Yeni Başlayan Stajyere Yetkinlik Tavsiyeleri

Üyelik
24 Mar 2021
Mesajlar
5
Konum
Türkiye
Merhaba. Foruma bugün katıldım. 2020/1 sgs sınavını geçip sonrasında askerlik, staj yeri arayışı falan derken ikametten farklı bir şehirde bulduğum iş ile staja başladım birkaç gün önce. Staj yerim aynı kişiye ait birden fazla şirketin muhasebe ve finansının döndürüldüğü bir yer. Şeker tesisi, hayvan tesisi, gübreden enerji vb. işler tek bir yerden çevriliyor. Yanında çalıştığım diğer 3 kişi işin finansıyla da uğraştıklarından yoğun ve stresli bi iş ortamı. İş süreci devam ederken ne kadar boşta zamanım kalacak tam kestiremesem de siz değerli ve daha tecrübeli arkadaşlardan staj süresince kendimi geliştirebileceğim, yetkinlliğimi arttırabileceğim; gerek şirket muhasebesi gerek sektörler adına gerekse de mesleğin geleceği noktasında kendime katabileceğim önerilere açığım.
 
Değerli meslektaş adayım,sorunuzla ilgili burada çok yorum yapıldı ve tavsiyelerde bulunuldu.
Forumu biraz incelemenizi tekrar tavsiye edeceğim.
 
Bu tarz konularin ayri baslik altinda ama ayni grup altinda acilmasi normal olmali. Tabi ki yazmadan once onceki konulari arastirirsan daha isabetli sorular sorup ona gore cevap alabilirsin.

Yine hedeflerini belirtirsen sana daha uygun cevaplar yazabiliriz. Bagimsiz olarak calismak istersen herseyden biraz bilmen gerekecek, ozellikle muhasebe ve vergi alaninda uzman olman gerekecek. Firma icinde yukselecek isen hangi departmanda gorev almak istedigini secip ona gore ilerlemen gerekecek. Firma buyuklugu ve sektor departmanlarin onemini ve aldiklari ucreti etkiler. Kimisi icin finans cok onemlidir kimisi icin vergi.

Genel olarak tavsiyem yapilan isi anlamaya calis. Detaylarda bogulma. Herseyi bilmen gerekmiyor ama onemli olan kisimlara hakim olman lazim. Muhasebenin mantigini ogren ama unutma ki yakin gelecekte bu kayitlari yapay zeka atacak. Nasil ve niye yapildigini bilmen gerekiyor ama ayni kayitlari 1000 kez ile 10000 kez yapman arasinda kayda deger bir fayda gormeyeceksin.

Yazilim ve programlari kullanmayi ogren. Excel hesap makinesi kullananlarin devrini bitirdi. Simdi sadece excel bilenler ayni tehlike ile karsi karsiya. Artik finans/muhasebe alaninda ilerleyecek isen bilgi islem sistemlerini iyi derece kullanman gerekecek (Query, Sql, BI, Olap vs).

Sistemleri ve neden kullanildigini anlamaya calis. Mesela maliyet muhasebesinde hangi yontemi kullaniyorlar ve neden bunu secmisler. (Fifo vs Agirlikli ortalama) (Secilen dagitim anahtarlari ve nedenleri) Sektor olarak aktivite bazli maliyet sistemine cok uygun degil (zaten vergisel olarak kabul edilen bir sistem degil) ama neden uygun olmadigini bil. Yonetim raporlamasindaki hesap siralamasi ile gelir tablosu arasindaki farki ve neden sirketin emek ve para harcayip bu raporlari urettiklerini ogren. (Genelde giderleri degisken ve sabit olarak kategorize edip daha farkli bir rapor uretirler. Belli gelir ve giderler netlenir, vs)

Butce surecini ve nasil yapildigi hakkinda bilgi edinmeye bak.

Mumkun oldugu kadar farkli departmandaki kisiler ile iletisim kurup ne yaptiklarini ve niye yaptiklarini anlamaya calis. Guzel bir yerde calisiyorsun, bir suru ozellikli firma ve farkli sektorler mevcut. Sadece kayit veya evraklarda yardimci olmak yerine yapilan isi anlamaya calis. Ne kadar cok farkli departmanin ne yaptigini anlarsan ileride hangi alanlarda uzmanlasacagina daha isabetli karar verirsin.
 
Üst