Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler

şimdi staj yönetmeliğine göre aşağıdaki maddeler stajdan sayılan süreler/hizmetlerden geçiyor ama değişen ana kanun metninde bunlar yok.

bu vesile ile, yönetmelikle kanunlardan seviye olarak daha aşağıda olduğundan burada değişen kanun maddesinde ne yazıyorsa onu geçerli kabul etmemiz gerekiyor. değil mi? dolayısıyla artık master'lı, doktaralı olanlar olmayanlara göre daha kısa süreli staj yapamayacaklar. doğru mu?

2- Lisansüstü diploma ve tezinin ibraz edilmesi şartıyla İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Finansman, Denetim ve Vergi ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim görenlerin bu eğitimde geçen sürelerinin 1 yılı (bu bentteki haktan yararlananlar 1. bentteki haktan yararlanamazlar.),
3- Doktora diploması ve tezinin ibraz edilmesi şartı ile İktisat, Muhasebe, Denetim, Finansman, Maliye, Vergi ve İşletmecilik ile ilgili alanlarda doktora yapanların (18) ayı. (Bu bentteki haktan yararlananlar yukarıdaki 1 ve 2. bentteki haklardan yararlanamazlar.)

kasım meslek hukuku sınavında oda iç yönetmeliğinden çıkarmı ?
oda saymanının görevleri gibi...

arkadaşlar sürekli kanunlar değişiyor , bir kitap alacak oluyorum yeni baskımı , güncelmi değilmi araştırmaktan bıktım. martta yeterlilik sınavına gireceğim hala elimde sağlam bir kaynak yok. tavsiyeniz varmı???

accountant20 ' Alıntı:
arkadaşlar sürekli kanunlar değişiyor , bir kitap alacak oluyorum yeni baskımı , güncelmi değilmi araştırmaktan bıktım. martta yeterlilik sınavına gireceğim hala elimde sağlam bir kaynak yok. tavsiyeniz varmı???
Hangi ders?

Ynt: Kasım 2008 Genel Hukuk

Yeterlilik sınavına yönelik tavsiyem Süprizlere hazırlıklı olun. En iyi örneği Mart Temmuz ve en son Kasım 2008 sınavları ??? ??? ???

Vergiden özellikle ezber yapmayın. 40'mış 41'miş cartmış curtmuş. Ezbere hiç grek yok. Güncel şeylerin uygulaması soruluyor.

Analizden fazla çalışmayın. Fazladan yazdıklarınız değerlendirilmiyor. :)

merhaba; stajı eylül 2008 de başlamış biri olarak aranıza yeni katıldım, çok güzel bi yolda yürüdüğüme inanıyorum. Tavsiyelerinizi öngörülerinizi dikkatle okuyorum. Belki daha çok var gibi düşünüp biraz rolantiye almıştım ama okuyunca ne denli ciddi bir sınav olduğunu tekrar anladım. Her zaman olduğu gibi "çalışmak" en güzel iş. Yorumlarınız için herkese teşekkür ederim.

Her türlü vergi kanunu genel hatları , mesleki yayınlar , muhasebenin tüm alanlarını ilgilendiren yayınlar , mevzuata yeni giren herhangi bir hüküm ( yönt.,tebliğ vs. ) ve günümüz Türkiyesinde mesleğin her alanını ilgilendiren gelişme için 3 tavsiyem var ;
Önce oku
Sonra uygula
daha sonra katılımcı ol

sayın BağımsızDenetçi konuya çok güzel değinmişsiniz tavsiyeniz çok değerli sağolun. sınav heyecanı yaşayan tüm arkadaşlara başarılar.

değerli arkadaşlar

ymm 1998-2007 (2008 tesmer'in sitesinde mevcut) özellikle denetim,raporlama ve meslek hukuku ile vergi tekniği derslerinde çıkmış soru-cevapları internet ortamında bulabilir miyiz?

çünkü 2008/1 ymm denetim-raporlama-meslek hukuku çıkmış sorulara baktım bazı sorular mesela
SM.SMMM.ve YMMM.lerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Yönetmeliğin de
düzenlenmiş, temel ilkelere uyum ile ilgili tehditler ve bu tehditlere karşı önlemleri başlıklar halinde kısaca yazınız.(Tehdirler ve Önlemler)

gibi sorular smmm sınavında da çıkabilir...

teşekkür ederim

the accountant ' Alıntı:
şimdi staj yönetmeliğine göre aşağıdaki maddeler stajdan sayılan süreler/hizmetlerden geçiyor ama değişen ana kanun metninde bunlar yok.

bu vesile ile, yönetmelikle kanunlardan seviye olarak daha aşağıda olduğundan burada değişen kanun maddesinde ne yazıyorsa onu geçerli kabul etmemiz gerekiyor. değil mi? dolayısıyla artık master'lı, doktaralı olanlar olmayanlara göre daha kısa süreli staj yapamayacaklar. doğru mu?

2- Lisansüstü diploma ve tezinin ibraz edilmesi şartıyla İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Finansman, Denetim ve Vergi ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim görenlerin bu eğitimde geçen sürelerinin 1 yılı (bu bentteki haktan yararlananlar 1. bentteki haktan yararlanamazlar.),
3- Doktora diploması ve tezinin ibraz edilmesi şartı ile İktisat, Muhasebe, Denetim, Finansman, Maliye, Vergi ve İşletmecilik ile ilgili alanlarda doktora yapanların (18) ayı. (Bu bentteki haktan yararlananlar yukarıdaki 1 ve 2. bentteki haklardan yararlanamazlar.)
sanırım yönetmelikler kanuna göre çıkartılıyor. Birlik bence yeni yönetmeliği hazırlıyordur. Martada yetiştirirler ne yapıp edip. Ahh şu sınavdan geçebilseydim. Pek sallamadım geçerim diye 2 kez okuyum sınava girdim ama bakalım geçebilecekmiyim? Çok kolaydı ya inşallah martta zor sormazlar...

BağımsızDenetçi ' Alıntı:
Her türlü vergi kanunu genel hatları , mesleki yayınlar , muhasebenin tüm alanlarını ilgilendiren yayınlar , mevzuata yeni giren herhangi bir hüküm ( yönt.,tebliğ vs. ) ve günümüz Türkiyesinde mesleğin her alanını ilgilendiren gelişme için 3 tavsiyem var ;
Önce oku
Sonra uygula
daha sonra katılımcı ol

çok güzel bir tavsiye...açık konuşayım uyguladığım olayla okuduğum olayı bağdaştıramıyorum iki sınavdır:(( çünkü çoğu şeyi okumadan uygulamaya başladım bunun sonucundada anlayamadığım şeyler çok oldu..çelişkide, askıda kalan çok sorularım oldu halada var... şu sınav bence stajdan önce yapılmalı sonra stajı zorunlu tutacaksa tutusun...bende dahil çoğu kişinin 2 senelik süreden pekte verim aldığı söylenemez:(((

Bu arada kasım sınavı denetim için yorumların varmıdır? sanırım bu sınavı bahsettiğin kalın kitabı okumadan geçemiycem:(

şu meşhur kitabı bulan bizlere de yardımcı olsun yaaaa.Yok diyorlar başka birşey demiyorlar.

Merhaba arkadaşlar.

Yeni üye oldum sizlerle tanışmak istedim.18 ay kadar gecikmeyle Eylül 2008 de stajımı başlattım. Malum şirketlerde tek stajer oluyor. Geç olsun temiz olsun diyerek herkeze başarılar diliyorum.

Merhaba arkadaşlar.

Yeni stajerim.Yeterlilik sınavı için kaynak arayışındayım. Aşağıda listesini verdiğim kitaplar forumlarda çok tavsiye ediliyor. Ancak liste uzun olduğu için hepsine çalışma imkanı yok. Vereceğiniz tavsiyelere göre listemi son haline getirip kitapları satın alıp çalışmaya başlayacağım. Sizce listeden hangi kitapları çıkartmalı ya da hangi kitapları eklemeliyim.

Kod:
Ders	               Kitap Adı	                        Yazar	                        Basım Yılı
Finansal Muhasebe         Genel Muhasebe 	                     Prof.Dr. Orhan Sevilengül	              2008
Finansal Muhasebe	        Tek Düzen Muhasebe Sistemi ve Uygulaması	         Prof.Dr. Orhan Sevilengül - Prof.Dr. Nalan Akdoğan	 2007
Finansal Muhasebe	        Dönem Sonu Muhasebe Uygulamaları 	             Prof.Dr. Remzi Örten - Dr. Aydın Karapınar	     2007
Finansal Muhasebe	        Ortaklıklar Muhasebesi 	                  Prof.Dr. Remzi Örten	                2004
Finansal Muhasebe	        Şirketler Muhasebeis - KVK.GVK.SPK. Muhasebe Standartları Prof.Dr. Yurdakul Çaldağ	              2003
Finansal Tablolar ve Analizi	   Mali Tablolar Analizi 	                  Prof.Dr. Öztin Akgüç	                2006
Finansal Tablolar ve Analizi	   Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri (Ciltsiz) 	  Prof.Dr. Nalan Akdoğan - Prof.Dr. Nejat Tekner	   2006
Hukuk; Ticaret Hukuku,
Borçlar Hukuku, İş Hukuku, 
SSK ve Bağ-Kur Mevzuatı,
İdari Yargılama Hukuku,	     Temel Hukuk Bilgisi 	                   Prof.Dr. Arif Kocaman	                2007
Hukuk; Ticaret Hukuku, 
Borçlar Hukuku, İş Hukuku, 
SSK ve Bağ-Kur Mevzuatı, 
İdari Yargılama Hukuku,	     3568 Sayılı Meslek Hukuku	 	                SMMM Oda Yayını	                   2009 
Maliyet Muhasebesi	        Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Uygulamaları      	  Prof.Dr. Yurdakul Çaldağ	              2008
Maliyet Muhasebesi	        Maliyet Muhasebesi	                    Prof.Dr. Nalan Akdoğan - Prof.Dr. Nejat Tekner	   Basımı Olmayabilir
Maliyet Muhasebesi	        Tekdüzen Muhasebe Sisteminde Maliyet Muhasebesi Uygulamaları	 Prof.Dr. Nalan Akdoğan 	             2004
Muhasebe Denetimi	        Denetim Ve Raporlama Finansal Tablolar ve Analiz Teknikleri 	  Prof.Dr. Yurdakul Çaldağ	            2007
Muhasebe Denetimi	        Denetim, SPK Düzenlemeleri ve 3568 Sayılı Mevzuat Kapsamında 	 Doç.Dr. Oktay Taş - Dr. Cem Niyazi Durmuş	   2008
Muhasebe Denetimi	        Muhasebe Denetimi ve Raporlama             	    Tesmer - Ömer Duman	              2008
Muhasebe Denetimi	        Bağımsız Denetim 	                       Prof.Dr. Celal Kepekçi	             2004
Muhasebe Denetimi	        Muhasebe Denetimi 	                      Prof.Dr. Hasan Kaval	              2005
Vergi Mevzuatı ve Uygulaması	   Vergi Hukuku                          Prof.Dr. S.Ateş Oktan	             2006
Vergi Mevzuatı ve Uygulaması	   Vergi Hukuku 	                         Prof.Dr. Mualla Öncel - Prof. Dr. Nami Çağan	  2008

Eylül 2008 de staja başladım. Uzun bir sürem var ancak şimdiden çalışmaya başlamayı düşünüyorum. İlerde zorlanmamak için

mdede80 ' Alıntı:
Eylül 2008 de staja başladım. Uzun bir sürem var ancak şimdiden çalışmaya başlamayı düşünüyorum. İlerde zorlanmamak için

o zaman şöyle izah edeyim.Kanunların ne kadar çok değiştiğini söylemeye gerek yok sanırım.Sen burdan maliyet ve finansal muh. kitabını al ağır ağır başla çalışmaya.Diğerleri ezber ders zaten unutursun.2 sene sonra hukukları tekrar alırsın