Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler

İlave etmek istediğim bir diğer nokta benim sınavımda toplam 28 soru vardı hiçbir sorunun altını boş bırakmadım.

Sınavda bilmediğim soruda oldu tabiki ama mutlaka karalayacak birşeyler vardır Boş bıraktığınız bir soru olursa sınav süresinin sonuna kadar iyi düşünün sonra ben bunu biliyordum demeyin!

Hukuk dersinin mevzuatı çok geniş.Daha önce sorulmuş sorulara göz atın, soru tarzını anlamaya çalışın, Bol bol ezberleyin. Özellikle tanım vb.soru tipi çok çıkıyor.Tanımlamaları öğrenin.Bu dersi en sona bırakın.

Kaynak ile ilgili Dersanelerden not alın. Kitaplarla filan çok vakit kaybedersiniz.

umta ' Alıntı:
2010 Temmuz sınavında 7de 7 yle yeterlilik sınavını verdim. Sınava girmeden önce neredeyse tüm derslerden kalacağımı düşünüyordum, Çünkü hiç çalışamamıştım. Sizlere önerim deneyimlerinizde uyguladığınız pratikleri sınavda teoriye dönüştürmeniz, bazı şeyleri illaki sınavda istenilen cevap gibi yazmanız gerekmiyor.Sınav sonunda bildiğini yazmayan çok kişi gördüm çünkü uygulamada biliyor ama yazmıyor!

Sınavda dikkatimi çeken bir konu tüm derslerin 1,5 saat olması ve Finansal Muhasebe dersinin 3 saat olmasıydı, işin ilginç tarafı 1,5 saat olan diğer tüm derslerden herkezin sınav bitmeden çıkması, Finansal Muhasebeyi ise kimsenin bitirememesi idi sınavdan çıktıntan sonra herkezde bi tedirginlik vardı zaten Çünkü birçok kişi yetiştirememişti.Size tavsiyem Mutlaka daha önce çıkmış soruları alarak en az üç kez 3 saatlik deneme yapmanız.Deneme yaparken güzel ve düzenli yazmayı da ihmal etmeyin.Sınavda bu çok süre kaybettiriyor.Sınavda yevmiye defteri şeklinde bir cevap kağıdı veriliyor. Bu yüzden bi yerden eski yevmiye defterlerinden bulup neyi nereye koyacağınızı bilin ki benim gibi madde numaralarının yerine tarihleri veya hesap numaraları sutunlarını karıştırıp tekrar silip tekrar başlayıp zaman kaybetmemiş olursunuz:)

Burada sınav ile ilgili önerilerimi yazmaya devam edeceğim
Hepinize Başarılar

çok teşekkür ederim kendi adıma müthiş umut oldunuz

umta ' Alıntı:
2010 Temmuz sınavında 7de 7 yle yeterlilik sınavını verdim. Sınava girmeden önce neredeyse tüm derslerden kalacağımı düşünüyordum, Çünkü hiç çalışamamıştım. Sizlere önerim deneyimlerinizde uyguladığınız pratikleri sınavda teoriye dönüştürmeniz, bazı şeyleri illaki sınavda istenilen cevap gibi yazmanız gerekmiyor.Sınav sonunda bildiğini yazmayan çok kişi gördüm çünkü uygulamada biliyor ama yazmıyor!

Sınavda dikkatimi çeken bir konu tüm derslerin 1,5 saat olması ve Finansal Muhasebe dersinin 3 saat olmasıydı, işin ilginç tarafı 1,5 saat olan diğer tüm derslerden herkezin sınav bitmeden çıkması, Finansal Muhasebeyi ise kimsenin bitirememesi idi sınavdan çıktıntan sonra herkezde bi tedirginlik vardı zaten Çünkü birçok kişi yetiştirememişti.Size tavsiyem Mutlaka daha önce çıkmış soruları alarak en az üç kez 3 saatlik deneme yapmanız.Deneme yaparken güzel ve düzenli yazmayı da ihmal etmeyin.Sınavda bu çok süre kaybettiriyor.Sınavda yevmiye defteri şeklinde bir cevap kağıdı veriliyor. Bu yüzden bi yerden eski yevmiye defterlerinden bulup neyi nereye koyacağınızı bilin ki benim gibi madde numaralarının yerine tarihleri veya hesap numaraları sutunlarını karıştırıp tekrar silip tekrar başlayıp zaman kaybetmemiş olursunuz:)

Hepinize Başarılar

Ben daha 6 aylık bir stajerim uzun bir yolum olmasına rağmen yazdıklarınız çok hoşuma gitti ve bana cesaret verdi deneyimleriniz paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Ruhsatınız hayırlı olsun darısı bu yola baş koyan tüm adayların başına diyorum ;)

stajımın bitmesine 1 yıl kaldı bu süreyi sınava hazırlanarak geçirmek istiyorum ama nasıl çalışacağımı bilmiyorum. sadece geçmiş yıl dorularını çıkardım ama yeterlimi bilmiyorum. tavsiyesi olan varmı?

umta ' Alıntı:

Hepinize Başarılar

Arkadaşım Merak Ediyorum Senin Nerden ve nasıl bir Torpilin varda 7 de 7 yaptın bahsettiğin 2010 temmuz sınavında sınava girenler finansal muhasebeden ve amliyetden döküldüler demişsinki hiç çalışmadım çalışmadan maliyetteki o safa sorusunu nasıl çözdün ve finansal muhasebede tarihleri yevmiye madde numaralarını karıştırdım diyosun o dönem yusuf sürmen vardı komisyonda en çok dikkat ettiği şeylerdi onun kağıt düzeni ve oldukca kazık sorulardı onun sorularıı o sınavla beraber hesapların farklı şekilde kullanıldığı gördü sınava girenler sen nerden biliyodun bunları mesleki tejrübelerim demişsin sen mesleki tejrübelerinde nakliye giderlerini 612 nolu hesabamı atıyosun :))) mesleki deneyiminle Denetim dersinden nasıl geçtin oda merak konusu komisyon üyesi madde madde soruyo konuları kendi yorumunla bunlara ne katabildin çözemedim bende meslekte 12 senedir emek veriyorum şu an tek dersim var oda maliyet ama mesleki tejrübelerimle bi dersi bile veremedim açıkcası tebrik etmek istiyorum seni :)))))

MRTMTN ' Alıntı:
Sevgili Meslektaşım
2003 yılının Mayıs ayında Sm Staja Başlama sınavını kazanarak Sm Stajına başladım 2005 yılında 2 kez A sınavına girip 2. sinde sınavı verdim daha sonra B sınavına 3 kez girdim.2007 Temmuz ayında sıtajım 4 sene 3 aylık olduğunda askere gitttim. 2008 Nisandan itibaren stajım devam ederken 2006 yılında aldığım Üniversite diplomama istinaden Sm Stajından Smmm stajına geçiş yapabileceğimi öğrendim bu şekilde yaparak 2006/9 dan itibaren olan stajımı Smmm stajerliğine saydırabiliyordum.Ancak tekrar staja başlama sınavına girip kazanmam kaydıyla, Nitekim Smmm Staja Başlatma sınavında iki kez 59,60 - 59,90 ile kaldıktan sonra 3. kez girip kazandıktan sonra Smmm stajerliğine geçtim ancak bu seferde yeni kanun çıktığından stajınız 1 sene uzadı dediler, Ne yaptımsa benim stajım 2006 dan başlıyor 2 sene olması lazım dediysem de paşa paşa 3 yıla tamamlattılar. Ve sonunda 6 sene 6 aylık rekor bir staj süresiyle Smmm yeterlilik sınavına ulaşmayı başarıdım ve sınavı 1 kerede 7/7 ile torpilsiz olarak "tertemiz bir şekilde " " Hiç kimsenin hakkına girmeden" alnımın akıyla kazandım.

Evet sınava girdiğimde hiçbir dersten geçeceğimi sanmıyordum. Ancak sınav bittiğinde her dersten en az 50 yi bekler durumdaydım.

Sorularına Cevap Vereyim,
Safha sorusu 60 puanlık bir soruydu anlayabildiğimce çözdüm diğer soru 40 puandı cevabım netti 50 ile verdim dersi. Finansal Muhaseye gelince benim yazıma bakarsanız kağıt düzenini oturtmak için silip tekrar başlamak zorunda kaldım ve bitiremedim dedim kağıt düzenine uymadım demedim :), Nakliye Giderlerinide Alıma kadar olanları 150-153, Alımdan sonra gerçekleşenleri Gider hesabına attığım için geçmiş olabilirim belki, üstelik ben 100 üzerinden 100 aldım demedimki:) Denetim dersinden daha önce attığım mesajları okursanız nasıl geçtiğimi de öğrenmiş olursunuz.Sınavdan bir sene önce Smmm Staja başlam için 3 ay kursa gittim ancak sınavdan önce hazırlanmadım hiç çalışmadım ( özel hayatımdaki sebeplerden dolayı) , Mesleki Deneyim sadece uyguladığımız pratiklermi dir? Okuduğumuz yayınlar, kanunlar, araştırmalar, eğitimler mesleki deneyim değil midir?

umta ' Alıntı:
Sorularına Cevap Vereyim,
Safha sorusu 60 puanlık bir soruydu anlayabildiğimce çözdüm diğer soru 40 puandı cevabım netti 50 ile verdim dersi. Finansal Muhaseye gelince benim yazıma bakarsanız kağıt düzenini oturtmak için silip tekrar başlamak zorunda kaldım ve bitiremedim dedim kağıt düzenine uymadım demedim :), Nakliye Giderlerinide Alıma kadar olanları 150-153, Alımdan sonra gerçekleşenleri Gider hesabına attığım için geçmiş olabilirim belki, üstelik ben 100 üzerinden 100 aldım demedimki:) Denetim dersinden daha önce attığım mesajları okursanız nasıl geçtiğimi de öğrenmiş olursunuz.Sınavdan bir sene önce Smmm Staja başlam için 3 ay kursa gittim ancak sınavdan önce hazırlanmadım hiç çalışmadım ( özel hayatımdaki sebeplerden dolayı) , Mesleki Deneyim sadece uyguladığımız pratiklermi dir? Okuduğumuz yayınlar, kanunlar, araştırmalar, eğitimler mesleki deneyim değil midir?

Nediyim Üstadım Helal Olsun demekten başka bişey Düşmüyor Bize. Üniversite hayatımda Hiç bir sınava iki kez girmemiş olmama Staj başlatma sınavını İlk girişte ve Kursa gitmeden Kazanmış olmama rağmen, Yeterlilik sınavlarınada Kursta Hazırlanmama rağmen ve Maliyetden 90 lık kağat veripte 10 almış biri olarak bana bayaa enterasan geliyoda o yüzden ama eminimki sen bu sınav tarihinde bir idol olmuşsundur teksin bence bi eşin yok taktir ediyorum senii :) Bizde Şu anda Tesmerle Kanlı bıçaklı olmuş durumdayız Nerdeyse :) belki diğer sayfalarda görmüşsündür maliyetden kalanların isyanlarını . . .

benim sınavlara girecek arkadaşlara tavsiyem,
dersanelerin her sınavdan sonra dağıttığı cevapları asla dikkate almamalarıdır.
çünkü zaten cevapları biliyor olmanız o saatten sonra alacağınız notu etkilemeyeceği gibi,
psikolojinizi bozabilir ve gireceğiniz diğer sınavlardaki başarınızı olumsuz etkileyebilir.

ben bu olayı temmuz sınavında yaşadım.
temmuz sınavında analiz sınavından çıkıp d*** dersanesinin görevlilerinin gözümüze soktuğu cevap kağıdıyla karşılaştıma yaptım. ve onların sonuçlarına göre 25 bile alamıyordum.

korkunç moralim bozuldu ve bir sonraki maliyet sınavında soruları bile tam incelemeden erkenden çıktım.
daha sonra sakin kafayla baktığımda ise kalem oynatmadığıma çok pişman oldum

işin güzel tarafı ise sonuçlar açıklandığında analizden 52 alıp geçmiştim.

kötü niyetli değiller ama yaptıkları faydalı bir iş değil.
siz siz olun moralinizi hep yüksek tutmaya çalışın..

birde dersanelerde sınavdan önce insanlarla muhabbet etmeyin ders çalışın filan derler ..
ama ben dersaneden arkadaşlarla soru muhabbeti yaparak (hangi soru gelebilir-gelirse cevabı şu)
diye meslek ve hukuk derslerinden geçtim.
hepsi kader-kısmet :)

hepimizin Allah yardımcısı olsun kardeşler..

Merhaba arkadaşlar.ben martta sınava gireceğim.sorum ise;nasıl çalışalım?yani tek tek derslerimi bitirelim ama böyle yaparsak ilk çalıştığımız dersleri unutabiliriz.yoksa hergüne bir ders verip yaklaşık hergün bir dersten 30 sayfamı çalışsak.çok kafam karışık cevap verirseniz çok makbule geçer.birde buraya yazan arkadaşların çoğu çok umutsuz tablolar çiziyorlar özellikle maliyetten..yani 7/7 yapmak çokmu zor?dersane gerekiyormu?dersanesiz 7/7 yapılamazmı?

7/7 yapabilir miyim bilmiyorum ama en korktuğum ders analiz :(
nasıl çalışmalıyım nasıl soru çıkabilir paylaşımda bulunmanızı rica ederim

smmmyağmur ' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar.ben martta sınava gireceğim.sorum ise;nasıl çalışalım?yani tek tek derslerimi bitirelim ama böyle yaparsak ilk çalıştığımız dersleri unutabiliriz.yoksa hergüne bir ders verip yaklaşık hergün bir dersten 30 sayfamı çalışsak.çok kafam karışık cevap verirseniz çok makbule geçer.birde buraya yazan arkadaşların çoğu çok umutsuz tablolar çiziyorlar özellikle maliyetten..yani 7/7 yapmak çokmu zor?dersane gerekiyormu?dersanesiz 7/7 yapılamazmı?
Merhaba,
Ders çalışma şeklinizi sıkılmayacak şekilde yapın. Bir gün dentim bir gün maliyet bir gün hukuk şeklinde olursa sıkılmadan çalışırsınız. Günde eğerki vaktiniz varsa tabiki 2 saat bakmanız ve hafta sonuda 4 saat kadar bakmanız yeterli olacaktır. (temelinizi tam bilmediğimden bu süreler yukarı çıkabilir.)
Ayrıca şu an henüz erken 2-2,5 ay öncesinden başlamanız daha iyi olacaktır.

hedef1 ' Alıntı:
7/7 yapabilir miyim bilmiyorum ama en korktuğum ders analiz :(
nasıl çalışmalıyım nasıl soru çıkabilir paylaşımda bulunmanızı rica ederim

Analizi alt yapım oldıuğu için çıkmış sorular + analiz formüllerine bakarak geçtim.

Herkese başarılar arkadaşlar.

Soner Bey çok teşekkür ederim.Ben sınava kadar evdeyim.Günde 6-8 saat ders çalışıyorum.şimdiden 3 dersi bitirdim ve dersaneyede gideceğim.sınava 4 ay var ama çok zor olduğunu söyledikleri için çok korkuyorum özellikle maliyetten ama hedefim 7/7 yapmak.bana sırasıyla dersleri bitirmek daha kolay geliyor ama unutmamak için hergün 30 sayfa,hergün ayrı derse çalışacağım.öneriniz için çok teşekkür ederim.

smmmyağmur ' Alıntı:
Soner Bey çok teşekkür ederim.Ben sınava kadar evdeyim.Günde 6-8 saat ders çalışıyorum.şimdiden 3 dersi bitirdim ve dersaneyede gideceğim.sınava 4 ay var ama çok zor olduğunu söyledikleri için çok korkuyorum özellikle maliyetten ama hedefim 7/7 yapmak.bana sırasıyla dersleri bitirmek daha kolay geliyor ama unutmamak için hergün 30 sayfa,hergün ayrı derse çalışacağım.öneriniz için çok teşekkür ederim.
Sevgili Meslektaşım,
- Öncelikle belirteyim ki sınava hazırlık için oldukça iyi bir zamanın var ve günlük 6-8 saat çok iyi bir zaman dilimi
- Metoduna göre derslere aynı anda başlayıp aynı anda bitireceksin ama bu sefer de ilk çalıştığın konuları unutabilirsin. Benim önerim dersleri iki gruba ayır Finansal Muhasebe - Maliyet - Analiz sayısal grup olsun Hukuk-Vergi-Denetim-Meslek Hukuku sözel grup olsun. Öncelikle Finansal Muhasebe - Maliyet- Analiz ağırlıklı çalışıp bu dersleri bitir ( Zaten bu dersler pratik gerektiriyor) daha sonra sözel derslere başlarsınız ve sözel derslere çalışırken sayısal derslerde pratiklerle unutmayı engellersiniz. Zaten konular bu yoğun çalışmayla 1 ay kala bitecektir. Son bir ay tekrar gözden geçirmelere dikkat edersin. Derslerle ilgili önceki mesajlarımı da okunamanızı tavsiye ederim.

Arkadaşlar sorum olacak; staja başlama sınavını ilk girişimde vermiştim. mart/2012 sınavına da şimdiden hazırlanmaya başladım. Oda kursu da devam ediyor. Finansal muhasebe, analiz ve maliyette sorun yaşamıyorum. Yalnız Hukuk, Denetim, Vergi ve Meslek hukuku gibi işin sözel kısmına hazırlık için hangi kaynaklara ne şekilde çalışabilirim ? ayrıca bu konuda tecrübeli arkadaşlar kaynak tavsiyesinde bulunurlarsa çok iyi olur..

Merhaba;

Ben aralıkta ilk kez sınava girdim malesef yanlış dershane tercihimden dolayı sınavım iç açıcı değil 7 dersten muhtemelen 2 sini vermiş olabilirim diye düşünüyorum.Kursa gitmeyi düşünenler varsa kesinlikle Ankara daki dehayı önermem, tamamen işi ticarete dökmüşler. sayfalarında yazanlara lütfen itibar etmeyin çünkü ben kurs sürecinde 1 gün devamsızlık yapmamış biri olarak bu sınavdan 5 dersten kesin kalıyorum sayfalarında yazan soruları bire bir tutturan kurum diye yazmışlar arkadaşlar kesinlikle yanlış reklam yada İstanbul da yakalıyorlar Ankara ya söylemiyorlar :) böyle saçmalık olabilir mi bu kadar kendine güvenen kursun başarı ortalaması başlatmada da bitirme dede %100 olması gerekirken sınav sonuçlarını sayfalarına bile koymuyorlar sadece Excel de liste yapmışlar başarı ortalamasını sorduğunuzda %80 lerde diyorlar benim müşavirin oğluda başlatmaya gitti kasım dönemi için 20 kişilik sınıftan 3 kişi başarılı olmuş benim yeterlilik sınıfımdan herkes nerdeyse benimle aynı durumda bunlar yakaladıkları soruları kimlerle paylaşıyor, bunlara birinin dur demesi gerekir. Benim sloganım şu kendi dahanızla kesinlikle kazanırsınız sınavı ama deha dershaneleriyle parada zamanda çöpe. İçimi dökmek istedim tercih tabiki sizin ama deneyimime kulak asmanızı öneririm. Biraz mantıklı düşünün lütfen irdeleyin. O kadar soru tutturdum diyen kuruma güvenmeyin yazılmayın gitmeyin.

Gelelim mart sınavına elinde doküman olan varsa benimle de paylaşırsa sevinirim. Herkese kolay gelsin çalışmaları ve iyi yıllar dileyerek yazımı sonlandırıyorum.

turan_bashan ' Alıntı:
Merhaba;

Ben aralıkta ilk kez sınava girdim malesef yanlış dershane tercihimden dolayı sınavım iç açıcı değil 7 dersten muhtemelen 2 sini vermiş olabilirim diye düşünüyorum.Kursa gitmeyi düşünenler varsa kesinlikle Ankara daki dehayı önermem, tamamen işi ticarete dökmüşler. sayfalarında yazanlara lütfen itibar etmeyin çünkü ben kurs sürecinde 1 gün devamsızlık yapmamış biri olarak bu sınavdan 5 dersten kesin kalıyorum sayfalarında yazan soruları bire bir tutturan kurum diye yazmışlar arkadaşlar kesinlikle yanlış reklam yada İstanbul da yakalıyorlar Ankara ya söylemiyorlar :) böyle saçmalık olabilir mi bu kadar kendine güvenen kursun başarı ortalaması başlatmada da bitirme dede %100 olması gerekirken sınav sonuçlarını sayfalarına bile koymuyorlar sadece Excel de liste yapmışlar başarı ortalamasını sorduğunuzda %80 lerde diyorlar benim müşavirin oğluda başlatmaya gitti kasım dönemi için 20 kişilik sınıftan 3 kişi başarılı olmuş benim yeterlilik sınıfımdan herkes nerdeyse benimle aynı durumda bunlar yakaladıkları soruları kimlerle paylaşıyor, bunlara birinin dur demesi gerekir. Benim sloganım şu kendi dahanızla kesinlikle kazanırsınız sınavı ama deha dershaneleriyle parada zamanda çöpe. İçimi dökmek istedim tercih tabiki sizin ama deneyimime kulak asmanızı öneririm. Biraz mantıklı düşünün lütfen irdeleyin. O kadar soru tutturdum diyen kuruma güvenmeyin yazılmayın gitmeyin.

Gelelim mart sınavına elinde doküman olan varsa benimle de paylaşırsa sevinirim. Herkese kolay gelsin çalışmaları ve iyi yıllar dileyerek yazımı sonlandırıyorum.
Eleştirilerinize tamamen katılıyorum.