Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TKT60
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

Çok güzel özetlemişsin arkadaşım. Bravo. En alttakiler bile gidiyor.
Bence onu bunu bırakalım da, bakınız PWC Price WaterCooper House (Türkiye ortağı Başaran Nas SMMM), Deloitte, Mazars (Türkiye Ortağı Denge YMM), Grand Thornton, Baker Tilly (Hüsnü Güreli, Güreli YMM)vs.vs. daha birçok firma ekleyebiliriz. Bunlar bizim gibi SMMM veya YMM. Ne yapıyorlar, yurtdışındaki bağlantıları sayesinde bağlantısı olduğu ülkenin büyük danışmanlık şirketiyle franchising anlaşması yapıyorlar ve büyük pastayı bunlar yiyor. Mesela geçenlerde yaklaşık 10 gün sürecek bir denetim yaptırdı tanıdık bir firma. Yukarıda adını saydığım firmalardan birisi yaptı denetimini ne kadar aldığını biliyormusunuz. Tam 20.000 EURO. Ve denetimi yapanda denetçi yardımcısı yani stajer. Biz bir senede anca kazanıyoruz bu paraları. Biz bu boş tartışmaları geçelimde Kendi markamızı yaratmaya bakalım arkadaşlar, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, G.Antep vs. büyük şehirlerde kurulacak ofisler ve yetkin ortaklarla bu iş döner. Ayrıca bu firmalardaki çalışanların çoğu o firmaya ortak olabiliyor. Böyle bir kurumsallaşma ve bunun sonucunda personeldeki azimi düşünün ortak olabilmek için var gücüyle çalışıyor. Patron yok, ortaklar var. İşçi yok İş var üretmek var. Daha ne diyebilirim ki.... Bence buna odaklanalım.
 
Ynt: Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

Haklısınız sayın muhasebe_ci. Artık mesleğin uluslararası standartları oluştu. UFRS, Yeni TTK ve Basel 2 sürecinde yukarda ismini zikrettiğiniz firmalar önem kazandı. Bunlar dört büyük diye anılırlar (PWC,Ernst&Young,Delloite,KPMG) ve buna ilaveten Grant Thornton, Mazars geliyor. Eskiden 5 büyük idi. Arthur Andersen battı adet 4'e düştü. Bu dört büyük firma her sene ODTU, Bilkent, Boğaziçi, Marmara, Anakara Siyasal, 9 Eylül gibi birkaç üniversitenin işletme,iktisat vb. bölümlerinden mezun öğrencileri ağırlıklı olarak bağımsız denetim ve vergi denetimi alanlarında olmak üzere istihdam ediyor. Aldıkları personelin mutlaka ingilizce bilmesi, temel üniversite eğitimini iyi alması gerekiyor. Aldıkları personelin muhasebe bilmesine vergi bilmesine kesinlikle gerek yok. Bunu eğitim yolu ile kendileri kısa sürede veriyorlar. Bu dört büyük şirkette ortalama çalışma süresi 2,5-3 yıl. Bu kadar kısa sürede yoğun eğitim ve yoğun çalışma ile donatılan personel işten ayrılıp özel sektörde mali analiz, iç denetim, fianasal kontrolorlük vb. sahalarda md. , md.yrd., uzman gibi sıfatlarla ve çok iyi ücretlerle çalışıyor. Şirkette kalıp zamanla ortak olanlar var. ancak onlar % 1-2 düzeyinde.
bakın bağımsız büroculuk yapan mali müşavirlerden, serbest muhasebecilerden en önemli farkları önce iyi bir teorik destekli üniversite eğitimi almaları ve sonrasında uluslararası standartları olan bir eğitim takvimi ile eğitilmeleri. Dışarda mübalağasız 10 yılda kazanılacak debeyim, 1-2 yılda 50-60 farklı büyük, tam tasdike tabi firmanın mizanı üzerinden denetim yapmak ve her hafta periyodik, yılda 3-4 kere periyodik her gün sirküler okumaları ile periyodik ve çeşit çeşit zorunlu eğitimle pekiştirilmekte. Ve bu şirketlere hemen hemen hiç yetişmiş eleman alınmaz. Hele muhasebe bürolarında yıllarca kayıt girerek yorulmuş, ve küçük orta ebatlı firmalarda ortaklar cari ile kasa hesabını kullanarak iş/işlem yapma yeteneği fazlaca gelişmiş bununla beraber vergiye yönelik muhasebeye yoğunlaştığı için yorum yapma yeteneği azalmış kişiler istihdam edilmez.
(Aman yanlış anlaşılmasın kimseyi kırmak gibi bir niyetim yok, piyasanın acı gerçeklerini telaffuz ediyorum. 23-24 yaşında bir gencin nasıl olup da aynı sektörde 45 yaşında bir çalışandan fazla kazandığını izah ediyorum.)

Büroda çalışanlar olarak büyük şirketlerle rekabet edebilmek mümkün ancak bu meslekte uzun yıllar geçirerek, ya da meslek savaşçılığı yaparak olmuyor. Sadece Türkiye'deki değil dünyadaki gelişmeleri de iyi takip etmek ve gelişen dünyanın standartlarına ayak uydurmak gerekiyor. Mesela oturup orjinal kaynaklarından UFRS öğrenmek gerek. Mesela Odaların periyodik UFRS eğitimi vermeleri gerek. Periyodik bağımsız denetim eğitimi vermeleri gerek. Bırakın ünvanları filan bir tarafa bu standartları yakalayamazsak anlam itibariyle sadece defter tutan muhasebeci olarak kalırız. Müşavir bile olamayız. (Ünvanlar anlamında söylemedim. Kavramsal olarak düşünelim.)

Aman kimse alınmasın. İster vahşi kapitalizm diyelim ister globalleşen dünya diyelim gerçekler bu.
 
Ynt: Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

Sevgili maviefe,
Sizde sonunda dediğime yani, Sm'liği Smmm'liği es geçip meslekte yükselmeye bakmaya başladınız. Bu güzel bir gelişme. Demişsiniz ya meslek savaşçılığı yaparak olmuyor diye, size en iyi bildiğim kişiden yani kendimden örnek vereyim. Bu mesleğe çıraklıktan 1994 yılında başladım. Çeşitli işletmelerde, fabrikalarda bürolarda vs. çalıştım. Çalıştığım firma sayısı 12 küsür senede 11. Her çalıştığım yerden bir öncekine göre daha çok şeyler öğrendim. 1.1.2007 den beri serbest çalışıyorum. Sadece ama sadece 1 müşteri ile başladım işime şu anda 15 müşterim var (1 yıl 4 ayda). Bu müşterilerimin içinde Ankara, Eskişehir ve Edirne'den firmalar da mevcut. Toplamda madencilik sektöründe 4 fabrika, Metal sektöründe 1 fabrika (bunlar ciddi ciddi fabrika atölye falan değil) 2 hukuk firması, 1 Eczane, Ticaretle uğraşan birkaç müşterinin yanında Ankara'da bir yeminli mali müşavirinde tam tasdik ve kdv iadeleri ile ilgili dışarıdan denetçiliğini yapmaktayım. Kazandığım para da 1,5 yıl öncesine göre 7 kat arttı. Yaşım da 29. Abartmıyorum 1,5 sene içinde evimi de aldım arabamı da. Yani burada dediğiniz 23-24 yaşındaki gençler 45 yaşındaki mesektaştan çok kazanıyor lafı doğru ama meslek savaşçılığı yapan da kazanıyor. Bu insanın içinde.
Gelelim ikinci meseleye, eğitim şart (kaynakça cmylmz), bu gerçek bir olgu, ancak öyle ODTÜ'yü falan bitirmekle olmuyor bu iş. Danışmanlığı yaptığım Metal sektöründeki firmada çalışan bir ODTÜ mezunu Endüstri Mühendisinin kazandığı parayı ben biliyorum. İngilizceside var. Şu bir gerçek bizim meslekte en az bir yabancı dil neredeyse şart oldu artık. Bu da insanla ilgili birşey. İsteyen kendini rahatlıkla geliştirebilir ihtiyaç olduğunu düşünüyorsa.
Ayrıyetten bizim işimiz mizan üzerinde denetim yapmakla bitmiyor. O hesaplar hangi ticari faaliyetin sonucunda kullanıyor nereden gelip nereye gidiyor bunu bilmek lazım. Piyasadaki yeminli firmalarının yanında bağımlı çalışan meslek mensuplarından bazılarını da tanıyorum. Hemde 4-5 yıldır çalışanlar var. Arayıp sordukları soruları duysanız gözleriniz dışına çıkar. Bahsettiğim firma Mazars örneği. Daha niceleri. Biz bırakalım yerinde saymayı yeğleyen meslektaşları yükselmek isteyenlere ön ayak olalım.
Yani işin özeti o vahşi kapitalizm'den ben payımı alıyorum. Almak isteyen meslektaşlara benim önerim. Ayrıca Arthur Endersen'in battığını biliyorsanız niye battığını da bilirsiniz. Bakmayın siz böyle devasa göründüklerine yapılan iş belki bizim yaptıklarımızın yarısı. Daha söyleyecek çok söz var. Siz anladınız onu....
 
Ynt: Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

Sevgili muhasebeci,
Geldiğimiz bir yer yok masanın başında çalışıyoruz:)) zaten eğitim önemli olduğu için hem SM'ye hem de SMMM'ye lazım diyoruz. zaten en baştan beri hep bunu söylüyoruz. Öyle beleş beleş belge dağıtılmasın eğitimle olsun diyoruz.

Yanlız bir noktada yanılıyorsunuz."Bakmayın siz böyle devasa göründüklerine yapılan iş belki bizim yaptıklarımızın yarısı. Daha söyleyecek çok söz var." İşte bu küçümseme yanlış. Dışardan biri olarak o ofislerde neler yapıldığını bilemezsiniz. 2000'li yılların başında o şirketlerden birinde çalışıyordum. Sonrasında özel sektörde de muhasebecilik / denetçilik yaptım. Bütün bu sahaları tanıyan biri olarak söylemeliyim ki: o ofislerde yetişen kişiler gerçekten kaliteli yetişirler. mizanı misal olarak verdim. Dışarda görülemeyecek kadar farklı firma ve iş kolu görürler.

Bir tane düşük maaş alan ODTÜ'lü var diye ODTÜ'lilere de çok takılmayalım. Memleketimizin iyi okullarından biridir ODTÜ. Mesela Şükrü KIZILOT aslında Gazi'nin hocası olmasına rağmen gider ODTÜ'de de part-time "Türk Vergi Sistemi" konulu dersi anlatır.

Sizin mesleki kariyeriniz ve gayretiniz takdire şayan. Şimdi köşesinde kılını kıpırdatmadan oturup, tenezzül edip de açıköğretim fakültesine gitmeyen, zaten kendisinin en eski ve dolayısıyla en iyi muhasebeci olduğunu iddia eden birisi sizinle aynı ünvanı mı taşımalı? Şimdi böyle dedim diye ünvan konusuna takıldığımı düşünmeyin. Ancak herkes aynı basamakta yer alacaksa bu basamağın tabanının yüksekliği biraz daha yüksek olmalı. Bu sözüm aynı zamanda SMMM'ler için de geçerli. Tabanı aşağı çeken SMMM'ler de var kuşkusuz.

Burada daha önceki yazdıklarımda ifade ettiğim bir tespitim var. Eğer hepimizin ittifak ettiği üzere kalite aşağıda kalmışsa ve piyasa koşulları bu kaliteyi ayıklayamıyorsa, işini iyi yapanlar, kötü yapanlarla fiyat rekabetinde bulunmak zorunda kalıyorsa; yeni bir meslek sınıfı doğacak gibi görünüyor demektir. Bu da benim tahminim yeni TTK ile beraber "bağımsız denetçilik" olacaktır.

Hadi hayırlısı! Bekleyelim, görelim.
 
Ynt: Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

Sevgili maviefe,
Çalışıyorsunuz kolay gelsin. Bende sizin cevabınızı beklliyordum :). Kesinlikle küçümsediğim falan yok. Ama gerçek bu. Ymm ofislerinde kopyala yapıştırla iş yapıyor bir çok arkadaş. Haa kendini yetiştiren yokmu var. Yine size bir örnek, Ankara'da çok değerli bir YMM, ASMMMO odasının düzenlediği seminerde konuşmacı ama bu semineri kendi hazırlamıyor. Yanında çalışan denetçi arkadaşım hazırlıyor mesela. Bunlarda var. ODTÜ'ye de lafım yok ama piyasa şartları da ortada, neden insanlar yurtdışına gittiklerinde gelmek istemiyor. Çünkü burasıyla Amerika'nın Avrupa'nın standartı farklı. İnsana verilen değer farklı.
Şükrü Kızılot demişsiniz, adam çok akıllı YMM'lik yapmıyor. Yapabilir mi, tabiki yapabilir ama o ruhsatı kullanmaya ihtiyacı yok. Neden bilgisine güveniyor. Yani iş insanın içinde.
İş mesleki unvana gelince arkadaşım, ayda bin küsur kazanan avukat'ta var yüzbin küsur kazanan avukat'ta var. İpten adam alıp alamamana bağlı bu iş. ikiside avukat birisi iyi birisi kötü, örneği bu da. Bizde de böyle. 3568 s.k. Avrupa'dan kopya geldi bize bilirsin. Ama ne yaptı bizim kanun koyucu gitti bide SM ekledi yasaya. Şimdi bunu temizleye çalışıyorlar. Yani hata şimdi değil 89'larda yapıldı. SM'lik icat edildi. Peki icat edilmeseydi ne olacaktı. Sadece SMMM ve YMM olacaktı bizde bu kadar hızla esen beyin fırtınasının içinde yer almayacaktık. neyse bu da iyi oldu.
Ayrıca şunu da söyleyim. Ciddi bir tespittir bu maalesef. Ankara'da bir YMM çok büyük bir firmanın müşaviri. Adam ayda 10.000 YTL makbuz kesiyor yaklaşık, gerçekte aldığı para 5.000 YTL dolaylarında ve bu vatandaş Vergi rekortmenleri listesine girdiği gibi yayınlanmış o kadar çok kitabı ve makalesi var ki 100 ün üzerinde emin olabilirsin. Dışı seni içi beni yakar sevgili maviefe....
 
Ynt: Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

Hasbel Kader 22 yıllık muhasebe meslek hayatımda emekliliğime 3 yıl kalmasına rağmen hala ruhsat alamadım ona yanarım. Sermaye maddesi kaydı yapamayanlara, TDMS ne göre defter açılış ve kapanış kayıtlarını yapamayanlara, vergi daireleri ve diğer resmi dairelere mükellefleri hakkında bir dilekçe yazmaktan aciz olanlara, resmi veya gayriresmi ortamlarda mesleklerini ve kendilerini ifade edip savunamayanlara verildi ya şu belgeler... Ne diyeyim... Alacağım olsun... YMM diyorsun Adamlar Edebiyat Fakültesi mezunu, Serbest Muhasebeci diyorsun arzuhalci, Mali Müşavir diyorsun hemşire, v.s. v.s. Ne diyeyim şu memlekette ya edebiya fakültesi mezunu ya arzuhalci yada hemşire olmak varmış belge sahibi olabilmek için.... Ne diyeyim....
 
Ynt: Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

HANKARA ' Alıntı:
Hasbel Kader 22 yıllık muhasebe meslek hayatımda emekliliğime 3 yıl kalmasına rağmen hala ruhsat alamadım ona yanarım. Sermaye maddesi kaydı yapamayanlara, TDMS ne göre defter açılış ve kapanış kayıtlarını yapamayanlara, vergi daireleri ve diğer resmi dairelere mükellefleri hakkında bir dilekçe yazmaktan aciz olanlara, resmi veya gayriresmi ortamlarda mesleklerini ve kendilerini ifade edip savunamayanlara verildi ya şu belgeler... Ne diyeyim... Alacağım olsun... YMM diyorsun Adamlar Edebiyat Fakültesi mezunu, Serbest Muhasebeci diyorsun arzuhalci, Mali Müşavir diyorsun hemşire, v.s. v.s. Ne diyeyim şu memlekette ya edebiya fakültesi mezunu ya arzuhalci yada hemşire olmak varmış belge sahibi olabilmek için.... Ne diyeyim....

Sayın HANKARA,
sadece merak ettiğimden soruyorum,
22 yıllık meslek hayatınıza rağmen belgenizin olmayışının sebebi nedir acaba ?
 
Ynt: Yeni Yasaya Göre SM Kalkıyor...ya Sonra

3568 sayılı meslek yasa taslağı paradoksu

3568 sayılı yasa uygunlandığı andan şimdiye kadar on beş yıl süresince tam anlamıyla sistemın işleyişine cevap verememiştir gunumuzde meslek mensubu sayısı azımsanmayacak kadar artmıştır



3568sayılı meslek yasası bugunlerde TBMM komisyonlarca görüşülmekte ancak gerçekte varolan sorunları çözme noktasından uzaktır sözüm ona AB muktesebatına uygun duzenleme amaçlanmakta ancak yasanın işlevselliği aşikar olarak siyasi otoritenın eline teslim edilmek istenmektedir .yasanın işlevselliğini sağlayan çekirdeğini oluşturan meslek mensubları olarak adledilen sm(serbest muhasebeciler) ,smmm(serbest muhasebci mali müşavir) ünvanına geçirilmek istenmektedir ancak bu konuda hakkanıyet elden bırakılmaması alınan eğitim süresinin unutulmaması gerekmektedir

Serbest muhasebecı unvanına sahip onlisans mezunu olduğu gibi ilk okul mezunu meslek mensubuda bulunmaktadır bunu hangı aklı selim kabul edebılırkı , yasaların içini tabırı caizse doldur boşalt yapanlar yasanın ruhuna zarar vermektedir.



İlgili taslak madelerine acıklayacak olursak?





Sözkonusu ilgili mad gerekçelerinde sm lerin smmm olma yolunda fiili olarak sevk ve idarede çalıştıkları süreler staj kapsamında sayılacak yapılacak olan bir sınavla smmm olabilcelklerdir

Burada amaçlanan doksanlı yılardan kalma kaydırmacı bir zihniyetten başka bir şey yatmamaktadır ;bu gun meslek mensubları ve muhasebe mesleğimizim durumu ortadadır

geçmiş yıllardan heybeden verilmiş belgelerin eseridir aynı yanlış takrarlanmamalıdır,

sınavda başarısız olanların sm olarak devam edeceği ileri sürülmektedir; hem kaldırıp hem bırakma nasıl olacaksa aynen o şekilde uygulnacağı belirtilmektedir!



yazar

smmm stajer: Burhan Kaya


kaynak

3568 sayılı yasa taslağı
 
Üst