fonradar

yeni ssk yasasına göre yurtdışından kesin dönüş yapanların

Üyelik
31 Tem 2005
Mesajlar
16
Konum
van
merhabalar;

Yurt dışında çalışan ve kesin dönüş yapan gurbetçilerin döviz üzerinden Türkiye'de emeklilik borçlanması yapması uygulaması sona erecek. Her işgünü için 3,5 dolar üzerinden borç hesaplamasından vazgeçilerek, YTL üzerinden borçlanmaya geçilecek. Borçlanmada, alt ve üst sınır getirilecekmiş konuyla ilgili bilgisi olan arakadaşların bilgi vermesi

teşekkürler.
 
Merhaba ;

Sn KIZILOT'un 2.Mayıs.2006 Hürriyet Gazetesi'ndeki yazısından
YURTDIŞI BORÇLANMADA SON FIRSAT
Yurtdışındaki vatandaşlarımız, yurtdışında geçen süreleri borçlanmada acele edin. Nedenine gelince; 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni sistemde, yurtdışı borçlanmanın tutarı artıyor. Bu nedenle, 2006 yılı içinde, borçlanma avantajını kaçırmayın.

Ödemeler Artıyor
Şu anda yurtdışı borçlanmanın günlüğü 3.5, aylığı da 105 dolar. Bu da yaklaşık 140 YTL ediyor.

Yeni sistemde, yurtdışı borçlanmada, dolardan vazgeçiliyor. Yeni sisteme esas olan düzenlemede, borçlanma nedeniyle ödenecek tutar, başvuru tarihindeki prime esas asgari ve azami günlük kazancın yüzde 32’si olacak. Bu da şu andaki asgari ücrete göre en az 170 YTL en çok 1104 YTL’den 2007’de asgari ücret artacağına göre, bu tutar biraz daha fazla olacak.

Ödeme Süresi 3 Aya İniyor
Şu anda, yurt dışı borçlanma tutarı ödeme yönünden, süre sınırlaması yok. Borçlanan vatandaşlarımız, diledikleri zaman ödeme yapabiliyor.

Yeni sistemde, borçlanılan tutarın tebliğ edildiği tarihten itibaren "üç ay içinde" ödenmesi gerekiyor. Ödemeyenler için, yeniden başvuru koşulu getiriliyor.

Vazgeçene İade
Yurtdışı borçlanma talebinde bulunanların daha sonra vazgeçmeleri ya da aylık bağlanması için gerekli koşulları yerine getirmeyenlere, talep halinde yaptıkları ödemeler, faizsiz olarak iade edilecek.

Başvuru Yurtdışında Yaşarken Yapılabiliyor

Türk vatandaşları, yurtdışında yaşadıkları süre boyunca borçlanma başvurusunda bulunabiliyorlar. Borçlanma sonucu hakedilen emekli aylığını alabilmeleri için de kesin dönüş yapmaları koşulu aranıyor.

Hizmetin Başlangıcı
Yurtdışı borçlananlarda, bulundukları yabancı ülkede, ilk kez çalışmaya başladıkları tarih, ilk kez işe başlama tarihi olarak kabul edilmeyecek. Yurtdışına çıkmadan önce, Türkiye’de sigortalı değilse, ilk kez sigortalı olduğu tarihten, borçlanma tutarı kadar geriye götürülecek.
 
Üst