fonradar

Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Arkadaşlar, 4/b liler için bankaya prim ödeme sırasında kazanç beyan ediliyor ve tebliğde belirtildiği gibi kazanç beyanı olarak sayılıyor. Ekim ayı pirim ödemelerini bu şekilde yaptık, çok şükür bankada bir problem çıkmadı. Sistemi ayarlamışlar.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

Serpil YAVUZ ' Alıntı:
nane ' Alıntı:
Eğer düzenli olarak ödemelerinizi yapıyorsanız hiç bir zaman dilekçe vermenize gerek yok.

Aşağıda linkini verdiğim üstadın yazsından alıntıdır.incelerseniz arkadaşlar konuya açıklık getirmiş.

? 4/b kapsamında prim ödeyenlerde basamak sistemine göre değil SSK taban (638,70 YTL) ile tavan (4.151,70 YTL) arasında istedikleri rakam üzerinden prim ödeyecekler. Prim oranı %32 + İş kazası oranıdır. Yalnız bu kişiler çalıştırdıkları işçilerden en yüksek ücret alan kişinin 30 günlük prime esas kazancından aşağı matrah üzerinden prim ödeyemezler.
? Eski basamak sistemine göre prim ödeyenler 01.10.2008 ile 31.12.2008 tarihleri arasında SGK?ya hangi rakam üzerinden prim ödeyeceklerini bir dilekçe ile bildirmek zorundadırlar yoksa 01.01.2009?dan itibaren BAĞ-KUR primi ödedikleri basamağın geliri tutarı üzerinde ödemek zorundalar. (5510/80.Maddesi ve Yönetmelik Geçici Madde7/5)

http://www.alomaliye.com/2008/talha_apak_sgk1.htm

yazının içinde,primlere ilişkin hükümler kısmını inceleyiniz.

Bu bahsedilen iş kazası oranı şirketin Ssksı varsa işkazası oranı dahil edilecek.
Bu durumda %32+1: %33

En yüksek ücretlisi 750,00-ytl brüt alan bir şirket ortağı 750,00*%33:247,50-Ytl ödemelidir desek doğrumudur.?

Ayrıca işkazası oranı Ssklısı olmayan işyerleri sahib ve ortakları için sadece istedikleri rakam üzerinden %32 alınmak suretiylemi ödenecektir.?

Yanlışsa düzeltirmisiniz.?
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

eğer bir dilekçe vermeziseniz daha 3 ay eski prim oranınız görünecek yatırırken.Fkat 3 ay sonra asgari ücretten hesaplanıcak ve borç tutarı okadar görünecek.Yanınızda çalışan sigortalı varsa gelir beyanında bulunmanızda fayda var.(daha sonradan fark prim ödememek için)
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

sayın zindan doğrusunuz,eğer şirket ortağı birden fazla şirkete ortaksa ,ortağı olduğu şirketlerden işkazası oranı en yüksek olan prim oranından hesaplayacaksınız.
 
Ynt: Yeni Yasa/ Bağkur Prim Beyanı

3- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamındaki Sigortalıların Beyanda Bulunma Esasları ve Primlerin Ödenme Süreleri ile Geçiş Hükümleri

[değiştir]3.1 ? Beyanda Bulunma Esasları
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanlar, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemeyeceklerdir. Bu kapsamdaki sigortalılar aylık prime esas kazançlarını, beyanda bulunmak suretiyle bildireceklerdir. ( *** )
Bu sigortalıların aylık prime esas kazançları, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. ( *** )
Sigortalının prime esas kazancı ile ilgili beyanı, Kurumun ilgili ünitesine yazılı olarak yapılabileceği gibi, ünitelere başvurmak suretiyle beyanlarının bilgisayarlara işlenmesi ve bu bildirimin bilgisayardan çıktısının alınması şeklinde de yapılabilecektir. ( *** )
Sigortalıların prime esas kazançları ile ilgili olarak yapacakları beyanlarının dikkate alınma tarihi; yazılı olarak yapılan beyanda beyanın Kuruma intikal ettiği tarih, bilgisayar çıktısı ile kayıtlı hale getirilen beyanda ise çıktının tarihidir. Belirtilen şekilde yapılan ve başlangıcı gösterilen bu beyan, değiştirilmediği sürece sonraki aylar için de yapılmış sayılır. Yapılan beyana istinaden üst üste oniki aydan fazla prim ödemesinde bulunulmaması halinde, bu oniki aylık sürenin sonundan itibaren beyanın geçerliliği ortadan kalkar. ( *** )
Beyanda bulunmayan, beyanının geçerliliği ortadan kalkan veya beyanları 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katının altında kalan sigortalının aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katı olarak dikkate alınır. ( *** )
[değiştir]3.2 ? Primlerin Ödenme Süresi
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanlar, her aya ait primlerini takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler. ( *** )
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilenler ile aynı Kanunun 5 inci maddesinin (c) bendinde belirtilip 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışanlar da, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından, bu sigortalıların ödeyecekleri primler de aynı süre içinde Kuruma ödenecektir. ( *** )
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendine tabi olarak tarımsal faaliyette bulunanlar, genel sağlık sigortası primi ile kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primlerini ait oldukları ayı takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler. ( *** )
[değiştir]3.3 ? Geçiş Hükümleri
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılardan tarımsal faaliyetlerde bulunanlar hariç, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılardan, 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olarak kaydı ve tescili yapılmış olanların, 1/10/2008 (dâhil) ilâ 31/12/2008 (dâhil) dönemine ilişkin olmak üzere, aynı Kanunun 80 inci maddesine göre belirlenen prime esas kazançlarını beyan etmemeleri hâlinde, ödeyecekleri aylık primler, beyanda bulununcaya kadar daha önce bulundukları en son gelir basamaklarına karşılık gelen tutarlar üzerinden alınır. Bu süre içinde beyanda bulunulması hâlinde, beyan ettiği prime esas kazanç üzerinden ilgili ayın prim tahakkuku yapılır. Prim tahakkukuna esas bu tutarlar, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesinde belirtilen asgari günlük kazanç alt sınırına göre hesaplanan aylık prime esas kazanç tutarından az olamaz ve aynı Kanunun 80 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi hükmü saklıdır. ( *** )
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan köy muhtarları ile (4) numaralı alt bendinde belirtilenler için, 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi ile bu Tebliğin 3.1- Beyanda Bulunma Esasları başlıklı bölümünde belirtilen ?otuz? ibareleri, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği yıl için ?onbeş? olarak uygulanır ve prime esas günlük kazancın otuz katını geçmemek üzere takip eden her takvim yılı için bir puan artırılır. ( *** )
5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 86 ncı maddesine göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları bakımından topluluk sigortasına devam edenlerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar; 1/12/2008 (dahil) tarihine kadar 2008 yılı Ekim ayına ilişkin olarak da prime esas kazanç beyanında bulunabileceklerdir. ( *** )
 

Benzer konular

Üst