Yeni Açılan Sgk Dosyasına Giriş Yapmayı Unutmak ?

Rietveld

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2010
Mesajlar
3,399
Konum
Lüleburgaz
Merhaba arkadaşlar. Bir sorunumuz var. 7 Ekim tarihli sgk dosyası açmıştık. Unuttuk biz bunu evrakların altında kalmış şifre zarfı falan daha yeni gördük bugün. Yani 30 günlük süre doldu giriş yapamadan. Şimdi biz mecburen 12 Kasım'a giriş yaptık. Ceza yemeden bu durumdan kurtulmamızın bir yolu var mıdır ?

İnternette biraz baktım. Giriş tarihini hatalı yaptığımızı öne sürerek sgkya dilekçe verebiliyormuşuz. Sgk bunun karşılığında aylık prim ve hizmet belgesine bakıyormuş ilgili dönemin. Aylık bildirgede giriş tarihi ne yazıyorsa onu kabul ediyorlarmış giriş olarak.

Ben şimdi bu girişi 12 kasım yaptım ama 7 ekimde yapmış gibi işlem yapıcam. Ekim ayı bildirgesini göndericem. İşe giriş 7 ekim yazacak prim gün sayısı 25 olacak prime esas kazancınıda 1.061,25 tl yaparak bildiricem. Sonra bir dilekçe ile sgkya başvurucam. İşe giriş bildirgesindeki tarihin hatalı olduğunu giriş tarihinin aslında 7 ekim olduğunu söyliycem. Ekine de ekim ayı bildirgesini ve işçi ile yapılmış 7 ekim tarihli iş sözleşmesini koyucam. Acaba bu şekilde cezasız kurtulma şansımız var mı ? Sonuçta primleri düzgün bir şekilde gösterilecek aylık bildirgede ve ödemesi yapılacak.
 
SGK 07/10 tarihli işe giriş bildirgesi ister ve süresinden sonra vermiş olacağınızdan ipc kesilir.
a. giriş bildirgesi cezasını peşin ödeme indiriminden yararlanarak ödemek.
b. işçi bu durumu kabullenir (işe girişinin 12/11 olması ve gün kaybı) ise sgk dilekçe yazarak "her nekadar 07/10 tarihinde işçi alımı yapmayı planlasanızda o tarihte anlaştığınız kişinin işbaşı yapmadığı 12/11 tarihinde yeni birini bulup çalıştırmaya başladığınızı" belirten bir dilekçe ile işyeri işe başlama tarihini 12/11 olarak düzelttirmeye çalışabilirsiniz.
 
b. maddesinde söylediğiniz şekilde yapma şansımız nedir acaba ? Kurum bunu kabul edip işe başlamayı 12.11.2015 olarak kabul eder mi ?
 
Forumda daha önce yazılan benzer bir soruda sgk'nın işyeri bildirgesindeki işe başlama tarihini değiştirdiği yazılmıştı. Aslında mantıken 07/10 işçi çalıştırması olmadığı ve işçi çalıştırmayan bir yere işyeri nosu vermedikleri için işyeri bildirgesi işlemlerinin iptali ve yeni tarihte tekrar işyeri bildirgesi istemesi gerekir. Ama sgk müd. yukarıda yazdığım gibi işyeri bildirgesini iptal yerine işe başlama tarihi değişikliği ile sorunu çözebiliyormuş.
 
Merhaba,
bizimde benzer bir konuda sıkıntımız var. Daha unutmadık aslında ama süre geçecek sanırım.
07/05/2019 tarihinde ticaret sicil müdürlüğünce anonim şirket kuruluşu yapıldı. Bildiğiniz üzere, Ticaret sicil müdürlüğü otomatik sgk dosya kaydı oluşturup sisteme bildiriyor. Açıkçası bu süreçte yapılanlar hakkında bir bilgi sahibi değiliz, kaç işçi bildirildi, kanun kapsamına alış tarihi vs. bunları bilemiyoruz.
daha sonra firma kendi bünyesinde çalıştırmak üzere 4 tane israilli yabancı uyruklu mühendisle iş sözleşme hazırlıyor ve çalışma izini çıkarmak için bakanlığa başvuruyor, Bu başvuru sırasında ortaklardan biri nereden öğrendiyse işyeri sigorta şifresinin alınması gerektiği ve bunları bakanlığın istediğini öğrenip kendi bildiği doğrultuda şifre başvurusunda bulunuyor. tabi önceden dosya açık olduğu için e-sigorta kanalıyla işyeri bildirgesi verilmedi, sgk bizden bunu istemişti sonradan vazgeçtiler. Neyse e-bildirge için şifre başvurusu yapıldı. kanun kapsamına alınış tarihi 07/09/2020 yazıldı, çalışacak sigortalı sayısı ise 4 olarak kurum kayıtlarına geçmiş.
Şimdi bu 4 işçinin çalışma izin başvuru süreçlerinde sıkıntı yaşanıyor ve kanun kapsamına alınış tarihinden itibaren bir aylık süre olan 07/10/2020 tarihini aşacak. Dolayısıyla sigortalı giriş bildirimi yapılamayacak.
bu esnada sgkya başvurup, sigortalı çalışacak sayısını iptal ettirmek istedik ancak kurum bunu yapmadı.
07 ekime kadar 4 kişi bulup işe giriş yapalım diye düşünüyoruz. en azından bir kişiyi, birer gün gösterip çıkış veririrz, diğerlerini 15-kod devamsızlık şeklinde verelim diye aklımızdan geçenler. Başka bir yol var mıdır?
ceza tutarı bu 4 kişi 2943 TL ile mi çarpılacak yoksa tek 2943 TL mi. sgk ceza 2020 tutarlarında sigortalı başına ibaresi geçmiyor sadece 2943 TL yazıyor.
 
Doğru düşünüyorsunuz. Şahsen herhangi bi 4 kişiyi o güne giriş yapıp çıkış verirdim.
 
İşyeri bildirgesinde çalıştırılmaya başlanılacak sigortalı sayısı alanında belirtilen sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulduğunun tespit edilmesi halinde konuya ilişkin ihbar ve şikayet olmaması halinde herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
Örnek 4: (B) Ltd. Şti. tarafından 03/09/2018 tarihinde sigortalı çalıştırılmaya başlanılacak işyerine ilişkin işyeri bildirgesi aynı tarihte Kuruma gönderilmiştir. Söz konusu işyerinde çalıştırılmaya başlanılacak sigortalı sayısı 2 olmasına karşın çalıştırılmaya başlanılacak sigortalı sayısı alanına 3 olarak girilmiştir. Söz konusu durumun ilgili ünite tarafından tespit edilmiş olması halinde konuya ilişkin bir ihbar ve şikayet olmaması halinde herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
Diğer yandan işyeri bildirgesinde çalıştırmaya başlanılacak sigortalı sayısı belirtildiği halde Kuruma sigortalı işe giriş bildirgelerinin verilmeyerek sigortalı çalıştırılmaması halinde ise konuya ilişkin bir ihbar ve şikayet olmaması kaydıyla işverenin Kuruma yazılı olarak müracaat etmesi şartıyla işyeri dosyası işlemden kaldırılacaktır.
 
Üst