Yemek/Organizasyon firmalarında KDV

butterfly effect

Tanınmış Üye
Şirketin yaptığı iş Şirketlerin, üst düzey insanların, yemekli organizasyonlarını yapmaktır. Firma yemekleri kendi mutfağında pişiriyor. Gerekirse yemek verilecek salonu ayarlıyor, kendi garsonlarını getiriyor...vs.

FAturaları şöyle kesiyor.

Yemek Bedeli % 8 KDV
İçki Bedeli % 1 KDV

Burda benim takıldığım nokta KDV oranıdır.

Eğer yapılan işe "organizasyon bedeli" dersek KDV oranı %18 olacaktır. FAkat bu işle ilgili yoruma kapalı, kesin kanuni dayanaklar bulamadım.

Sizlerin görüşlerine sunarak konuyu paylaşmak istedim. Firmanın uygulaması doğru mudur?

Şöyle bir mukteza sonucu var. 2008 de alınmış.

Buna göre; (II) sayılı listenin B/24'üncü sırasında düğün salonu işletmeciliği şeklinde verilen hizmetlere yer verilmediğinden, yemekli olarak işletmenizin gerek restaurant gerekse kır düğünü bölümünde yapılan düğün organizasyonlarında yemek verilmesi, pasta, kuruyemiş ve meşrubat dağıtılması gibi verilen hizmetler düğün salonu organizasyon hizmetinin bir parçası olarak değerlendirilerek genel oranda (% 18) katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Ynt: Yemek/Organizasyon firmalarında KDV

Aynen bende muktezada yazıldığı gibi düşünüyorum. Şirket hizmet satıyor, yemek ya da içki değil, verdiği hizmetin içerisindeki kalemleri ayrı ayrı kdv'lendirmek yanlış, sanırım şirket kaş yapıyım derken göz çıkartmış.

Bu seyahat acentalarına benziyor. Yemek+konaklama %8 bunun dışında 18 .

Aldığınız hizmet maliyeti faturalarının bir kısmında kdv %8 dir. Bu nedenle yapılan işlem normaldir.

nguroy ' Alıntı:
Bu seyahat acentalarına benziyor. Yemek+konaklama %8 bunun dışında 18 .

Aldığınız hizmet maliyeti faturalarının bir kısmında kdv %8 dir. Bu nedenle yapılan işlem normaldir.

Sn. nguroy,
Bu seyahat acentalarına benziyor ancak seyahat acentası değil, bir organizasyon firması (arkadaşın mesajına istinaden bu kanıya vardım), dolayısıyla kestiği fatura organizasyon faturası olmalı, firma yemek ve içki satmıyor, gerekli yeri ayarlıyor gerekli personeli getiriyor gerekli yemekleri yapıyor veya yaptırıyor. Yaptığı giderler için ödediği kdv oranının %1-8-18'lik olması onunda aynı oranda fatura keseceği anlamına gelmez.

Hiç kimse %8 kdv ödeyerek aldığı bir hizmeti 18 ile satmaz. Bu tür faturalar kesilirken hizmet dökümü yapılır. Müşteriye verilen hizmetler ayrı ayrı belirlenir ve bunların tabi olduğu kdv oranı ayrıca belirlenip hesaplanır.
Sonunda da firmanın hizmet bedeli (kar) olarak eklenir bu da normal kdv oranına tabi ise o oran üzerinden kdv si hesaplanıp netice son satıra ulaşılır.

nguroy ' Alıntı:
Hiç kimse %8 kdv ödeyerek aldığı bir hizmeti 18 ile satmaz. Bu tür faturalar kesilirken hizmet dökümü yapılır. Müşteriye verilen hizmetler ayrı ayrı belirlenir ve bunların tabi olduğu kdv oranı ayrıca belirlenip hesaplanır.
Sonunda da firmanın hizmet bedeli (kar) olarak eklenir bu da normal kdv oranına tabi ise o oran üzerinden kdv si hesaplanıp netice son satıra ulaşılır.

İyi diyorsunuzda arkadaşın burada istediği maliyet hesaplaması deği ya da faturayı nasıl hesaplanacağı, organizasyon firmasının kesmesi gereken kdv oranından bahsediyoruz.

nguroy ' Alıntı:

Merhaba;

Çuvallı yem satıyorsunuz;

Çuvalı %18 KDV den
Buğdayı %01 KDV den
Küspeyi %08 KDV den

alıyorsunuz;

Hammaddeyi karıştırıp çuvala koyuyorsunuz. %08 KDV den satıyorsunuz.

Şimdi ben çuvalı buğdayı, küspeyi ayrı ayrı kesersem her ürünü kendi KDV oranından mı değerliyeceğim.

Tabiki hayır;

Sayın Buterfly Effect'in dediği; olay bir hizmet üretimidir. Yaptığınız masraflar hizmet üretim maliyetidir. Yem üretimi nasılsa mantık aynıdır.

Başka bir örnek verelim;

Kurslarda eğitim yanında verilen kitaplar için ayrımı fatura kesilecektir. Veya verilen yemek için.

Firma anahtar teslimi organizasyon işi yapmaktadır.KDV si % 18 'dir

Bu hizmeti vermek için yaptığı masraflar için ödenen KDV oranıyla; İş sonunda kesilecek faturanın KDV oranı arasında ilişki kurmak hatalı olacaktır.

Saygılarımla,

Bu konuda hizmet üretimi ile mal üretimi tamamen aynıdır demek hatalı olabilir.

107-108 Nolu tebliglerde hizmetin yansıtılmasından söz edilmektedir. Organizasyon firmasının kendi hizmet bedeli faturada ayrıca belirleniyorsa bu genel orana tabidir. Bunda herhangi bir tartışma yoktur.
Ancak yansıtılan hizmetlerle ilgili benim tereddüdlerim var.

"Organizatör firmaların yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı vermek suretiyle ifa ettikleri hizmetlerde müşterilerden tahsil edilen tutar içinde yer alan yemek bedelleri, indirimli orana tabi işlem bedelinin aktarımı mahiyetinde olduğundan, %8 oranında vergilendirilecektir.

Organizatör firmaların yaptıkları organizasyon hizmetleri nedeniyle müşterilerden veya yemek hizmetini sunan işletmelerden sağladıkları menfaatler ise genel vergi oranına tabi olacaktır."

107 nolu tebliğ bunu diyor.

Seyahat acentalarına yemek ve konaklama bedelini yansıtma hakkı tanıyor. Organizasyon firması adı açıkça tebliğde belirtilmiyor ama kıyas yolu ile uygulanabilir..

Ayrıca diyelimki organizasyon içersinde KDV den istisna olan hizmet olsa bunlar için de genel oran mı uygulanacaktır?

En sağlam yok özelge istemektir.

Sevgili Formdaşlar

Aslında işin özüne bakıldığında yapılan iş tamamen bir organizasyon işidir.Dolayısıyla firma bu işlemi yaparken yüklendiği işlerdeki Kdv'lere bakmamak gerekir.Sayın Nguroy'un belirttiği gibi (ki eminim öyledir) ''Organizasyon firmasının kendi hizmet bedeli faturada ayrıca belirleniyorsa bu genel orana tabidir. Bunda herhangi bir tartışma yoktur.

saygılar ferhat

Verilen Hizmetin bütünlüğü ilkesinden hareketle kdv oranı ayırmadan hesaplamak gerekir..Herkes örneklerle belirtmiş

bence de verilen hizmet organizasyon olduğundan %18 oranında kdv hesaplaması gerekmektedir, diye düşünüyorum, yüklenimleri önemli değil bence