Yıllık İzin Hakkında

Üyelik
4 Nis 2006
Mesajlar
34
Arkadaşlar;

Aralık ayında istifa edip işten ayrılan personel patronun teklifiyle nisan ayında tekrar işe başladı. Ayrılmadan önce her sene şuabat ayında senelik izin hakkı dolan dört senelik personelin senelik izin hakkı nezaman dolar. Not : Notere gidilip personelden ibraname alınmışır.
 
Ynt: Acil olarak yıllık izin hakkında önemli bir soru

Merhaba,
Yasada açık olarak yazmasada yasadaki "Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır" ibaresinin, çalışanın her ne sebeple ayrılırsa ayrılsın, daha önceki tüm çalışmalarının hesaplamada dikkate alınması gerektiği şeklinde yorumlanmalı diye düşünüyorum.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

Sayın Tamer Başkan Öncelikle teşekkür ederim. Bana 60 gün içinde dönmesi gekiyor diye bir idda atıldı. Böle bişey varmı ? Bahis ettiğiniz yasa 4857 nin 54. maddesi değilmi? Bu konuda bende aynı fikirdeyim kanıt toplamda ve karşı kanıtları çürütmede bana yardımcı olurmusunuz ? Şimdiden sağolun?
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

Merhaba,
Evet alıntı yaptığım hüküm 4857/54 maddesi. İstersen yargıtay'ın sitesinden Emsal Sorgulama bölümüne girip buradan "Yıllık İzin" konusunda bir araştırma yap. Eminim benzer konularda alınmış kararlar vardır.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

şöyle bi durumda olabılır
işçi işten ayrılırken o sene için hak kazanmış olduğu izin hakkını kullanamadığından dolayı
izin gününe denk gelen tutarda ödeme yapılır.
şayet bu ödemeyi yapmışsanız izin hakkının olmayacağını düşünüyorum.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

Sayın Arkadaşlar;

İlgili madde aynen şöyle;

MADDE 54. - Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.

Bir yıllık süre içinde 55 inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.

İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır.

İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55 inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır.

Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur.

Yani ben şöyle bir sonuç çıkarıyorum. Şubatta dolması gereken Aralıkta ayrıldığı için 9 ay Nisanda başlayıp Hazirana kadar 3 ayda ordan 12 ayı doldurur. Hazirandan itibaren izne çıkar.

Noterden tüm haklarımı aldım hak idda etmicem gibi geniş içirikli bir ibraname yapılmıştı. Ne şekilde etkiler durumu ?
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

1 yıl hs çalışılan ve kanunun çalışılmış gibi hesaba kattığı süreler toplanır. yeni izin hakkı çalışmadığı gün kadar ötelenir.
yıllık izni etkilemez.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

Yani hesabım doğru öyle mi ? Peki etkilemez dediğinizin dayanağını bizimle paylaşırmısınız? 60 gün içinde dönmesi gerekir diye bir şey yok değilmi ?
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

prof.mute ' Alıntı:
Yani hesabım doğru öyle mi ? Peki etkilemez dediğinizin dayanağını bizimle paylaşırmısınız? 60 gün içinde dönmesi gerekir diye bir şey yok değilmi ?
Merhaba,
Hayır 60 gün diye bir kısıtlama yok. Bunu söyleyen yasal dayanağını paylaşırsa bizlerde kaçırdığımız bir şeyler varsa eksiğimizi tamamlamış oluruz.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

Sy Tamer Başkan yeterince açık yazmış.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

İzin hakkı hesabı Kıdem hesabından farklıdır. İşçinin aynı işverene bağlı olraka çalışmış olduğu toplam süre dikkate alınır.
Sn. Başkan ve Nane nin belirttiği gibi süreler toplanır.
Burda bir ince nokta ise iznini kullanmadığı halde parasını almış ise, izni, kullanmış demektir. İzin makbuzu alınmıştır ödeme yapılırken.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

Arkadaşlar hepinize tektek teşekkür ederim. Son olarak karşıt görüşü savunan kişi " bütün hakklarını tam olarak aldığını alacağının kalmadığını işvereni tam olarak ibra ettiğini yönelik ibraname var. Yıllık izin tabelep edemez." deyip işin içinden sıyrılır.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

Sn. Mute


Öyle değil bunun hakla ilgisi yok . Yukardaki yazmı dikkatli okursanız bunun tazminatla ilgisi olmadığını görürsünüz. Karşı görüşü falan yok. Yasa maddesi var. İzin hakkı için tüm çalışma süreleri birleşir.
 
Ynt: Yıllık İzin Hakkında

Konuyla ilgili cevap yazan tüm arkadaşlara teşşekür ederim.
 

Benzer konular

Üst