Yeni Stajyer Yönetmeliği ve Getirdikleri

Ynt: Yeni Stajyer Yönetmeliği ve Getirdikleri

Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil
Çektiğim alamı bir ben birde Allah?ım bilir

bu dizeler benim bu konudaki ruhumun düşüncemin aynasıdır. anlayana...

arkadaşlar bence yeni bi konu açılsın başlıkta**** hangisi en iyi açıköretim mi yoksa fakülte mezunları mı ? yani bi konu hakkında bilgi alalım diye giriyoruz başlıga 14 sayfalık konunun toplasan 1 sayfası bilgi gerisi konu dışı tartışma lütfen kimsenin vaktini çalmayalım arkadaşlar.

bence açık öğretim ile örgün arasında tabiki fark var.ben örgün mezunuyum yararınıda her zaman gördüm hiç bir zaman açık öğretim mezunları gibi bedavaya çalışmadım.bence burda açık öğretim mezunlarının en büyük hatası
meslekte ucuza iş yapmaları.bu tartışmayı konuşarak çözemeyiz.çünkü herkesin kuyruk acısı var.örgün öğretim mezunu düşünürki ulan der eşek gibi okurken para harcadım ders çalıştım işe bak adam yatarak benle eşdeğer.
açık öğretim mezunuda ulan bitiremedik örgünü der.ama asıl mesele kişinin kendisinde biter kişi kendisini geliştirmişse problem yok.ama kişinin gelişimi pat die olmaz.altyapı ve iyi eğitim lazım.burda herkes meslek şöyle zor böyle zor die kıvranıyor.hayır kardeşim işin gerçeği bu meslek en kolaymeslek sonuçta bilim yapmıyoruz milimetrik hesap yapmıyoruz.evet işimi bilmion aç büroyu al bitane 10 yıl tecrübeli eleman ver 1000 tlyaptır işini o arada ondan öğren bizim tartışmaktan çok mesleğin kalitesini nasıl yükseltiriz nasıl daha iyi para kazanırız ona bakmamız lazım yakında malimüşavir olupta patates soğan satanlarla karşılaşırsak şaşmayalım

bence bu tartışma açık öğretimmi yoksa örgün öğretimmi diye giderse bir yere varamayız. Sonuçta ikiside okuldur ve devletin okuludur. iyidir kötüdür ayrı hak edilmiş ve kazanılmıştır.
Bizim mesleğimizin asıl ve bana göre en büyük sorunu dersaneler dir yani BİLGİSAYARLI MUHASEBE kursu adı altında sözümona meslek elemanı yetiştiren yerlerdir. Yıllarca oku en az 11 sene açık veya örgün hiç fark etmez bir şekilde bu yola gir ve çilesini çek. Sonuç bir ilan çıkar;

" 4 yıllık üniversite mezunu en az 3 yıl deneyim li 25 yaşını aşmamış s.m.m.m ruhsatı sahibi muhasebe elemanı alınacaktır. maaş 850-1000"

buyrun bunun nedeni piyasada hiçbir okul okumayan hatta evde canı sıkılıp bilgisayarlı muhasebe kurslarına giden ve ortalığa çıkıp ben muhasebeciyim diyen kişilerdir.

bence yorumlara ve tartışmaya buradan başlamalıyız. sorun bizde değil sistemde, liselisi de üniversitelisi de ilk okullusuda bu mesleği yapa bilir ama hak ederek belli yollardan geçerek yapmalıdır.

kanaatindeyim.

25 yaşını aşmamış mali müşavir mi bunlar heralde mali müşavir nedir nasıl olunur bilmiyorlar bu ilanları verenler bi karşıma çıkmaz ki

Med cezir, bu işin açık öğretim örgün öğretim ile alakası yok biraderim,
çalıştığım firmanın muhasebe müdürüyüm, yanımda senin gibi 4 tane örgün öğretim mezunu personelim mevcut ,farkı yaratan örgün ,açık öğretim değil, farkı yaratan piyasa tecrübesi ve uzamanlaşmadır,işin özü yeni yönetmelik bir an önce çıksın, örgünlerde artık bıraksın bu hazımsızlığı...

yoksa birileride çıkar derki ,siz ünide ekmeğe pepe derken biz muhasebe bürolarında hem okuyup hem muhasebe yapıyorduk der, derse haklıdır da...

bitti ' Alıntı:
Med cezir, bu işin açık öğretim örgün öğretim ile alakası yok biraderim,
çalıştığım firmanın muhasebe müdürüyüm, yanımda senin gibi 4 tane örgün öğretim mezunu personelim mevcut ,farkı yaratan örgün ,açık öğretim değil, farkı yaratan piyasa tecrübesi ve uzamanlaşmadır,işin özü yeni yönetmelik bir an önce çıksın, örgünlerde artık bıraksın bu hazımsızlığı...

yoksa birileride çıkar derki ,siz ünide ekmeğe pepe derken biz muhasebe bürolarında hem okuyup hem muhasebe yapıyorduk der, derse haklıdır da...

Her ne hikmetse burada bazı aöf mezunları sürekli örgün mezunlarını aşağılama hevesindeler. Tecrübe elbette önemlidir lakin temelsiz tecrübe ezberden öteye geçmez. Örgün eğitimi bu kadar gereksiz bir şeymiş gibi göstermek ne derece doğru ve haklıdır? Elbetteki iş yine kişide biter. Kişi sürekli kendini geliştirmelidir. Ama alınan eğitimi gereksiz zaman kaybı olarak göstermekte yanlıştır.

Bir Aöf mezunu olarak kendimde hissettiğim en büyük eksiklik örgün bir üniversiteye gitmemek olmuştur. Bunu mesleğimi daha iyi öğrenirim yada daha iyi yaparım anlamında değilde, örgün üniversitenin insan psikolojisine yaptığı olumlu katkılar, kişilik gelişmesi, paylaşımcılık, girişkenlik, adaptasyon gibi pozitif artılarından dolayı hissederim. Ne olursa olsun örgün üniversite eğitimin bireye sosyal anlamda pek çok olumlu şey kattığı fikrindeyim.

aslen aöf lere karşı değilim ancak sadece üni sınavında barajı aşanların (yüksek not aldığı halde meslek lisesi engelinden üni kazanamayanlar hariç) aöf lere giderek bu okullardan mezun olmalarını ve ahkam kesmelerini hazmedemiyorum evet, ben bi elemeden geçerek kazandığım eğitim hakkını sadece barajı aşarak ki ilköğretim öğrencisinin bile aşabileceği bir puanı alarak burdan mezun olup laf söyleyenleri sindiremiyorum. aöf lere karşı değilim ancak barajı geçen herkesin de aöf ye girmesi yanlış, aöf ye de belli bi puanın üstünde puan alanları alsalar kimsenin ses çıkaracağını sanmıyorum, madem şu andaki aöf ile örgün arasında fark yok bence üniversite sınavı tam bir saçmalık gereksiz bişey herkes aöf okusun arkadaş

ben hem iki yıllık örgün hemde iki yıl açıköğretim okuyan biri olarak tabiiki açıköğretim örgün öğretimin yerini tutmaz ama öyle bir düzen kurulmuşki kimse açık öğretimlilere bir şey diyemez eğitim sistemi bozuk. Ben ticaret lisesine başladığımda kredili sistem vardı avukat olmayı düşünüyordum fakat bi değişti sistem hop ek puanla girilebilecek sadece tek gazi işletme kaldı eeee şimdi açıköğretimlinin sucu ne, ben şimdi smmm oldum açıköretimliyim örgün öğretimdede 3 yılım geçiti antalyada ama bana göre kimsenin yorum yapmaya hakkı yok herkes elinden geleni yapmıştır okumak için. birde hem çalışıp hemde dışardan okuyan insanalrı düşünmek lazım
parası olan zaten güzel dersanelere güzel okullara gidip kazanıyor biyerleri. Şimdi ben ticarete gittim dedim ama ben fen lisesinin sınavını dereceyle kazanmıştım 96 yılında benden hiç unutmam 500 tl kayıt parası istenmişti yokluk yüzünden veremedik kimseyi suçlayamam ama şimdi beni açıköğretimlisin diyeninde alnını her konuda her tartışmada karışlarım...

Hukukta Mesleki tekelcilik olduğu gibi Mali Müşavirlikte 'de 'Mesleki Tekelcilik' olmalı.
Bir kişi ben' avukatım' dediğinde en azından İyi kötü bir' örgün' üniversite mezunu olduğu açıktır.Kötüsü piyasada çoğunlukla elenir.
Ama bir kişi ben 'muhasebeciyim' dediğinde 'okuma yazma' bildiği bile tartışmalıdır.Kötüsü piyasada elenmez . Haksız rekabet yapar.Bilgili olup olmadığının müşterinin gözünde önemi yoktur.
Vergi için muhasebe yapıldığı için müşteri gözünde saygınlığı da yoktur.Ayrıca müşteri ne yaptın ki bir de benden 'para istiyorsun ' diyebilir.Muhasebeciyi kendi marabası gibi gören 'müşteriler 'bile çıkabilir
'Bilgi için muhasebeye' geçilmedikçe kötü mali müşavir iyi mali müşaviri her zaman piyasadan kovar....

Arkadaşlar, yazılanları okuyorum da çok çelişkili.
Biri çıkıp, "ilkokul, orta okul mezunu mali müşavir olmasın diyor, arkasından da "ben ne ilkokul mezunu muhasebeci biliyorum, smmm leri cebinden çıkarır" diyor ve bir çuval incir berbat oluyor. İlkokul mezunu ile üniversite mezunu aynı kefede OLAMAZ. Bu bir. Hayata bakışları farklıdır bir kere.
Tecrübesi var, bu işi biliyor, tamam ama o kadar.Orda DUR.

Bu şuna benziyor, sen bir ebeye kadın doğum doktoru muamalesi yap. Olmaz, 6 yıl tıp fak +uzmanlık okumuş doktoru sana harcatmazlar. Biz de 4 yıl üniversite okumuş, üstüne bir sürü sınav, staj, yeniden sınav, bir sürü stres kaynağını başarmış mali müşaviri harcatmayalım, harcamayalım arkadaşlar.
Ebe, yeni mezun kadın doğum doktorundan daha deneyimli olabilir, ama zaman içinde zaten doktor o vizyonuyla kendini ortaya koyacaktır. Aynı şey yeni smmm ler için de geçerli.

Özel smmm sınavlarında gördük zaten soruları, bu da aradaki vizyon farkını gösteriyor.

Saygılar,

Ekmekçi

ekmekci ' Alıntı:
Biri çıkıp, "ilkokul, orta okul mezunu mali müşavir olmasın diyor, arkasından da "ben ne ilkokul mezunu muhasebeci biliyorum, smmm leri cebinden çıkarır" diyor ve bir çuval incir berbat oluyor. İlkokul mezunu ile üniversite mezunu aynı kefede OLAMAZ. Bu bir. Hayata bakışları farklıdır bir kere.

Bu şuna benziyor, sen bir ebeye kadın doğum doktoru muamalesi yap. Olmaz, 6 yıl tıp fak +uzmanlık okumuş doktoru sana harcatmazlar. Biz de 4 yıl üniversite okumuş, üstüne bir sürü sınav, staj, yeniden sınav, bir sürü stres kaynağını başarmış mali müşaviri harcatmayalım, harcamayalım arkadaşlar.
Ebe, yeni mezun kadın doğum doktorundan daha deneyimli olabilir, ama zaman içinde zaten doktor o vizyonuyla kendini ortaya koyacaktır. Aynı şey yeni smmm ler için de geçerli.

Özel smmm sınavlarında gördük zaten soruları, bu da aradaki vizyon farkını gösteriyor.

Saygılar,

Ekmekçi
ılkokul mezunlarını smmm yaparak bu meslek ciddi anlamda prestij kaybına uğradı ben anlamuyorum neden böyle şeyler yapılıyor?

asgari 4 yıl üniversite bosuna okumuş millet sinir oluyorum düşündükçe >:( >:(

ekmekci ' Alıntı:

Saygılar,

Ekmekçi
arkadaşım güzel söylüyosunda doktorun farkı şu ;o çok iyi biliyoki hiçbir zaman bir ebeye tıp fakültesi diploması vermeyecekler ve o doktor olarak herzaman ebeden önde olacak ama bizim meslekte varmı öyle bi garanti her gün bir sürpriz...

bilginsucu ' Alıntı:
ben hem iki yıllık örgün hemde iki yıl açıköğretim okuyan biri olarak tabiiki açıköğretim örgün öğretimin yerini tutmaz ama öyle bir düzen kurulmuşki kimse açık öğretimlilere bir şey diyemez eğitim sistemi bozuk. Ben ticaret lisesine başladığımda kredili sistem vardı avukat olmayı düşünüyordum fakat bi değişti sistem hop ek puanla girilebilecek sadece tek gazi işletme kaldı eeee şimdi açıköğretimlinin sucu ne, ben şimdi smmm oldum açıköretimliyim örgün öğretimdede 3 yılım geçiti antalyada ama bana göre kimsenin yorum yapmaya hakkı yok herkes elinden geleni yapmıştır okumak için. birde hem çalışıp hemde dışardan okuyan insanalrı düşünmek lazım
parası olan zaten güzel dersanelere güzel okullara gidip kazanıyor biyerleri. Şimdi ben ticarete gittim dedim ama ben fen lisesinin sınavını dereceyle kazanmıştım 96 yılında benden hiç unutmam 500 tl kayıt parası istenmişti yokluk yüzünden veremedik kimseyi suçlayamam ama şimdi beni açıköğretimlisin diyeninde alnını her konuda her tartışmada karışlarım...
bu konuda açık öğretim üniversitesini bitiren herkes aynı kefeye konulmamalı, en azından kendi adıma konuşayım ben koymuyorum. elde olmayan sebeplerle (meslek lisesi bitirmiş olmak, şehir dışında okumak için yeterli mali olanakların olmaması vb. gibi) yüksek puanlar alarak örgün üniversite eğitimi alamayanları tenzih ederek sadece barajı aşacak puanı veya biraz daha yukarısında bir puan alarak, örgün üniversiteye girmek için vaktini emeğini harcamış insanların çabalarının ufak bir kısmını bile göstermeden eşdeğer bir belge verilmesi hakkaniyete sığmaz. işte bu yüzden aöf olacaksa sadece barajı geçecek kadar puan alanlara değil hakedenlere olmalıdır, belirli bir seviyeye sahip insanlar haketmelidir ve işte o zaman bu aöf tartışması bitecektir , hiç kimsenin edecek bir lafı kalmaz emin olun. ancak sizin dediğiniz gibi maddi imkansızlıklardan dolayı fen lisesini kazanarak gidememeniz aöf yapısını eleştirmemize engel değil bu mantıkla olanaksızlıklardan dolayı ilköğretim mezunu olanları da bu sınavlara almamız gerekir ( yüksek puan alarak aöf okumak zorunda kaldıysanız diyecek lafım yok ancak bahsettiğim gibi barajı aşacak puanı güç bela aldıysanız da alnımı karışlayabileceğinizi hiç sanmıyorum )

2 yıllık Örgün Myo sonrası 3.sınıftan intibaklı Aöf (bi 30 kişi tanıyorum bu şekilde)

3. sınıftan örgün terkedip, sıfırdan Aöf + 4 = 7 yıl

2 yıllık örgün myo sonrası + 4 yıllık aöf ile askerliği uzatmak maksatlı 6 yıllık zorunlu eğitim alanlar (bi 10 kişide böyle tanıdığım var)

2 yıllık örgün myo sonrası + 4 yıllık öf + 2 yıllık yüksek lisans olan arkadaşlarım var.

bunlarda mı sayılmaz:)

bu konuda açık öğretim üniversitesini bitiren herkes aynı kefeye konulmamalı, en azından kendi adıma konuşayım ben koymuyorum. elde olmayan sebeplerle (meslek lisesi bitirmiş olmak, şehir dışında okumak için yeterli mali olanakların olmaması vb. gibi) yüksek puanlar alarak örgün üniversite eğitimi alamayanları tenzih ederek sadece barajı aşacak puanı veya biraz daha yukarısında bir puan alarak, örgün üniversiteye girmek için vaktini emeğini harcamış insanların çabalarının ufak bir kısmını bile göstermeden eşdeğer bir belge verilmesi hakkaniyete sığmaz. işte bu yüzden aöf olacaksa sadece barajı geçecek kadar puan alanlara değil hakedenlere olmalıdır, belirli bir seviyeye sahip insanlar haketmelidir ve işte o zaman bu aöf tartışması bitecektir , hiç kimsenin edecek bir lafı kalmaz emin olun. ancak sizin dediğiniz gibi maddi imkansızlıklardan dolayı fen lisesini kazanarak gidememeniz aöf yapısını eleştirmemize engel değil bu mantıkla olanaksızlıklardan dolayı ilköğretim mezunu olanları da bu sınavlara almamız gerekir ( yüksek puan alarak aöf okumak zorunda kaldıysanız diyecek lafım yok ancak bahsettiğim gibi barajı aşacak puanı güç bela aldıysanız da alnımı karışlayabileceğinizi hiç sanmıyorum )
[/quote]

zamanında benim iki yıllık aldığım puanla normal liselerin 4 yıllık sınıf öğretmenligine vs bölümlere istenilen okullara gidilebilirdi ben iki yıllık ilk tercihte akdeniz üniv.yerleştim bilgi konusunada gelince şu an smmm olmak üzereyim tek ders kaldı ve ortalamam 74 gibi bir rakam olacak eğer stajersen bitirme sınavında sonuçlaraa bakalım bi bakalım kim kimin alnının karışlıyor