Yeminli Mali Müşavir Sınavına Giriş Sınırlaması ve Kalite Artışı

Üyelik
19 Eyl 2008
Mesajlar
15
Konum
istanbul
Yeminli mali müşavirlerin sayıları piyasanın ihtiyaçlarının üzerindedir. Öncelikle piyasaya yeni yeminli mali müşavir girişi sınırlandırılmalıdır. En büyük kaynak sınav olduğu için TÜRMOB tarafından yapılan sınavların Maliye Bakanlığı'na devri gerekir.

YMM'lik sınavının TÜRMOB tarafından gerçekleştirilmesi son derece saçmadır. Zira, yeminli mali müşavirler büyük oranda Maliye Bakanlığı'na hizmet veren, onun adına hareket eden ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen yetkilerle faaliyette bulunan meslek mensuplarıdır.

Yaptıkları iş doğrudan vergiyle ilgilidir ve yarı-resmi şekilde çalışırlar. Verginin uygulamasından sorumlu kuruluş Maliye Bakanlığı olduğuna göre yeminli mali müşavirlerin sınavlarının bu Bakanlık tarafından yerine getirilmesi eşyanın tabiatına uygundur.

Sınavların TÜRMOB'dan alınması için çok önemli bir gerekçe daha vardır.

TÜRMOB yönetimi serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlerin oylarıyla belirlenir. Diğerlerine nazaran sayıları daha az olduğu için yeminli mali müşavirlerin ağırlıkları söz konusu değildir. Serbest muhasebeci mali müşavirlerin büyük çoğunluğunun hedefi, doğal olarak, yeminli mali müşavir olabilmektir.

TÜRMOB'un yönetimine adaylığını koyanların, mali müşavirlerin yeminli mali müşavir olabilmelerini kolaylaştırmak için taahhütte bulunmaları gerekir. Kısacası, yeminli mali müşavirlik sınavının çıtasını düşüreceklerdir. Esasında bugün yapılan budur. Aksi halde mali müşavirlerden oy alamazlar ve seçilemezler.

Bu çelişki mutlaka giderilmelidir. Birileri, sınav komisyonunda Maliye Bakanlığı ve üniversitelerin de temsilcilerinin bulunduğunu belirterek yukarıdaki değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığını ileri sürebilir. Üniversite temsilcilerinin TÜRMOB tarafından etkilendiği, sınav organizasyonun tamamen TÜRMOB tarafından realize edildiği ve sınavlara fiilen TÜRMOB'un ağırlığını koyduğu gözönünde bulundurulursa iddiamızın haklılığı ortaya çıkar.

Sayının azaltılması, kalitenin yükseltilmesi için sınavdan muafiyet uygulamasının yürürlükten kaldırılması ve Maliye Bakanlığı merkez denetim elemanları dahil tüm adayların sınava tâbi tutulması gerekir. Sınavın tamamen Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenmesi şartıyla tabii.

İkinci adım çürüklerin temizlenmesidir. Aksi halde kötü yeminli mali müşavir iyi yeminli mali müşaviri kovar.

Bu düzenlemeler için 3568 sayılı Kanun'da değişikliğe ihtiyaç var.

Sayın Bakan, cesur kararlar alabilir ve belirtilen şekilde kanun değişikliğini geçekleştirebilirseniz bu memlekete çok büyük hizmet etmiş olursunuz. Aksi halde hayali ihracat operasyonları polisin her yıl yaptığı olağan işler arasına girer 16.08.2000 N.C
 
Ynt: Yeminli Mali Müşavir Sınavına Giriş Sınırlaması ve Kalite Artışı

Arkadaşım senin başka problemin yok mu?????
Bunca SMMM varken ve hayla hızla artış göstermekte iken ........
 
Ynt: Yeminli Mali Müşavir Sınavına Giriş Sınırlaması ve Kalite Artışı

kardeşim türmob ile ne derdin var adamlar sınavı açmış becerebiliyorsan ol piyasada kalabiliyorsan kazan diyor Beceremiyorsan, piyasa yapamıyorsan git limon sat pazarda çok iyi piyasa yaparsın.

Kötü YMM imiş sen YMM ne demek bilmiyormusun hangi YMM kötüymüş adamlar mahkemede yemin ediyor imzaladığı evraktan bütün mal varlığı ile sorumlu tutuluyor sanki YMM dediğiniz mahalle muhtarı gibi önüne gelene çakmıyor, yahu adamlar bir imza için 50 tane evrak istiyor yani 3 kuruş için YMM belgesini,hayatını riske atacak gidip hapis yatmayı göze alacak pehhhhhh

Türmob a kafayı takmışsınız eğerki sınavı asıl maliye bakanlığına bağlarlarsa siz ozaman görün cümbüşü artık gülsuyunu kağıdına döken direkt YMM olur herhalde zamanında SSK alım sınavlarını bu memleket unutmadı işin içine siyaset girdimmi ne entrikalar döndüğünü unutmadı kalite artışı imiş kalite arttırmak istiyorsanız ağlamayın gidin piyasa yapın tabi yapabiliyorsanız :D :D :D
 
Ynt: Yeminli Mali Müşavir Sınavına Giriş Sınırlaması ve Kalite Artışı

mahkemelerde yemin ederek göreve başlayan YMM'ler, 3568 sayılı Kanun uyarınca, muhasebe, işletme, finans ve mali mevzuat konularında danışmanlık hizmeti verdikleri gibi, ödenecek vergilerin hesaplanmasına esas teşkil eden mali tabloları ve beyannameleri, ilgili mevzuat, muhasebe ilkeleri ve denetim standartları yönünden tasdik etmek yetkisine de sahipler. Bu yönüyle kamu görevlisi sayılabiliyor.
Bu özellikler, aynı zamanda mali denetçilerin sorumluluklarının ne kadar ağır olduğunu da ortaya koyuyor. Ancak son zamanlarda sayıları artan YMM'lerin hızla birer klasik muhasebeciye dönüşüp altından kalkamayacakları kadar işleri üstlenip mesleğin kalitesini ve ağırlığını düşürmeye başladığı gözlemleniyor.
Bu durumdan mükellefler de sorumlu. Müşavir seçerken kalite yerine ücreti düşük olanı tercih ediyorlar. Sonra da Maliye ya da diğer resmi kuruluşlarla sıkıntı yaşadıklarında pişman oluyorlar. Oysa satın alınan şey kırtasiye, mobilya ya da temizlik hizmeti değil uluslararası standartlarda bir denetim ayrıca maliye ile kredi verenler, hatta şirket ortakları karşısında bir tür güven ve kefalettir.
Önümüzdeki süreçte maliye ve meslek odalarının da bu durumu yakından takip etmelerinde fayda var.
a.şimşek
 
Üst