Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
74
Merhabalar;

Yıllık ücretli izin hakkı ile ilgili iki sorum olacak:

1. Kişiye "Yıllık Ücretli İzin" hakkı kazanmadan yani 1 tam yılı doldurmadan, yıllık ücretli izin versem kanunen herhangi bir yanlışa düşmüş olur muyum?

2. İşçilerimden bir tanesi yıllık ücretli izine hak kazanmasına rağmen şu ana kadar bu hakkını kullanmadı. İlgiliyi izne göndermek için ısrar etmeme rağmen izne gitmek istemiyor.
a) Bu durumdaki bir kişinin "izin hakkı"nın iptal olması sözkonusu mudur?
b) Hakedilmiş yıllık ücretli iznin kullanılması için belirli bir tarih var mıdır?


Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim.
İyi çalışmalar...
 
Sayın esli.
1.Yıllık ücretli izin hakkını elde etmeden çalışana izin verebilirsiniz. Bunda yasal bir sakınca yok. Sadece diğer çalışanlara emsal teşkil edebilir. Ayrıca sonradan hoş olmayan bir takım sorunlarla karşılaşmamak için bu durumu belirten, iki tarafın imzalayacağı bir belge tanzimi ve izin kullanma kaydının yapılmasında yarar vardır.
2. Özel sektörde yıllık ücretli izin hakkının iptal edilmesi söz konusu değildir. Kullanması için de belirli bir tarih yoktur. Çalışanın hizmet akdi ne sebeple olursa olsun feshedildiğinde kullanmadığı izinleri kendisine ücret olarak ödenir.
Saygılarımla.
 
"Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez."
Yani işveren, yıllık izin hakkını kazanan personeline bir yıl içinde, bu izni vermek zorundadır.
 
Sayın syildiz42.
Burada sorun yıllık ücretli izinden vazgeçme değil, herhangi bir nedenle kullanılmamış olmasıdır. Bu haktan tabi ki vazgeçilemez. Kullanılamayan izinler ile ilgili İş Yasasında madde de vardır.

"Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
MADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar."

Yıllık ücretli izin hakkının elde edildiği dönemde kullanılması, ilerde doğacak sorunları ortadan kaldırması açısından tabi ki en iyi uygulamadır.
Fakat ülkemizde çok yaygın bir şekilde yıllık iznini kullanmayıp biriktiren çalışan sayısı bir hayli fazladır.
Saygılarımla.
 
Sayın Sezer!
Kullanmamak vazgeçmektir. Ve kanuna göre vazgeçilemez. Yani kullanacak.
"Vazgeçilemez" ifadesi net bir hükümdür. Aksi bir hüküm de yoktur. Haftalık izinler için de bu durum geçerlidir.
Yıllık izini hak eden personele 1 yıl içinde iznini kullandırmak zorundasınız.
Ancak, henüz iznini kullanmadan, her kim sonlandırırsa sonlandırsın, sözleşme sona ererse hak edilen izinler ödenmek zorundadır ki bu durumun bizim konumuzla ilgisi yoktur.
Diyelim ki işveren kullandırmadı ya da işçi kullanmadı (farketmez)
103.maddeye göre işveren para cezasına çarptırılır.
Uygulama farklı olabilir. Bu durum kanunun bu şekilde yorumlanmasına neden değildir.
Saygılarımla.
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

Merhabalar;

Bir işveren işçisine yıllık ücretli iznini kullandırmak istiyor; buna karşın işçi iznini kullanmıyor. Bu durum birkaç yıl devam ettikten sonra işçi, geçmişe yönelik kullanmadığı yıllık ücretli izin günlerini toplu olarak kullanmak istediğini belirtiyor.

Benim sormak isteiğim, bu tarz işçinin bir hakkı var mıdır, yoksa kullanılmayan ücretli izin günleri için zamanaşımına benzer bir süre limiti mevcut mudur? Ve cevap her ne ise, hukuki dayanağı nedir? Mantığım, işçinin böyle bir hakkının olmaması gerektiğini; aksi takdirde işçinin yıllarca izne çıkmaması, sonra da 2 yıllık bir ücretli izin talep edebilmesi gibi sonuçların doğacağını söylüyor.

Ücretli izin hakkından feragat edilemeyeceği noktasından hareket edersek de, evet, işçiye bu hak işveren tarafından gerekirse zorla (?) kullandırılmalı. Fakat gene de ortada böyle bir durum varsa, yani kullanılmayan, işveren tarafından kullanılması talep edilen ama gene de kullanılmayan ücretli izinler mevcutsa, onlar ne olacak?

Teşekkürler.
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

syildiz42 "Yıllık izini hak eden personele 1 yıl içinde iznini kullandırmak " hangi kanunda geçmekte? İzin süresi ile ile ilgili yaptırım iş k. md.103 yazmakta. Burada sizin belirtiğiniz yaptırım yok. Hatta izin süresine ait ücretin peşin veya avans olarak ödenmesine dair kanun maddesi var iken buna uymamanın cezası bile yok.
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

merhaba,
forumda aradım ama sorumun cevabını bitürlü bulamadım.

şubat ayında asgari ücretli bir işçimiz 10 günlük yıllık iznini kullanacak. Ücret bordrosu hazırlarken bilindiği gibi sadece Gelir vergisi ve damga vergisi kesilliyor. Buna mukabil prim kesilmiyor.

Sorum şu;
02/2010 sgk prim tahakuk yapılırken e-bildirgede yıllık izin sütunu yok. Bu işçinin günü 30 gün mü bildirilir? yoksa 20 gün mü bildirilecek.

30 gün bildirilirse mükerrer ödeme mi gerçekleşir? yani hem 30 gün sigortası yatıp, 30 günlük maaş hemde 10 günlük yıllık izin ücreti ödemesi..
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

yıllık izinde sadece iş kazası primi yatmıyor onun haricinde işçinizin tüm primleri yatmaya devam ediyor.Yıllık izinde olduğu zaman işçiniz izinde olduğu günlerinde parasını hakedecektir.Sonuç olarak 30 gün olarak bildirmeniz ve ücretini de normal 1 aylık ücreti olarak vermeniz gerekmektedir.Yanlışım varsa diğer arkadaşlarım düzeltsin lütfen.
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

teşekkür ederim cevabınız için.

kısa vadeli sigorta primi kesilmiyor tamam. Ama diğer primler kesildiğinde, bunu prim bildirgesinde nasıl göstereceğiz. Çünkü yıllık izin günü ve ücret sütunu yok.
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

Yıllık izinlerde de iş kazası meslek hastalıkları primi kesilmekte. Bildirgede yıllık ücretli izin bildirim yapılmıyor artık
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

15 Aralık 2009




Cumhur Sinan Özdemir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

İş Müfettişi -Ankara

[email protected]

YILLIK İZİN ÜCRETİNDEN İŞ KAZASI ve MESLEK HASTALIĞI PRİMİ KESİLECEK Mİ?
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

Yıllık izinde olsa 1/10/2008 tarihi itibari ile artık tüm primler kesilmekte. İlk başta kanunu eski ssk gibi yorumlayan sgk eski uygulamaya devam edilecekmiş gibi görüş bildirmesine rağmen sonradan kanundaki maddeyi görerek çark etti.
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

esli ' Alıntı:
Merhabalar;

Yıllık ücretli izin hakkı ile ilgili iki sorum olacak:

1. Kişiye "Yıllık Ücretli İzin" hakkı kazanmadan yani 1 tam yılı doldurmadan, yıllık ücretli izin versem kanunen herhangi bir yanlışa düşmüş olur muyum?

Yıllık izin hakkı olmayan kişiye verdiğiniz izin yıllık izin sayılmaz. olsa olsa ücretli izin olur.
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

Bazı yanlış cevaplar verilmiş düşüncesindeyim;


1. Yıllık izin hakkı bir tam yılı doldurmuş olan çalışan için doğmuş olur dolayısıyla bir yılın altında çalışmış bir çalışana yıllık izin kullandırılamaz.

2. Yıllık izin çalışanın performansını artırmak ruhsal ve fiziksel dinlenmesini sağlamak amacına hizmet eder. Dolayısıyla genelde görünen işverenin işlerin yoğunluğundan dolayı işçiyi yıllık izne çıkartamama durumudur. Fakat işveren yıllık izin kurulu tarafından çalışanların yıllık izin kullanma aralıklarını belirtmesi sonucu işçi bu aralıkta kendi belirleyeceği tarihlerde yıllık izinini kullanmak mükellefiyetindir.
Son olarak izin hakkı iptal edilemez kaybolmaz.
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

size bir sorum olucak şimdi yıllık izinimin içinea rife günü yarım gün de dahil oluyo bu izin yazılırken tam günmü yarım günmü yazılır
daha açık şekilde izin başlangıç tarihi 06,09,2010
arife günü 08,09,2010 yarım gün çalışsam eğer
bayramda 09,09,2010 da başlıyo
16 gün izin yazıcam kaçında işibaşı yaparım dönüş tarihim nedir cevaplarsanız sevinirim
 
Ynt: Yıllık Ücretli İzinde Hakkında

Yıllık ücretli iznin uygulanması
Yıllık ücretli iznin uygulanması
Madde 56 - Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.
Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.
Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.
İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.
 

Benzer konular

Üst