Ynt: Yemek Parası
sn butterfly effect,neden yanlış dediğinizi anlayamıyorum.işçiye nakit ödenen yemek parasında yasadaki tutarı aşmayan kısım için ssk hesaplanmaz.
SSK 16-310 Ek Genelge
1-Yemek parası olarak yapılan ödemelerin, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen günlük asgari ücretin %6?sının yemek parası verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarının,
Aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaması uygun görülmüştür.
A-Yemek Parası:
Sigortalılara yemek parası olarak yapılan ödemelerde sigorta priminden istisna olan miktar, her yıl belirlenen günlük asgari ücretin %6?sı x yemek parası verilecek (fiilen çalışılan) gün sayısı şeklinde hesaplanacaktır.
Örneğin; ay içindeki prime esas kazancı 550 milyon TL olan bir sigortalıya işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi nedeniyle fiilen çalışılan günler için yemek bedeli olarak ayrıca 100 milyon TL de yemek parası ödenmesi halinde, bu durumdaki sigortalının o ay içinde 26 gün çalıştığı da varsayıldığında, 2004/Ocak ayında sigorta priminden istisna olacak yemek bedeli;Günlük Brüt Günlük istisna Yemek parası verilecek Aylık istisna
Asgari Ücret tutarı (fiilen çalışılan) gün sayısı tutarı
14.100.000.-TL x % 6 = 846.000.-TL. x 26 = 21.996.000.-TL olarak bulunacaktır.
Bu tutar, sigortalının bir aylık prime esas kazancından düşüldükten sonra( 650.000.000 .-TL ? 21.996.000.-TL) ödenecek olan primlerin kalan brüt miktar (628.004.000.-TL) üzerinden tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir.
2-Öte yandan, sigortalılara ay içinde yemek parası olarak nakit ödeme yapılmaksızın, çalıştıkları işyerinin dışında yemek üretimi yapan başka firma veya şahıslar tarafından örneğin yemek kuponu karşılığında, gerek işyerinde, gerekse işyerinin dışında yemek verilmesi üzerine, işverence bu firma veya şahıslara fatura karşılığında yemek bedeli olarak ödeme yapılması halinde, bu nitelikteki fatura bedellerinden sigorta primi tahakkuk ettirilmemesi gerekmektedir.
gelir vergisi ve damga vergisinede gelince zaten yoktur demedim.vergiye tabi olduğunu söyledim.