları ve bunların ekonomik ömürlerinin tahmin edilebilmesi durumunda, katlanılan toplam harcamaların o varlığı meydana getiren parçalara ve birimlere dağıtılarak muhasebeleştirilmesi ve her bir parçanın ekonomik ömrüne göre amortisman ayrılması uygundur. Örneğin bir uçağı ve onun motorlarını tek bir varlık olarak kabul etmek yerine, faydalı ömürleri bir bütün olarak uçağınkinden daha kısa olan makineleri –uçak motorlarını-ayrı bir varlık olarak muhasebeleştirmek ve farklı oranda amortismana tabi tutmak daha uygun bir uygulamadır." denmektedir.

TMS-8'in 8.maddesi ile Uluslararası Muhasebe Standartları-16'nın 10. Paragrafında da aynen bu hükümler yer almaktadır.

Bazı Danıştay kararları da bu yöndedir. Örneğin, 1975 yılında Danıştay 13. Dairesi’nin aldığı bir kararda iktisadi kıymeti artırıcı nitelikte olan ilavelerin ayrıca amortismana tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca bir örnek de Danıştay 4. Dairesi’nin bazı kararlarında görülmektedir. Binalara sonradan ilave edilen kalorifer, asansör, havalandırma ve benzeri tesisatların binadan ayrı aktifleştirilip binanın amortisman süre ve nispetinden farklı olarak amortismana tabi tutulacağı açıklanmıştır.

Demekki a.t.i.k. lerin bünyesine sonradan eklenen eklentilerin a.t.i.k. gibi değerlendirilip değerlendirilmemesinde temel kriter; sonradan yapılan eklentilerin (burada yedek parçaların) eklendiği iktisadi kıymetin değerinde bir artışa yol açıp açmadığıdır.

Eğer soruda bahsi geçen yedek parça a.t.i.k. lerin temel niteliklerine sahip ise ve eklendiği makinanın ekonomik değerini artırıyorsa bu yedek parçaları da a.t.i.k. olarak değerlendirmek gerekiyor. Değilse normal bir gider kalemi olarak değerlendirmek gerekiyor.
 
Sayın arkadaşlarım,
Hepinizin değerli görüş ve yorumlarınızla teşekkür ederim.
Ama bu sorumuzda YEDEK PARÇA olarak ifade ediliyor.
Bence yedek parça olduğundan dolayı henüz kullanıma girmemiş olan bir kıymetin 157'de bekletilip kullanıma geçildiği anda sizlerin verdiği cevaplardaki gibi hangi konuma giriyorsa, giderleştirmek ya da amortismana tabi tutmak uygun olur görüşündeyim.
Saygılarımla...
 
Sn. Karaman;

15 li gruptaki hesaplar 1 yıldan daha az sürede kullanılan veya kullanılması planlanan, üretimde ve ticarette kullanılan çeşitli ham, yarı mamul, mamul, artık, hurda vs. mal türü hesaplar için geçerlidir.

Buradaki yedek parça mal türünden bir yedek parça değil de a.t.i.k. in bünyesine eklenen bir yedek parçadır. Bu yedek parçanın kullanım süresi 1 yıldan az olacaksa zaten a.t.i.k. gibi değerlendirmek de mümkün değildir. 1 yıldan daha uzun süre kullanılacaksa ve eklendiği a.t.i.k. in iktisadi değerinde bir artışa yol açacaksa o zaman a.t.i.k. gibi düşünülebilir. Makinanın iktisadi kıymetinde bir artışa yol açmayacaksa a.t.i.k. gibi değerlendirilemeyecektir. Bu nedenle sözkonusu makinanın ve eklenen yedek parçanın ne olduğunu bilmeden buna yanıt vermek de zordur.
 
Üst