Yeni çek kanunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Okay KIR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Okay KIR

Tanınmış Üye
Slm Kolay Gelsin
Yeni çek kanunu ile önemli değişiklikler geldi
fakat bir şeyi anlamadım
çeki vadesinden önce bankaya ibraz ettiğimizde ve karşılığı yoksa banka çeke "karşılıksızdır" yani arkasını yazacak mıdır
bu konuda değişiklik oldumu olmadı mı tam anlamadım çünkü bu tür çekler için hukuki takip yapılamayacak o zaman yazdırılamayacak mı ?
Teşekkürler

Ynt: Yeni çek kanunu

Madde 3/
(8) Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihinden önce ibraz edilen çekin karşılığının Türk Ticaret Kanununun 707 nci maddesi uyarınca kısmen veya tamamen ödenmemiş olması hâlinde, bu çekle ilgili olarak hukukî takip yapılamaz. İleri düzenleme tarihli çekle ilgili olarak hukukî takip yapılabilmesi için, çekin üzerindeki düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve karşılıksızdır işlemine tabi tutulması şarttır.

Vadesinden önce karşılıksız yazdırılamayacak.

BURDA ÖYLE BİRŞEY YAZMIYOR
bende okudum
benim görüşüm aynen devam ediyor sistem arkası yazılıyor fakat
icra dairesinde keşide tarihinden önce yazılan çek kabul edilmeyecek
işin aslı bankaların uygulamaları ile ortaya çıkacak

bankacı ile görüştüm şimdi aynen dediğim gibi bu kanunla vadeyi koymuşlar

VADE denen birşey yok
vadesinden önce çeki sordurabiliyorsun karşılığı varsa ödenir veya bankadan 600 tl bedelide alabilirsin
fakat karşılığı yok diye icra işlemi yapılamaz
yani vade yine yok
fakat vadeden önce ödenmedi diye hukuki takip yok (sadece hukuki takip için uygulama)
vadeden önce sordur karşılık yoksa döngel

vadesinden önce karşılıksızdır yazdıramıyoruz burada mubıkmıyız

emin olmadığım için bilemiyorum benim kanaatim yazılabilecek fakat icra safhasında keşide tarihinden önce yazıldığından dolayı takip yapılmayacak
çünkü yazılmayacak diye bir yazı göremedim
neyse çokta ö.değil

Kanunun bu kısmındaki amaç iyi niyetli tacirlerin çeklerinin vadesinden önce yazılmasının önlenmesidir . Ayrıca iki ayrı banka ile görüştüm vadesinden önce yazdırılamayacak

DOĞRUDUR o zaman
peki zaten eğer yazdırılamıyorsa zaten hukuki takip yapılamaz ödenmediğini nerden bilinebilinir
o zaman mantıksız bir kanun hazırlamışlar
vadesinden önce sorgulananan çekler in karşılıksız yazdırılamaz vs. deselerdi hem takip yapılamayacağı hemde yazdırılıp yazdırılamayacağı belli olmuş olurdu
Teşekkürler

Merhabalar ben bir şey sormak istiyorum biz bir ltd.şti kurduk banka hesabı açmak istiyoruz. şirket olarak en az kaçtane banka hesabı açma zorunluluğu var