fonradar

Yeni satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi mükellefi kimdir?

Üyelik
10 Haz 2012
Mesajlar
5
Konum
istanbul
Hepinize iyi günler diliyorum
Yeni satın aldığım gayrimenkulun sahibi eşim, ancak bana intifa hakkını verdi. Daha önce de benim üzerimdeki gayrimenkulun sahibi ben olduğum halde intifa hakkını ben de eşime vermiştim.
Belediyeye gidip yeni satın aldığımız gayrimenkul için bildirimde bulunmak istedik. İntifa hakkı bende olduğu için vergi mükellefi benim olduğumu söylememe rağmen kabul ettiremedik. Mal sahibi kimse mükellef odur dediler.
İki ayrı yerde evimiz var. Ancak sahipleri ben ve eşim olduğu halde intifalarını birbirimize verdiğimizden emlak vergisini nasıl ödememiz veya ödemememiz gerekiyor? Ayrıca bizden kimse emlak vergisi için beyan istemedi.
Beyan verecekmiyiz?
Yukarıdaki konuda bilgisi olan arkadaşlarımızın yadımına ihtiyacım var. Makbule geçecek.
Hepiniz saygılarımı sunuyorum
 
Ynt: Yeni satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi mükellefi kimdir?

Emlak Vergisi Kanunun 3'üncü maddesine göre emlak vergisinin mükellefi binanın maliki veya varsa intifa hakkı sahibidir.

Bir taşınmazın hem maliki hem de intifa hakkı sahibi varsa, emlak vergisinin mükellefi intifa hakkı sahibidir. Nitekim Danıştay 9.Dairesinin 2005/2599 E.N , 2006/4397 K.N nolu kararı da bu yöndedir.

"1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun mükellef başlığını taşıyan 3.maddesinde, bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerin ödeyeceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümden, bina vergisini binanın malikinin ödeyeceği, maliki bulunan taşınmazlarda intifa hakkı tesis edilmesi halinde emlak vergisini taşınmazın maliki yerine intifa hakkı sahibinin ödeyeceği, ancak taşınmazın maliki ve intifa hakkı sahibinin bulunmaması halinde taşınmaza malik gibi tasarruf edenlerin ödeyeceği anlaşılmaktadır."



Kısaca hem eşiniz hem de siz malik olduğunuz taşınmazlar için değil, intifa hakkı sahibi olduğunuz taşınmazlar için mükellefsiniz. Kısaca belediye hatalı. Bu durumu bir dilekçe ile belediyeye bildirin, yine de kabul edilmez ise red cevabının geldiği günden itibaren 30 gün içerisinde vergi mahkemesinde dava açarak hatalı işlemin iptalini talep etmeniz gerekecektir. Vergi mahkemesi iptal kararı verdikten sonra, belediye doğru işlemleri mecburen yapacaktır.

Diğer sorunuza gelince Emlak Vergisi Kanunun 11/b maddesine göre ancak 33'üncü maddenin 1 ila 7'nci fıkralarındaki durumlardan birinini gerçekleşmesi durumunda bildirim vermeniz gerekecektir. Bu özellikli durumların haricinde 11/a maddesi uyarınca ilgili belediye tarafından dört yılda bir defa olmak üzere takdir işlemlerinin yapıldığı yılı takip eden bütçe yılının Ocak ve Şubat aylarında vergi tarh ve tahakkuk ettirilecektir.
 
Ynt: Yeni satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi mükellefi kimdir?

Sayın KorayKarakaya
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz karar numarası ile müracaat edeceğim. Ancak sorumda yazdığım her ikimize ait birer gayrimenkul var ve bunlarda birbirimize intifalı. Bu şartlarda eşim ve ben ayrı ayrı mükellef olacağımıza göre emlak vergisi ödeyecekmiyiz?
Tekrar cevabınız için teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.
 
Ynt: Yeni satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi mükellefi kimdir?

Evet ödeyeceksiniz, ancak her ikiniz de sahibi olduğunuz taşınmazlar için değil intifa hakkı sahibi olduğunuz taşınmazlar için emlak vergisi ödeyeceksiniz.

Elbette emekli iseniz, her ikinizin de tek bir konutu varsa ve de başkaca da bir geliriniz yoksa emlak vergisi ödememe durumu da var, o da ayrı bir mesele tabi.
 
Ynt: Yeni satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi mükellefi kimdir?

sayın koraykarakaya
Verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı idi. Çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
 

Benzer konular

Üst