Yıllık İzin Hakkında Bir Sorum Olacak.

Üyelik
1 Ağu 2005
Mesajlar
22
merhaba, herkese kolay gelsin.
işyerimizde çalışmakta olan kapıcımızın 15 yılo dolduğu için 26 gün yıllık izne hak kazandı. 1/8/2005-26/8/2005 tarihleri arası izinliydi. 27/08/2005 tarihinde işbaşı yaptı. ben kendisini aylık prim ve hizmet belgesinde 5 gün göstermem gerektiğini düşünüyorum. eksik gün nedeni de 02 ücretsiz izin diye tahmin ediyorum. sizce yaptığım bu işlem doğrumu, bir de bu arada sanırım ssk ya eksik gün bildirim formu vermem gerekli, bu forma işçinin yıllık izin talep dilekçesini eklemem gereklimi.
şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba ;


Çalışan kapıcınız 15 yılını doldurduğu için ;
Madde 0053: Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri
İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a.Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b.Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c.Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
Az olamaz.
Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir
Yine ;

Madde 0061: Sigorta primleri
Sigortalılara yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ile meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunundaki esaslar çerçevesinde işçi ve işverenler yönünden ödenmesine devam olunur.
demektedir.

Buna göre ;
SSK na verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde sadece işçinin kıdemine göre belirlenen 26 günlük yıllık izin süresi için işkazası ve meslek hastalığı prim kesintisi yapılmayacaktır.

Kolay gelsin.
 
sayın: muhasebe

sayın muhasebe cavebınız için teşekkür ederim
yalnız kapıcımıza biz aylık prim ve hizmet belgesini 5 günlük yapmamız gerekmez mi ? çünkü kapıcımız bu sürelerde çalışmadı.saygılarımla
 
sevgili bilal akkuş,

hayır, ssk gün olarak 30 gün gösterecek, ücretli izin günü (ÜİG) 25 gün olacak, ÜİG.PEK. tutarı izinli gün matrahı kadar olacak, sayın muhasebenin belirttiği gibi sadece iş kazaları ve meslek hastalıkları tutarı kadar prim eksik ödeyeceksiniz. Eksik gün bildirirseniz cezalı duruma düşersiniz.
 
1. 01/08-26/08 izin günü 26 değil 23 gün oluyor.

iş kanunu md 56;

"...

yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

..."

2. 30/8 çalışmış ise ; 4 gün çalışma 4 gün pazar 23 gün ücretli izin şeklinde bordro yapılır. izin günleri ssk'sı iş kazası ve meslek hastalığı primi hesaplanmadan diğer prim % hesaplanır.
 
Merhabalar;
Sn Bilal Akkuş Yıllık Ücretli İzni yanlış yorumlamış sanıyorum.Adı üstünde Ücretli ibaresi kullanılmış.Yani hiç bir kesinti yapamazsınız, sadece önceki arkadaşlarında belirttiği gibi iş kazası ve meslek hastalıkları primi hariç.Eksik gün bildirimleri hastalık, ücretsiz izin ... gibi durumlarda verilen bildirimlerdir, yıllık izinlerle bir alakası yoktur.Siz çalışmadığı halde niçin ssk ödüyoruz mantığıyla yaklaşıyorsunuz ama yıllık izin yasal bir haktır ve vazgeçilemez.Yasa gereği ücretli olmak zorundadır.İlgili kanun maddelerini arkadaşlar yukarıda zaten göstermiştir ve ayrıca yıllık ücretli izin yönetmeliğinide inceleyebilirsiniz.Sn. nane de önemli bir konuya değinmiş, yıllık izinin hesabında hafta tatilleri ve genel-resmi tatiller bu süreye dahil edilemez.(4857/56) incelemenizi tavsiye ederim.Buna göre 26 gün izin hakkı olan ve 01.08.2005 tarihinde izne ayrılan bir çalışanın puantajı şu şekilde olmalı:
nor. çal. : 0
Hafta tatili : 4
Genel tatil : 1
Ücretli İzin: 25
Ve işbaşı tarihi : 01.09.2005 olmalıdır.
Saygılar...
 
teşekkür ederim.

sayın odemirkol,
dediğiniz gibi ben olayı farklı bir açıdan yorumlamışım. bu da benim bu konu hakkındaki bilgi eksikliğimden kaynaklanıyor. şu anda bu olayı açıklığa kavuşturmuş bulunmaktayım sayenizde.neyseki sizin gibi üstadlarımız var da bize yol gösteriyor. cevap veren diğer üstadlarıma, muhasebe, nane, soner tecim ve odemirkol hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
saygılarımla.
bilal akkuş
 
YILLIK IZINDE C.TESI IS GUNU OLARAK MI SAYILIYOR

ARKADASLAR KONUYLA ILGILI OLARAK BIDE BENIM SORUM OLACAK SÖYLE YILLIK IZIN GUNLERINI HESAPLARKEN BANA C.TESI IS GUNUNDEN SAYILMIYOR DEDILER BEN KANUNDA BÖYLE BI SEYE RASTLAMADIM HAFTALIK IS GUNU 6 MI 5 MI ACIKLAMA BEKLIYORUM TSK KOLAY GELSIN...
 
Re: YILLIK IZINDE C.TESI IS GUNU OLARAK MI SAYILIYOR

smmmhasan' Alıntı:
ARKADASLAR KONUYLA ILGILI OLARAK BIDE BENIM SORUM OLACAK SÖYLE YILLIK IZIN GUNLERINI HESAPLARKEN BANA C.TESI IS GUNUNDEN SAYILMIYOR DEDILER BEN KANUNDA BÖYLE BI SEYE RASTLAMADIM HAFTALIK IS GUNU 6 MI 5 MI ACIKLAMA BEKLIYORUM TSK KOLAY GELSIN...

Merhaba,

Haftalık İş Günü olarak 6 gün hesap etmelisiniz.Cumarteside işgünüdür.

Kolay gelsin.
 

Benzer konular

Üst