Yıllık İzin Hk.

  • Konbuyu başlatan stajyer35
  • Başlangıç tarihi
S

stajyer35

Ziyaretçi
Merhaba

Bir personel 19/11/2005 tarihinde işe başlıyor 27/03/2006 tarihinde işten ayrılıyor.
01/06/2006 tarihinde aynı işyerine tekrar giren işçi yıllık iznini 01/06/2007 tarihinden itibarenmi hakeder yoksa 2005 yılı girişi de gözönünde bulundurulurmu

Şimdiden teşekkürler
 
stajyer35' Alıntı:
Merhaba

Bir personel 19/11/2005 tarihinde işe başlıyor 27/03/2006 tarihinde işten ayrılıyor.
01/06/2006 tarihinde aynı işyerine tekrar giren işçi yıllık iznini 01/06/2007 tarihinden itibarenmi hakeder yoksa 2005 yılı girişi de gözönünde bulundurulurmu

Şimdiden teşekkürler

Bildiğim kadarı ile 01.06.2006 girdiği gün dikkate alınarak yıllık izin verilir çünkü işten çıktığında imzalatılan ihbar, kıdem vb. belgelerde tüm haklarımı aldım diye yazmaktadır Önceki dönemlerde bir hak etme olanağı yoktur bence...
 
İş kanunu md 54 gereğince işçilerin aynı işverenin bir veya çeşitli işlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek hesaplanır.
Dolayısıyla izin süresini heaplarken ilk giriş tarihinden itibaren çalışmış olduğu toplam süreyi bulmalısınız.
 
Bu konuda örnek oluşturacak Yargıtay Kararında konuyla ilgili tespit davası açan bir işçi sendikasının davasını Yargıtay konunun tespit davasına gerek olmayacak kadar net olduğu gerekçesiyle reddetmiştir.

DAVA: Davacı, yıllık izinlerinin eksik hesaplandığının tespitine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kabul etmiştir.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR: Davacı sendika, açmış olduğu dava ile sendika üyesi işçinin yıllık izninin tüm çalışma süresi toplamı üzerinden hesaplanması gerektiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.

Davalı işveren cevabında; davacı işçinin askere giderken hizmet aktini feshettiğini ve askerlik dönüşü yeni bir hizmet akdi kurulduğunu ve bu nedenle önceki çalışmanın süresinin izin günlerinin belirlenmesinde göz önüne alınamayacağını ileri sürmüştür.

1475 Sayılı İş Kanunu'nun 50. maddesinde; "....yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır..."

denilmektedir.

Yasanın bu açık hükmüne ve davacı işçinin askerlik nedeniyle işyerinden ayrılmasına ve bu ayrılışın askerlik öncesi hizmet süresinin izin günlerinin hesaplanmasında göz önünde tutulacağı maddede açıkça vurgulanmasına rağmen bu yönün tespiti şeklinde dava açılmasının yasal bir yönü bulunmamaktadır.

Sonuç itibarı ile zaman, zaman Yargıtay’ın verdiği farklı kararlar olsa da yaygın görüş Yıllık ücretli izin hakkında işçinin aynı işverene bağlı olarak çalıştığı tüm sürelerin birleştirilerek göz önüne alınması şeklindedir.Hizmet akdi çeşitli nedenlerle kesintiye uğrasa dahi bu sonuca etki etmeyecek yani bu süreler birleştirilecek ve yıllık ücretli izin hesabı toplam süre üzerinden yapılacaktır.

Kolay gele...
 

Benzer konular

Üst