Yeni Yatırım İndirimi Uygulaması

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Yeniden yatırım indirimi Yatırım indirimi uygulaması adeta yapboza döndü.

Geçtiğimiz haftalarda Anayasa Mahkemesi yatırım indirimi ile ilgili yeni bir karar verdi. Bu karar, yatırım indirimi tutarının mükelleflerin ilgili yıl kazancının %25'i ile sınırlı tutulmasına yönelik düzenlemenin yürürlüğünü durduruyor.

Hafızalarımız tekrar canlandırmak adına yatırım indirimi ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerin ve iptal kararlarının kronolojik sırasına gelin beraber bakalım.

Yatırım indirim değişiklik süreci

İlk olarak Kurumlar Vergisi oranının %20'ye indirilmesi ile birlikte yatırım indirimi istisnası uygulamasına da son verilmişti. Fakat yatırıma devam eden veya yatırım indirimi hakkını henüz kullanamayan mükellefler için de 3 yıllık süre öngörülmüştü. Bu mükellefler, yatırım indirimi haklarından 2006, 2007 ve 2008 yıllarıyla sınırlı olmak üzere yararlanabileceklerdi.

Getirilen bu 3 yıllık sınırlama Anayasa'ya aykırılık yönünden dava konusu edilmişti. Anayasa Mahkemesi ise 3 yıllık süre sınırlamasını kaldırmış ve Maliye Bakanlığı'na yeni düzenleme yapması için süre vermişti. Bakanlık, 6009 Sayılı Torba Kanun'la bu yatırım indirimi uygulamasını Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 69'uncu maddesinin birinci fıkrasına şu hükmü ekleyerek yeniden belirlemişti. "Şu kadar ki, vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutar, ilgili kazancın % 25'ini aşamaz."

Dolayısıyla yeni yasa hükmü ile Anayasa Mahkemesi kararına paralel olarak 3 yıllık süre sınırlaması kaldırılmıştı. Fakat bu sefer oran sınırlaması (en son durdurulan düzenleme) getirilmişti. Bu düzenlemeye göre, yatırım indirimi istisnası, 2010 ve izleyen yıllar için uygulanabilecekti. Fakat sadece ilgili yıl kazancının %25'i kadar mükelleflere yatırım indiriminden faydalanma hakkı verilmişti.

Getirilen bu düzenleme yatırım indiriminde süre kısıtlamasını ortadan kaldırıyor, fakat bu sefer oran kısıtlaması getiriyordu. Nitekim o tarihli yazılarımızda getirilen bu sınırlandırmanın Anayasa Mahkemesi kararı ile bağdaşmadığını, Anayasa'ya aykırılık sorununu tam olarak gidermediğini belirtmiştik. Sonuç itibariyle bu süre kısıtlaması da anayasaya aykırılık iddiası ile dava konusu yapılmıştı.

% 25'lik Sınır Kalkıyor!

Gelinen son noktada ise Anayasa Mahkemesi bu konu ile ilgili olarak kararını verdi. %25'lik süre kısıtlamasının Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti ve uygulamanın yürürlüğünü durdurdu.

9 Şubat 2012 tarihli kararda Anayasa Mahkemesi "Şu kadar ki, vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutar, ilgili kazancın %25'ini aşamaz" cümlesini Anayasa'ya aykırı bularak yürütmesini durdurdu. (18 Şubat 2012 tarih ve 28208 Sayılı Resmi Gazete).

Şimdi ne olacak?

Karardan sonra mükellefler ne yapacak sorusu herkesin aklında. Bugün itibariyle yatırım indirimi hakkı bulunan mükellefler bu tutarların tamamını (%25'i değil) kurum kazançlarından indirim konusu yapabilecekler. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediğinden geçmiş dönemlere ilişkin bir düzeltme yapılması mümkün gözükmüyor.

Kurumlar Vergisi beyanında iade alabilirsiniz?

Fakat hemen belirtelim, oldukça önemli bir tartışma konusu hem mükellefleri hem de Gelir İdaresi'ni oldukça meşgul edeceğe benziyor. 2011 yılı geçici vergi dönemlerinde %25 oranında yatırım indirimi uygulayan mükellefler, nisan ayında verecekleri Kurumlar Vergisi beyannamesinde 2011 yılı kurum kazancının hesabında yatırım indirimi tutarının tamamını indirim konusu yapabilecekler mi?

Bu durumunda yıl içerisinde kazançlarının %75'ine uygulamadıkları yatırım indirimini kullanacakları için ödedikleri geçici vergileri iade alabilirler.



Kaynak:İsmail Kökbulut
 
Ynt: Yeni Yatırım İndirimi Uygulaması

ferhat bey 2011 yılı kurumlar vergisinde geçmiş yıl zararı olduğu için kullanılmayan ve 2012 yılına devreden yatırım indirimini 2012 2 .geçici vergi döneminde uygularken % 25 ini değilde tamamınımı uygulayacağız.
 
Ynt: Yeni Yatırım İndirimi Uygulaması

Sayın Cetvel

Zaten yazının bu kısmında yazıyor.Karardan sonra mükellefler ne yapacak sorusu herkesin aklında. Bugün itibariyle yatırım indirimi hakkı bulunan mükellefler bu tutarların tamamını (%25'i değil) kurum kazançlarından indirim konusu yapabilecekler.
 
Ynt: Yeni Yatırım İndirimi Uygulaması

2011 yılı geçici vergi dönemlerinde %25 sınırla ödeyen mükellefler yıllık beyannamelerini verirken %25 lik sınırlama olmadığı ilgili kazancın tamamı üzerinden yatırım indirimden yararlanabildiler.

2012 yılı geçici vergi dönemlerinde ise yıllık beyannamede olduğu gibi geçici vergi beyannamelerinde de %25'lik sınırlama kaldırılmış olduğu için kazançları tutarında yatırım indirimden yararlanabiliyorlar.

Anayasa Mahkemesinin son kararının ardından gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde yapılan değişikliklerle Mahkemenin kararları doğrultusunda işlem yapıldı.

Bence yatırım indirimi ile ilgili olarak tereddütü gerektirecek bir durum kalmadı.
 
Ynt: Yeni Yatırım İndirimi Uygulaması

Arkadaşlar 2.geçici vergi döneminde kar çıkması nedeni ile geçmiş yıl zararını ve yatırım indirim hakkını kullanacağım. yatırım indirim hakkım 1.000.000 TL ( yatırım İndirimi Hakkı G.V.K. Mülga Md.19 Teşvik belgesiz ) Beyanname aşağıdaki şekilde mi doldurulur.

Ticari Kar ; 325.000
Kkeg : 115.000
Toplam ; 440.000

Geçmiş Yıl zararı ; 425.000
Yatırım İndirimi ; 1.000.000
1.000.000 tl olarak mı indirimler kısmına yazmalıyım yoksa mali karı sıfırlayacak kadar mı yazmalıyım yani 15.000 TL kadar mı
 
Ynt: Yeni Yatırım İndirimi Uygulaması

Sadece 15.000 TL yi yazıyorsunuz. 985.000 TL lik yatırım indirimi ise devreden yatırım indirimi olarak seneye aktarılıyor.
 
Üst