Yeni Stajyer Yönetmeliği ve Getirdikleri

Ynt: Yeni Stajyer Yönetmeliği ve Getirdikleri

arkadaşlar bu özel smmm sınavı için herhangi bir dava açıldı mı bilgisi olan var mı sonuçta anayasaya aykırı bi suç işleniyor ve mahkemeye verildiği konusunda söylentiler vardı doğru mudur bilemiyorum ama anayasaya aykırı bi durum olduğu apaçık ortada bu haksızlık yetmezmiş gibi birde üstüne özel bi sınav yapılarak yeterlilikle alakası olmayan bir sınav yapılıyor eşitlik ilkesi diye bişey kalmamış burada artık bu mesleğin, odanın, birliğin adaletini anlayamıyorum herkes gibi. mesleğin kalitesini artırmak amaçları ancak nedense bunun tersine hareket ediliyor. bu insanlar bu kadar zor belge alırken diğer taraftan almayanı dövecekler neredeyse ve ünvan dediğin de aynı ünvan gerçekten pişman olmayan var mı bu yola girdiğine arkadaşlar ben pişmanım keşke bu iş için harcadığım zamanı kpss için harcamış olsaydım :( herşeye rağmen artık dönüşü olmayan bir yola girdik Allah sonumuzu hayretsin umarım adaletsizlikler bir son bulur herkese iyi günler

Aynı konulardan ben de müzdaribim. Keşke demek istemezdim. Ancak keşke demeye bu adaletsiz sistem beni zorluyor. Bu kadar zor bir süreç olacağını aklımın ucundan bile geçirmezdim. Ancak keşke bu sürecin sonunda gerçekten güzel bir iş ve saygı görülecek bir meslek sahibi olacağımızı bilseydik, sürecin bin kat daha zor olmasına hepimiz razı olurduk. Ancak bu kadar zorlu yolların sonunda hiç de saygı görülmeyen ve potansiyel bir üçkağıtçı(bu tabir çok ağır kaçabilir ama gerçek) gözüyle bakılması bizleri çileden çıkarıyor. Türkiye'de anket düzenlense, muhasebecilik mesleğine kimsenin saygı göstermediğni, en kötü lise mezunu aklı başında bir bireyin bile 1-2 sene içinde rahatlıkla muhasebeci olabildiği ve belgeye çok da ihtiyacın olmadığı bir ülkede, keşke meslek mensubu olmak için bu kadar uğraşmasaydım. Başınızdaki birlik tamamıyla kendi çıkarlarını savunan ve meslek mensuplarına etmediği zulüm ve işkence kalmayan bir kuruluş olup, hiç de adil olmayan saçma sapan tamamen ticari kaygılarla hazırlanan yeterlilik sınavları düzenleyen bir kuruluştur.

Bu işe girmeyi düşünenlere kesinlikle ama kesinlikle girmemelerini öneriyorum.

özel smmm sınavlarının anayasaya aykırılık durumu yoktur bilakis kanunların gereği bu yapılmaktadır

kazanılmış haklar gasp edilemez biliyorsunuz meslek kanunun değişimi ile serbest muhasebecilik de kalkmış oldu

mevcut sm leri

meslekden men edebilir misiniz (kanunen hayır)
çalışmasını engelleyebilir misiniz (kanunen buna da hayır)

kanunun amaçlarından biride meslekdeki kavram kargaşasına son vermekdi
bu durumda ne yapılabilirdi

mevcut sm leri ya smmm olma şartlarını taşıyancıya kadar 4 yıllık üniversite ve yeterlilik sınavlarını verme şartı koyardınız peki bu kişiler kazanamayınca ne olacaktı 1-sm kalarak mesleğe devam mı edecek yoksa 2-meslekte yeterlilik almadığı için çalışmayacakmı

1 diyorsanız zaten şu andaki sınavlarında başarısız olanlar için bu durum var
2 diyorsanız ki deseniz bile kazanılmış haklardan dolayı kanunlara aykırı

bu durumda yapılacak tek çıkar yol
özel smmm sınavı hazırlayarak meslekte bütünlük sağlanır

bu kadar basit

ben sm değilim kanunun çıkmasıyla olası sm olma hakkını kaybetmiş birisiyim

sadece kendi çıkarlarımıza göre değil başkalarının da hakkını gözeterek olayları anlamaya çalışırsak yanlış yapmakdan da o kadar uzak dururuz

bu forumda daha önce aöf'lülerin smmm olması engellenmeli gibi saçma sapan düşüncelerde okuduk
bazıları özel üniversite mezunlarıda olamasın dedi

bunu neden hatırlatma gereği duyuyorum

yukarıda da belirttiğim gibi kendi nefsimiz için istekde bulunmayacağız eğer isteklerimiz toplum için olursa o zaman bizleri daha iyi günler bekliyor

ama böyle bir düşünceyi günümüzün türk milletinden beklemek biraz zor

hele mali müşavir olacaklardan beklemek

avukatlardan doktorlardan insaf beklemek gibi bir şey

Benim tek derdim resimdeki kırmızı ile işaretlediklerim. Bu ülkede bu meslek için, birliğin istatistiklerinde kanunu falan boşverin bu tablo bu mesleğe yakışan bir tablomu buyrun buda türmob sitesi linki
http://www.turmob.org.tr/TurmobWeb/...Arsiv/turmobwebdb/dosyalar/istatistikler5.pdf

İlköğretim mezunu 302 tane SMMM ve SMMM olmayı bekleyen 1660 tane ilköğretim mezunu SM toplamda, ilkokul mezunu 1962 adet kişi SMMM olacak üniversite mezunu adamla aynı belgeyi taşıyacak yani birileri için okuma yazma ve 4 işlem bilmek bile SMMM olmak için yeterli.
Bu işi hükümet yapmış olabilir ancak bu adamlar bu işi yaparken birlikden destek alarak yaptı , eski başkan ne olacak aralarında zaten bir fark yoktu hatta dahada abartıp sınavda yapmayalım eğitim verelim demedimi Birlik bu duruma hiçbir şekilde karşı çıkmadı tersine olabildiğince destekledi.
Meslekte birlik beraberlik hepsine amenna ama arkadaş ilkokul mezunu adamla bir tutulmakta ayıptır be kardeşim.

diycek birşey yok stonhand arkadaşım evet biz ilkokul mezunu adamlarla bir tutuluyoruz.Ve gerçektende ayıp.

memuriyette bile sahip olduğun ek niteliklere göre ek para alırsın.örneğin ingilizce bilen bildiğini sınavla kanıtlar artı para alır.

öte yandan insanların yada şahışların bu konuda hiçbir suçu yok.Bu devletin suçu ilkokul mezununu,aöf mezununu,örgün öğretim mezununu bir tutan devlet ve onun ek kurumları.

bu anlamda örgün okuyup smmm olan insan bence 4 yılı okulda okuyup harcamış oluyor.Bunun yerine bir yerde çalışıp sigortalı asgari ücret alsa ve aöf de okusa aynı yere ve örgün okuyandan daha avantajlı olarak geliyor.

neslihanak'ın durumu tamamen kıskançlık kimse size örgün okuyun demedi ki siz seçtiniz

örgün okuyanlar burun kıvırdıkları açıktan okuyanların verdiği sınavı neden veremiyor diye insana sorarlar

önemli olan bilgidir bilgiye kişi nasıl ve nerede ulaştı ise ve bunu kullanıyorsa o kişi ehildir

örgün üniversite bitirenler bürolara geldiğindeki hallerini görseniz gülmekten ölürsünüz

kimsenin kimseye tepeden bakmaya hakkı yoktur bu meslek bilgi ve tecrübe işidir (avantajlı olmaları konusunda haklısınız bunu da atalarımız iş bilenin kılıç kuşananın der)

stonhad arkadaşım ilkokul mezunlarıyla bir tutulmak diyorsunuz bu bugünün meselesi değil müktesabattan kazanılmış haklar onlar

ayrıca o günlerde türkiyede doğru dürüst muhasebeden anlayanların olmadığını ve mesleğin içinden gelenlerin günümüzde dahi okullardan yetişenlerden daha iyi olduğunu görünce bence haksızlık yapıyorsunuz gibi geliyor

yıllar önce muhasebeyi ilk öğrendiğimde şimdiki gibi kodlama yoktu yok aktif miş yok pasif miş yok düzenleyenmiş vs şeklinde ayrımlar yoktu

bize o zamanlar muhasebe öğretenler hep T çizerek anlatırdı T'yi biliyorsan muhasebede kayıt atmayı %90 kapmışsın demektir

günümüzde şu üniversiteyi bitirdim yok şu belgem var diye dolaşanların kayıt atmakma nasıl zorlandıklarını görünce o ilkokul mezunları ile kıyaslamak bile onlara haksızlık olur

ayrıca örgün üniversitelerde eğitim aldığını söyleyipde kendilerini üstün görenlere yusuf sürmen gibilerden eğitim aldıysan git tekrardan muhasebe öğrenmeye başla derim

Sayın montecarlo
Anladığım kadarıyla örgün öğretimin gereksiz bir eğitim süreci olduğunu düşünüyorsunuz. Verdiğiniz örnekler ise son derece sığ, basit ve alaycı bir tavır içeriyor. Her AÖF mezunu aynı olmadığı gibi her örgün öğretim mezunuda aynı değildir. Ben de size aöf mezunu ve sm belgesine sahip kişilerin dönem içerisinde gelir hesaplarına ters kayıt yaptığını örnek verebilirim. Mesleğimiz baz alındığında bu örnek daha komik değil mi? Elbetteki bir iş hayatına ilk kez girdiğinizde çevreye ve işe adaptasyon süreci vardır.

Asıl gülünmesi gereken konu, meslekte kalitenin arttırılmasından söz edipte, bu mesleği icra etmek için ilkokul mezuniyet seviyesinin yeterli olduğunu düşünmektir. Yıllarca büroda veyahut şirkette çalışmanın bu meslek için yeterli bir ölçüt olduğu düşünülüyorsa vay bu mesleğin haline...

sayın ısırgan örgün eğitimi gereksiz gören biri değilim hatta mali müşavirlğin 4 yıllık muhasebe eğitimin ardından 2 veya yıl yüksek lisans şeklinde birlik ile işbirliği içerisinde (staj süresi) yürütülmesi gerektiğini savunanlardanım

hepinizin yaşı genç olduğundan en azından bana göre olayı anlamakta zorlanıyorsunuz

stonhand'ın verdiği tablodaki ilkokul mezunları günümüzün meselesi değil müktesabattan o hakkı almışlar

şimdi size sorarım (karadenizde sık görülür :)) eğer bir eviniz var ve yeni bir ev yapacaksınız ama kiraya çıkacak durumunuz yok ne yaparsınız

eski evin yan taraflarından yeni kolonları çıkarak üzerine kurarsınız

şimdi gelelim biizm duruma

kanun çıkmış demiş ki bundan böyle sm olmayacak atsan atamazsın bunlara eğitimlerinizi yükseltin işte ilkokul mezunu ise orta lise oku vs diyemezsin mesleki kavramda birlik sağlamakda istiyorsun işte şu anda yapılanı yaparsın

gelelim o ilkokulu mezunu insanlara mesleği becerende beceremeyende vardır kim bilir tek tek incelemek gerekir

şimdi bu insanalra siz ilkokul mezunusunuz diye meslekden mi atacaksınız smmm olma hakkı mı vermeyerek sm mi bırakacaksınız o zaman kanun niye çıktı derler adama

şu anda bırakın ilkokul mezunu lise mezunu birisi dahi (son ABC sınavlarına giren hariç) smmm olmak için başvurabiliyormu

ilkokul mezunu dediklerinizin çoğunun yaşı 45 üstü yakında meslekden çıkmış olacaklar

bizim mesleğin sorunu eğitim kalite vs değil

bizim mesleğin sorunu meslek onurunun olmaması siz ben herkes bu mesleğin içine giren herkes

bir şekilde meslektaşını kötüleyecek bir şekilde mükellef gözünde imajı zedeleyecek bizim birinci sorunumuz bu

meslek onurunun olmaması oda yaptırımlarının yetersiz kalması

diğer sorun ise

tahsilat sorunu yaşamak düşük ücrete iş yapmak ve bırakın ilkokul mezunu sm leri onbinlerce belgesiz iş yapan onların önüne geçmeye bakınız

ama onlarında bir numaralı destekcileri belgeliler değil mi

kimi kiralar kimi de 3-5 kuruşa bu hırsızlığın içinde yer alır

montecarlo arkadaşım iyi diyosun hoş diyosun, kazanılmış hakları anayasaya göre geri alamazsın diyosun anayasada birde hukukun kaynaklarındaki hiyerarşi var heralde onuda biliyorsun ve kanunda yazılı olan üniversite mezunu olma şartı burada ihlal edilerek sm lere smmm belgesi veriliyor ancak bu bi zorunluluk değil isteyen smmm belgesi alabilir isteyen sm olarak mesleği bırakana kadar yapabilir deniyor bu mu meslekte birlik? hadi sınav yaparak sm lere smmm belgesi veriyorsun neden ayrı bir sınav düzenliyorsun diye sormazlar mı? yeterlilik sınavına girse kaçı smmm olabilir bunu hiç düşündünüz mü? siz hala bu durumu çok basit olarak görebilirsiniz ama sizinle aynı fikirde olmayan insanların olayları anlamakta zorlandığını sizin durumu anladığınızı düşünmeniz sadece sizin fikriniz, bende konuyu sizin objektif olarak değerlendirmediğinizi düşünüyorum buda benim düşüncem

sayın esperado kendinizce sizce haklı olabilirsiniz ama benim anlamadığım

sm lerin smmm olması mıdır bizim mesleğin sorunu

sm leri bizim tabi olduğumuz sınava sokarsanız kaçı geçer bilmiyorum ama mesela son 10 yılda mali müşavir olmuş olanları yusuf sürmennin sınavına soksak i dökülmezler mi ?

sm olup da şu an faaliyette bulunan zaten smmm'nin yaptığı bir çok işi yapıyor yapamadıklarını da al gülüm ver gülümlü yapıyorlardı

benim için sm den gelip de smmm olanlar için bir sorun yok

yasalar kişilerin lehine olmadıkca geriye yürümez bir karar alınmış ve uygulanıyor Türmob'u bir çok konuda eleştirebilirim ama bu konuda eleştirim olmaz (her ne kadar benim sm olma hakkım gitmişsede olaki kazanamadık bekleyeceğiz)

yarın sınavı kazanan hiç kimse de buraya uğramayacak veya başka bir yerde bu konuları konuşmayacak
bizim şu an konuşmamızın tek nedeni sınavların bize yüklediği stres

benim tek dersim kaldı belki de kalmadı benim için bittiyse ben kendi önüme bakacağım tıpkı diğer meslektaşlar gibi

haksız rekabet falan filan diye veryansın ederken kim bilir belki oradan gelen para tatlı gelecek tıpkı diğer meslektaşlarım gibi

aman bana ne stajyer zaten çok meslek mensubu var ne hali varsa görsün diyecem belki tıpkı diğer meslek mensupları gibi

kısaca bize aday meslek mensubu iken dert olanlar meslek mensubu olduğumuzda çoğumuza dert olmayacak

yahu nedemek mesleğin onuru yok?
onuru olmayan meslek değil onu icra edenler.
başkalarının emeklerini gasp edip bunu çeşitli bahanelerle kendilerine hak görenler.ve buna çanak tutanlardır

sayın monte carlo; burda bizim mesleğimizin sorunlarını tartıştığımızı düşünmüyorum, ben sadece yanlışı yanlışlarla düzeltmeye çalışanlara karşıyım, ayrıca emin olun ki bu belgeyi bu kadar zorluklarla alan kişiler daha önceden çok kolay elde edenlere göre çok daha iyi bir şekilde mesleğe sahip çıkacaklardır, en azından ben belgeyi alsam da bunu doğru bulmayacağım ve yine karşı çıkacağım, stajyerler için dediğiniz doğru olabilir herkes belgeyi alana kadar isyan edip sonrasında stajyerleri umursamayabilir buda ben çektim onlarda çeksin gibi kötü bir düşünceden değil hayat şartlarının getirdiği zorluklardan dolayı kendi hayatını düzene sokma çabasındandır (istisnalar olabilir) yasalar kişilerin lehine olmadıkça geriye yürümez diyorsunuz ancak meslek kanunumuzda da meslek kütüğünden silinme halleri yazılıdır, bir kişi ruhsat almış olsa bile ruhsatı aldığında kanunda belirtilen şartları taşımadığı anlaşıldığında ruhsatı iptal edilir burada kazanılmış hak nasıl geri alınabiliyorsa bunlarda da alınabilir. birda merak ettiğim bir şey var eğer söylemenizde bir sakınca yoksa sm olma hakkınız bu yasada nasıl elinizden alındı

SMMM olamazsam bari rütbe tenziliyle SM olsaydım demek istiyor.2 yıl içinde smmm sınavlarını veremezse SM sınavlarına girme hakkı vardı.Şimdi SM 'lik kalktığı için SMMM sınavlarını veremezse yeni yönetmelik çıkana kadar 2 yıl bekleyecek.....

yazacak çok şey var da yazmaya gerek var mı bilemiyorum, çünkü yazsam da bi anlamı yok. umarım belgeyi hakkıyla elde edenlerin emekleri karşılıksız kalmaz

montecarlo ' Alıntı:
neslihanak'ın durumu tamamen kıskançlık kimse size örgün okuyun demedi ki siz seçtiniz

örgün okuyanlar burun kıvırdıkları açıktan okuyanların verdiği sınavı neden veremiyor diye insana sorarlar

önemli olan bilgidir bilgiye kişi nasıl ve nerede ulaştı ise ve bunu kullanıyorsa o kişi ehildir

örgün üniversite bitirenler bürolara geldiğindeki hallerini görseniz gülmekten ölürsünüz

kimsenin kimseye tepeden bakmaya hakkı yoktur bu meslek bilgi ve tecrübe işidir (avantajlı olmaları konusunda haklısınız bunu da atalarımız iş bilenin kılıç kuşananın der)

stonhad arkadaşım ilkokul mezunlarıyla bir tutulmak diyorsunuz bu bugünün meselesi değil müktesabattan kazanılmış haklar onlar

ayrıca o günlerde türkiyede doğru dürüst muhasebeden anlayanların olmadığını ve mesleğin içinden gelenlerin günümüzde dahi okullardan yetişenlerden daha iyi olduğunu görünce bence haksızlık yapıyorsunuz gibi geliyor

yıllar önce muhasebeyi ilk öğrendiğimde şimdiki gibi kodlama yoktu yok aktif miş yok pasif miş yok düzenleyenmiş vs şeklinde ayrımlar yoktu

bize o zamanlar muhasebe öğretenler hep T çizerek anlatırdı T'yi biliyorsan muhasebede kayıt atmayı %90 kapmışsın demektir

günümüzde şu üniversiteyi bitirdim yok şu belgem var diye dolaşanların kayıt atmakma nasıl zorlandıklarını görünce o ilkokul mezunları ile kıyaslamak bile onlara haksızlık olur

ayrıca örgün üniversitelerde eğitim aldığını söyleyipde kendilerini üstün görenlere yusuf sürmen gibilerden eğitim aldıysan git tekrardan muhasebe öğrenmeye başla derim

ya arkadaşım bence sen mesleki bilginin yüksekliğinden önce tavırlarının nasıl olduğunu ölç tart.Neyinizi kıskanabilirim sizin inanın anlayamadım.Çünkü kıskanılacak hiçbir yanınız yok.Ben örgün okudum ve okumamım değerini çalıştığım yerde görüyorum.

Sınavı veremeyenler derken neyi kastettiniz onu da anlamadım.Şuan sınavlara giren arkadaşlara bak bir istersen 23-30 yaş arası üniversite mezunları ve içlerinde örgün okuyan arkadaşların çoğunlukta olduğunu düşünüyorum.Şuanki sınavları vermekte zorlanan arkadaşlar geçmişte bu sınavı veren birçok arkadaştan daha fazla bilgili bunu unutma.Ben ders çalışırken,10 yıllık mali müşavir adama hesap danışıyorum adamın ilgili hesaptan haberi yok.Aynı durumu yaşayan birçok arkadaşı da sınav ortamlarında tanıdım.

Ve yine diyorum ilköğretim mezunu adamın mali müşavir olması ayıp ya.İlkokul mezunu mühendis doktor avukat var mı bu sistemde.Ben önceki yazımda da bahsettim.Sorunum kişilerle değil.Bu sistemi bu hale getiren yetkililerle.

Ha meslek mensubu adayıyım şuan,meslek mensubu olduğumda da bunu savunabilecek platformlarda yeralacağım Allah ın izniyle.

Hala aynı fikirdeyim.Bir mali müşavirin ilköğretim mezunu olması ayıptır.

yapılan tartışma bazı arkadaşların gerçekten 4 yıl örgün okuyupta hala işin özünü anlayamamış olmalarını gösteriyor.

1. si ön lisas okuyan herkes çok iyi bilirki bu 2 yılda alınan der saati ile 4 yılda alınan ders saati eşittir. Yani bir nevi Hızlandırılmış bir süreçtir.

2. si açık öğretim 2 yıl örgün okuduktan sonra lisasa tamamlanırsa bu meslek için en verimli ve hayırlı iş yapılmış olunur çünkü hem pratik hem teorik kazanılmıştır.

3. sü 4 yıl okuyan arkadaşlar çok rahat bir şekilde alttan ders bırakıp 4 yıl gibi bir sürede ağır ağır bitirebilirken 2 yıllık ön lisansda böyle bir durum yoktur.

4. sü ilk okul mezunlarından bahsetmiş bazı arkadaşlar. Doğrudur bende bu meslekte artık miadını doldurup hala tutunanlara yerini vermeyenlere kızgınım ama ilk okul mezunu oldukları için değil, mesleğin önünü açmadıkları içim. benim babam orta okul terk ancak nice üniversiteli şoförlere taş çıkartır. yani bizim mesleğimizde %51 sahada öğrenilir bunun farkına varalım.

5. si bir arkadaşımın dediği gibi nice üniversite mezunu s.m.m.m ler gördüm bay/bayan daha 100 hesabının nasıl çalıştığını bilmiyor. Yansıtma nedir hiç duymamış.

vs. vs yani bunları konuşacaksak bütün istisnaları düşünerek konuşmalıyız yoksa tabanında doğru olan düşüncelerimiz. Bizi çok yanlış yerlere götürebilir.

saygılarımla

işte bakın arkadaşım istisnaları konuşmayalım haklısınız.

Biz istisnaları konuşmadık.Ciddi bir oranda ilköğretim mezunu olan aday var.Bu üzücü dedik.

İstisna konuşacaksak benim oda arkadaşımdı istisna mesela.Ev hanımı 10 yaşında çocuğu var düz lise mezunu.Sınava giriyor açıköğretim işletme okuyor staja başlatmayı ilk girişte kazanıyor.2 sınavda 6 ders verdi yeterlilikte,mart sınavına girdi tek ders finansal o artık mali müşavir.Hiç büroda çalışmadı yada şirkette.Yani ev hanımları zor dediğiniz yoldan geçebiliyor.Herşey azimle alakalı.

Söz meclisten dışarı yanlış anlamayın.Eşeğe altın semer vursanda yine eşşektir.Bir insan kapasitesiz ve öğrenme azmi yoksa,isterse harvard okusun o okuduğuyla kalır

Verilen örnekler 'gerçekleri 'ortadan kaldıramaz.Sadece örneği veren kişileri bir an için 'mutlu' eder
Bir meslek odası kendisine' Akademik Oda' diyorsa üyelerinin en az LİSANS mezunu olması gerekir..
Diğerleri ne olacak derseniz ilkokul ticaret lisesi ve önlisans mezunları sadece'ARA ELEMAN'olabilir.
Bağımsız denetim için yakında YMM 'ler bu smmm'ler akademik oda değil içlerinde lisans mezunu yok Bağımsız denetim yapamazlar .Sadece biz bağımsız denetim alanında pastaya sahip olabiliriz derlerse şaşırmayın!!!!!!
YMM 'ler zaten SM' LERİN SMMM olmasını sağladı.Berrak akan suyu bulandırdılar....

Tamam ben vazgeçtim ilkokul mezunu SMMM leri taktir ediyorum, onlar çok büyük üstatlar hatta türmoba dilekçe yazıcam bu ilköğretim mezunu işini sahada öğrenmiş, bizim ulaşamayacağımız kadar büyük ve hatta ayaklarına paspas olacağımız ulu üstatlara YMM ünvanınıda versinler hatta YMM ünvanını bu büyük üstatlara sınavsız versinler ne olacak bu meslek nasılsa sahada öğreniliyor ya YMM liğide yapa yapa öğrenirler.

Ben bu ilkokul mezunlarını savunan zihniyeti gerçekten anlamadım en temizi biraz yazan değilde izleyici pozisyonunda durmak yoksa bu tartışma uzar gider.