fonradar

Yıllara Yaygın İnşaat Hakedişi ve Stopaj

karakaya_

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Kas 2010
Mesajlar
186
Konum
istanbul
Merhaba,

1-Taşeron inşaat firmamız 70 personelini 15 aylığına ana firmanın şantiyesinde çelik montaj işinde çalıştıracaktır. Kestiğimiz faturalar tamamen İş gücü temin hizmeti kapsamında ve 9/10 tevkifat uygulanmaktadır. Ana firmayla anlaşamadığımız inşaat işi değil iş gücü temini diye stopaj kesintisi olmasını istemiyor bu uygulamaları yanlış değil mi ?

2-Temmuz ayı işçilik hakedişi ağustosta onaylandı ve ağustosta faturasını kestik fakat Ana firma parayı geç vermek için temmuz ayına ait sgk ve stopaj tutarlarını faturamıza ekletmedi sgk ve stopaj tutarları sürekli ertesi ay hakedişine eklememizi istiyor yani temmuz ücretler ve agisi ağustos faturasına temmuz sgk ve stopajı eylül faturasına eklenecek fatura hakediş onaylandıktan sonra kesilir ama burdaki uygulama kdv ve vergisel açıdan yanlış değil midir ? yorumlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler.
 
Ana firmanın şantiyesindeki çelik montaj işini bir sözleşme veya ihale ile ana işin bir bölümü olarak siz üstlenmişseniz bu iş gücü temini değildir. Dolayısı ile kdv tevkifatı yapmamanız gerekir. Durum böyle değilde montaj işinden anladığınız için elemanlarınızı ana firmaya kiralamışsanız kdv tevkifatı yapılacaktır. Sözleşmenizi incelemenizde fayda var.
Onaylanan hakediş bedelinden daha düşük fatura kesiliyor olması sıkıntı olabilir. Diğr yandan sgk primleri ve stopaj ödemeleri ilgili kurumlara takip eden ayda ödenmektedir. Yani temmuz ayına ait işçilik için tahakkuk eden stopaj ve sgk primleri ağustos ayında ödenmektedir. Ana firma sizin bu primleri ödemenizi müteakip size ödeme yapmak istiyor. Bence amaç parayı geciktirmek değil kanuni yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi sağlamak olabilir. Bu açıdan çokda sakıncalı bir durum değil. Üstelik yine sözleşmenizdeki hakediş ve ödeme maddelerini bir kez daha gözden geçirin.
 
Üst