Yeni İş Kanunu Çıksaydı !!!

HResources

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
635
Konum
bursa
Merhaba,

Düşünüyordum sizlerle paylaşma ve görüşlerinizi alma isteğim doğdu.

Şuanda Yeni bir İş Kanunu çıksaydı...

Sizler hangi maddelerin, ne şekilde değişmesini isterdiniz. :?:

İlk ben cevab vereyim.

Yıllık izin hakkının, İşçi ve İşverenin anlaşmasıyla parayla takas edilebilmesini isterdim.Neden mi?

Çünkü şuanda çoğu işveren, yoğun iş temposu vs. nedenlerden dolayı izin hakkını kullandırtamıyor ve bu hakkın üstünü örtüyor.İşçide bunu görmüyor, ücret olarak istiyor...

Gerçi çoğu işveren bunu kılıfına uyduruyor ama :wink: yasal olması daha güzel olurdu diye düşünüyorum.

Yorumlarınızı bekliyorum.

Kolay gelsin.
 
Bence yıllık izin süreleri gözönüne alınırken aynı işverene göre değil de ödemiş olduğu prime göre hesaplanmalı.İşin ehli 48 yaşındaki bir çalışan 25 yıldır çalıştığı işyer,nden ayrılınca maalesef yeni işyerinde ne kadar bilgili ve tecrübeli olursa olsun 14 gün izin kullanmak zorunda kalıyor.Oysa 25 yıl devlete prim ödemiş işveren ona 26 gün izin vermeli diye düşünüyorum.
 
Merhaba,

Haklısınız Sayın Eren.

Ancak olaya birde işven açısından bakmak lazım.İşveren banane diyebilir.Çünkü önceki iş ilişkilerinden yeni işverenin bir çıkarı yok.

Ama olaya işgören açısından baktığımız zaman doğru gibi görünüyor.

Teşekkürler.Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.
 
1 yıldan sonraki artan izin ücretleri de tıpkı kıdem tazminatında olduğu gibi bakiyeleri ile birlikte ödenmeli.işçi, 1 yıl 10 ay 20 gün çalışıp çıkışa giderse ve izin kullanmadıysa 1 yıllık izin parasını alır gerisini alamaz.Birdaha aynı işverene bağlı çalışırsa,işveren onu kandırmazsa ve kendi bilgiside varsa belki ilerde alır ama gene bakiye verir.Bu sebeptan dolayı nasıl 1 yıl 10 ay 2 gün çalışan işçiye günü gününe kıdem veriliyorsa izin parasıda verilmeli diye düşünüyorum.teşekkürler.
 
1 yıldan az süreli çalışmalarda geri kalan bakiyeler işçi tekrar işe girerse hesaba katılmalıdır ve bu kanunda net bir şekilde belirtilmelidir.Örneğin işçi 11 ay çalıştı ve çıkış aldı 2 sene sonra tekrar işe girdi kıdem tazminatı ve yıllık izin haketmesi için 1 yıl değilde 1 ay çalışmış olması yeterli sayılmalıdır.teşekkürler.
 
Merhaba,

Buarada birçok arkadaşım bu sayfayı açarken hayırdır Yeni İş Kanunu mu çıktı diye açıyor olabilir.

Onun için özür diliyorum.

Başlık şu şekilde olmalıydı.

Yeni İş Kanunu Çıksaydı.....

Ben değiştiremiyorum herhalde.Admin yaparsa memnun olurum.

Teşekkğrler.
 
selamlar

ilk mesajınızı editlerseniz başlığı değiştirme imkanınız olabilir.

şimdi kullanılmayan yıllık izninin parasını almayı yasallaştırmak bence doğru değil

avrupa birliğine girme azmimizin maksimum alduğu bu zamanlarda bence iznini kullandırmaya yönelik çalışmalar olmalı.

tabii sosyal imkanları iyileştirerek yapılmalı bunlar.

peki değiştirmek isteseydim neyi değiştirmeyi düşünürdüm.

şöyle bir bakıyorum da madde 18 de feshin geçerli sebeb sayılmasını 30 işçiye bağlamış.

bence bu sayı normal herkese şamil olmalı.

kıdem tazminatı da tamemen fon olursa emeki yaşlılık gözetilmeden daha faydalı olabilir

bu konuda çalışmalar vardı ama ne aşamada bilemiyorum..

saygıyla
 
iş kanunu neden 30 ve üzerindekiler için uygulanıyor?30kişinin altında olursa özür diliyerek söylüyorum orman kanunu mu uygulanacak?
 
Merhabalar,
1.Genel tatil günlerinde çalışma olduğunda ,ücretinin hafta tatili yada fazla çalışma da olduğu gibi %50 zamlı olması
2.Geçici iş görmezlik durumunda ,iş görmezlik ödenegi ödenmeyen 2 günün ssk tarafından ödenmesi
3. Evlilik nedeni ile işten ayrılan kişiye Kıdem tazminatı ödenmemesini isterdim(çünkü medeni kanunda kadının çalışmak için eşinden izin alması yeni düzenleme ile gerekmiyor)
4.İşsizlik sigortasında yapılacak düzenlemede,ödemelerde asgari ücretin netinden fazla ödeme yapılmaması uygulamasının kaldırılıp,herkesin ödemiş oldugu pirime göre ödeme yapılmasını isterdim.
5.Özürlü,eski hükümlü,terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun kaldırılıp,teşvik edici uygulama getirilmesini isterdim(vergi istisnsı,Primlerden muafiyer vb.)

Çok şey mi istedim.. :D . Saygılarımla.
 
1- ssk primlerinin ve işçi için kesilen ve ödenen vergileri, makul ve mantıklı bir seviyeye çekilmesini isterdim

2- ssk.sız eleman çalıştıran işyerlerine, altından kalkamayacağı kadar büyük cezalar kesilmesini isterdim,

3- çalışma bakanlığına işçi, işyerinde ssk.sının başlatılmadığını bildirdiğinde çalışma müfettişlerinin o elemanın şikayeti gibi değil, genel kontrolmuş gibi teftiş yapmalarını, elemanları teşhir etmemelerini isterdim,

daha aklıma gelirse yazarım,

saygılar sevgili hrsource, böyle bir fikir alışverişi başlattığın için

saygılar
 
YILLIK İZİN en fazla tarafların anlaşmasıyla 3'e bölünüyor oysa çok fazla izini olup 2-3 gün yıllık izne mahsuben giden işçiler oluyor.Bu 3'e bölünme işinin mantığını pek anlayamadım ve kalkması lazım diye düşünüyoum.
 
taşaron tanımı,sorumlulukları yapabilecekleri ve yapamayacakları işler,asıl işverenin durumu,yasalar karşısındaki durumu daha net bir şekilde açıklanmalı.
 
toplu işçi çıkarmayı önceden bildirmek daha sağlam temellere dayandırılmalı.İşverenin ekonomik belirsizlikten dolayı işçilerini ne zaman çıkartacağını tam olarak bilmesi imkansız.1 ay içinde çıkacak işçileri nasıl önceden bildirebilir ki?
 
yabancı dil öğrenmek isteyenlere,mesleğiyle ilgili sertifika almaya çalışanlara smmm belgesini almaya çalışanlara,yüksek lisans yapıp bilgi edinip kendini yetiştiren insanlara kolaylıklar sağlanmalı ve işten çıkış sebebi olarak gösterilmemeli.Siz kendinizi yetiştirip hayırlı birisi olmaya çalışırken maalesef bazı işverenler ya çalış ya da git diye kestirip atıyorlar.Ortada buluşup bir çözüm üretilmeli.
 
İşçilere en az ayda bir defa bilir kişiler tarafında yaptıkları işin özelliklerine göre belgelere dayalı bilgi verilmelidir.Yangın,su baskını,ilk yardım,cankurtaran,işgüvenliği,ağır ve tehlikeli işler,teknoloji,mesleki bilgi v.b.
 
Holdinge bağlı bir işyerinde çalışıp daha sonra aynı holdinge bağlı başka bir işyerine giren işçinin kıdemi ve yıllık izinleri yeniden sıfırdan değilde ilk işe girdiği tarihe ve süreye göre hesap edilmelidir.kanun bu konuda açık ve net olmalıdır.Konsorsiyum,adi ortaklık gibi işlerde çalışan işçiler direk o şirketlerde çalışmış sayılmalıdır.Örneğin A ve B şirketi ortak demiryolu yaparken işçiler 5 sene çalışmış iş bitince A şirketinin eskiden beri işlerinde çalışan ve bu işin sonunda tek başına ihale alıp işçilerini çalıştıran A şirketi ortaklıktaki çalışmaları hesaba katmamış ve işçiler yıllık izinde mağdur olmuşlardır.
 
Merhabalar,

Sayın Eren ne çok isteğin varmış senin.Yarana parmak basmışız meğer :)

Söylediklerin son derece mantıklı konular.Yarın bu hakkında bol bol yorum yazacağım.Malum tatil...Havada yağışlı, evde geçireceğiz...
Vaktimiz de bol... :wink:

Valla sadece İş Kanunu değil, altından girip, üstünden çıkmışsın gerçekten.Yorumların hedefini bulmuş.

Teşekkürlerimi sunuyor iyi akşamlar diliyorum.
 
işgüvenliği,fazla mesai ücretleri,pazar ve tatil listeleri,gece çalışma,postalar halinde ve vardiya usulü çalışma,kadın ve 18 yaşından küçük işçierin çalışması,doktor,sağlık memuru,hafta tatilleri,yıllık izinler sendika temsicileri tarafından çok çok sıkı bir şekilde devlet memuru ile iş birliği yapılarak denetlenmeli ve işçilerin hakları en iyi şekilde korunmalıdır.Sendikacıların maalesef bizim ülkemizde hali vakti çok çok iyi ve tuzları kuru genelde ikili oynuyorlar.İşçi ile beraber olunca onlardan yana,işveren ile beraber olunca da onlardan yana taraf oluyorlar ve onların ikisinide rezil edip en karlı kumarı oynayan değil oynatan misali onlar çıkıyor.Altlarındaki arabaları ve kaldıkları otelle yedikleri yemeği ah bir görseniz.Sendikalar kanunu yeniden düzenlenmeli ve sendikalar işçileri,işvereni çok çok sıkı takip etmeli ve kanunları çok çok iyi bilmelidir.Artık AB yolundayız vahşi kapitalist sistemle işçileri eskiden olduğu gibi kimse ezmemeli.İşçiler her konuda bilgilendirilmelidir.
 
iş kanununa göre en geç 1 ay içinde işçi ücreti ödenmelidir ancak maalesef Türkiyede işveren gününde ödeyince herkes bunun kendi hakları olduğunu düşünmeden ne kadar iyi bir işyeri diyor,yanlış.Kaç işveren zamanında ödeme yapıyor?Madem bankadan yatma zorunluluğu var veya ücret hesap pusukasını imzalatıyorsun bunun denetimini sıklaştır,takibe al ve cezaları işveren aleyhine ağılaştır.
 
sadece işletmenin insan kaynakları için değil,feshin ve ücretlerin geçerli bir sebebe dayandığının göstergesi olarak belirli zaman aralıklarıyla matris teorisinin uygulanması gereklidir.Bu teoride işçinin,kıdemi,belge ve sertifikaları,kendini yetiştirme azmi,kapasitesi,görevleri ve yerine getirip getirmediği,yabancı dil bilgisi,arkadaşlarıyla geçimi not şeklinde personel sicil dosyasında bulunmalı ve gerektiğinde görevli memur bunları incelemeli,grafiği aşağa doğru giden birisinin grafiği yukarı doğru giden birisinden neden daha fazla ücret aldığını veya neden çıkış almadığını sormalıdır.
 
Üst