personel maaş programı

YMM lere muafiyet tanındı

Ynt: YMM lere muafiyet tanındı

Odanın internet sitesindeki aşağıdaki duyurunun resmi herşeyi özetliyor..

http://www.istanbulsmmmodasi.org.tr/Index.asp

"Değerli meslektaşlarım, şu anda mecliste görüşmeler devam etmekte olup, SMMM?lere yapılan haksızlık düzelecek, sınavsız bağımsız denetim yetkisi SMMM?lere de verilecek.
Gelişmeler tarafınıza bildirilecektir.

Saygılarımla,
Yahya Arıkan
Başkan"

Bir muafiyet beklentim yok arkadaşlar...Biraz gülelim diye yaptım inanın... 8)

Değerli meslektaşlar,
Kendi aramızda güçbirliği yapıp bu oyunu bozmayı teklif ediyorum...
Hiçkimseye imtiyaz tanınmasın diyen, sınav olsun, adletli şekilde lisans dağıtılsın diyen herkesi dayanışmaya çağırıyorum...
Birlikte hareket edelim hakkımızı arayalım...
Bu YMM ler ile onların şürekası İSMMMO nun oyununu bozalım...
Tek çare dayanışma....

bu fotoğrafa 10 yıl tecrübeli ilkokul mezunu sm yi de eklemek lazım. çünkü 10 yıl tecrübe konusunda sm smmm ayrımı yok. defter tutmak dışında mali faaliyet gösteremeyen bu meslektaşlara önergeyle, 3568 sayılı yasaya aykırı olarak bağımsız denetim yetkisi verilecektir.

Diyecekler ki hakkımızı arayalım itiraz edelim vb. Hakkını arayıp itiraz edeceksin .Sonra da diyecekler ki şu kadar sene tecrübesi olanlara da sınavsız şu bu hakkı.SONUÇ; Başklarının hakkını korumak için çok güzel itiraz edeceğiz , protesto edeceğiz ancak başkaları da şimdi dağın öteki yakasına geçtikleri için asla el uzatamayacaklar.Walla ne ala.Varsa başka bir grup başka bir zümre ben onaların hakkını aramaya onlar için protestoda bulunmaya gene hazırım.

ben ymmleri boşverin o olay zaten olacaktı
diğerlerine sınav olmalı derken millet bana kızıyordu buda kapak olsun bana laf atanlara

benim tezim şu smmmler sınavla almalı bu belgeyi,ymm sayısı az onlar okadar problem değil
ama smmler heleki eskiler akıllara zarar insanlar
yakında bağımsız denetim 200 tl olur benden demesi
benim anlamadığım yani ttk düzen için geldi ama ttk yı düzensizlerin eline verdiler,
mesleği ayaklar altına alanlar sınavsız belge alan meslektaşlarımız maalesef

Kişi Yönünden Yetki

Anayasa ve Kuruluş Kanununa göre, kamu gücünün bir işlemi nedeniyle ?Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin? ihlal edildiğini iddia eden ?herkes? bireysel başvuru hakkına sahiptir. Bununla beraber, yabancılar için başvuru hakkı salt kendilerine tanınan haklarla sınırlı olarak kabul edilmiştir: ?Yalnızca Türk vatandaşlarına tanınan haklarla ilgili olarak yabancılar bireysel başvuru yapamaz?. Öte yandan tüzel kişiler açısından başvuru hakkını değerlendirdiğimizde ?Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamaz?ken özel hukuk tüzel kişileri örgütlenme özgürlüğü veya hak arama hürriyeti gibi ?sadece tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabilir?.

buradan yola çıkarak bireysel olarak biz anayasa mahkemesine başvurabilirmiyiz

Söylenene göre önerge geri çekilmiş. Gerekçesi tüm YMM ve SMMM sınavla belgeyi alsın

Ali PINAR ' Alıntı:
Söylenene göre önerge geri çekilmiş. Gerekçesi tüm YMM ve SMMM sınavla belgeyi alsın

inşallah inşallah dediğin doğrudur vallahi billahi bi aç doyuracam eğer böyleyse

ancak böyle birşey vicdanlar da kabul görür,
sayın canikli ve arkadaşları bu yanlıştan dönmeli, yoksa binlerce smmm nin ahını alacaklar bu belgeler kolay alınmadı insanlar sevdiklerinden, harcamalarından fedekarlık yaparak bu belgeleri aldı.
bir oldu bittiyle hak gaspı olmamalı.

Ali PINAR ' Alıntı:

tüm smmm ve ymm sınavla almalı..evet adalet bu hakkaniyet bu inşallah gerçekleşir ve doğrudur bu bilgi teyit edebilecek arkadaş varmı

fatmatoprak ' Alıntı:
Merhaba Değerli Forumdaşlar,

Belgeyi almaya 2001 yılında hak kazandım. Yani bu anlamda 10 yılımı doldurmuş bulunuyorum. Üstelik dolu dolu. Ayrıca SPK sınavına da girdim. Ders ortalamalarını tutturmakla birlikte, toplamda 208'de kaldım. Eğer söylentiler doğru çıkar da sınav açılırsa belgeyi almaya hak kazanacağım.

Ancak, 10 yıllık SMMM'lere de dahil olmak üzere tanınan tüm muafiyetleri kınıyorum. Birçok meslektaşımın mesleği nasıl yaptığını görüyor ve biliyorum çünkü. 10 yılımı doldurmuş olmakla birlikte, herkese sınav şartı getirilsin. Zaten yeterli bilgi birikimine sahip olanlar zorlanmayacaklardır.
Eşitlik olsun, hak eden kazansın.

Umutlu günler.

İşte yürekli, mesleği ileriye taşıyabilecek saygın bir meslektaş...
Sizi saygıyla selamlıyorum...

10 yıllık sınavsız sepetsiz belge alan yok ilkokul mezunu olupda özel sınavlarla smmm olan iyi aile çocuğu ulen bilmemkaçtane sınavdan geçip belge alana kadar anası ağlayan sonrada piyasada var olmaya çalışan bizler ne çocuğuyuz yahya biz insan değilmiyiz o oyları sadece ilkokul mezunlarından yada 10 yıllıklardanmı alacaksın ismmmo nun sitesinde 10 yıllıklara bunu yaptık demesi bile ayıptır ayıp ama adamlarda yüzyok o seçimler elbet gelecek ben etrafımda kim varsa allem edicem kullem edicem yahyanın karşısında kim varsa ona oy verdireceğim artık 10 yıllıklarmı çok geriye kalanlarmı bakalım yahya hesabı doğru yapmışmı ozaman göreceğiz ben hayatımda böyle yüzsüzlük böyle bir rezalet pislik görmedim sen git ilkokul mezununu smmm yap şimdi yetmedi git bağımsız denetçi yap hemde git bize mail attır ula bu millet o mailleri 10 yıllık ilkokul mezunları belge alsın diyemi attı resmen kumpas kurdular resmen insanları oyuna getirdiler.
Zamanında dedik ilkokul mezunları bağımsız denetçi olacak dedik burda kim varsa karşı çıktı şimdi bakın göz göre göre oluyorlar lanet olsun bu mesleğede bu mesleği bu ahale getirenlerde

Bu 10 senenin hiçbir yasal ve mantıksal izahı olamaz:ne yani 10 senelik sürecin hangi aşamasında denetim konusunda tecrübe kazanılmış ki 10 seneliler beş senelilerden denetim konusunda daha tecrübeli olabiliyor.Tavsiyem oda desteği olmaksızın , kendi aramızda görüş birliğine varıp hareket etmemizdir.Muafiyetler için bişey yapamasak da oda yönetimine mutlaka bunun hesabını sormalıyız diye düşünürüm ben.Önerimi tekrar ediyorum:Kendi sayımızı daha doğru tespit etmek ve konu birliğini sağlamak için öncelikle bir forum başlığında veya yepyeni bir site kurup o başlık altında toplanalım derim.

Benim anlamadım oda sürekli sms atıyor.Şöyle yapıyoruz böyle yapıyoruz diye. İyide ben 10 yıllık smmm değilimki beni nediye rahatsız ediyorsun. Sanki bir başarı elde ettinde bana onun bilgisini vermeye çalışıyorsun.

Bir unvanı hak etmediği halde bu unvanı kullanmak haksız rekabettir. Bağımsız denetim yetkisi ile ilgili verilen muafiyetler de haksız rakabetin kıralıdır. İSMMMO?un başkanı aynı zamanda Türkiye Haksız Rekabetle Mücadele Kurulu-TÜRHAK'ın da başkanıdır. Bundan sonra nasıl başkanlık edecek nasıl odalara gelip haksız rekabetten söz edecek? İSMMMO başkanını uzaktan kendini mesleğine adamış biri olarak görüyordum. Anlaşılan O da kendi çıkarlarının dışında bir şey düşünmüyormuş O?nu bu şekilde düşünerek hata yapmışım. İSMMMO başkanı ve TÜRMOB başkanı, 10 yıllık kıdemi olanlara muafiyet tanınmasını isteyerek kendilerini bitirmişlerdir.

Muafiyet istenmesinin gerekçesine bakın:
"SMMM'ler kanunda denetim konusunda YMM'lere denk sayılmıştır. YMM olmak için de 10 yıllık kıdem gerekir o halde 10 yılı dolduran SMMM'lere de muafiyet tanınsın." Helal olsun! Böyle saçma bir gerekçeyle milleti kandırmaya çalışıyorlar.

1-SMMM'ler ile YMM'ler arasında denetçilik yönünden ayrım gözetilmemesinin sebebi 10 yıllık tecrübe değildir. Denetçilik mesleğini icra etmek için ruhsatlı muhasebeci olmak yeterli olduğundan SMMM'ler ve YMM'ler arasında ayrım gözetilmemiştir. YMM?nin ve SMMM?nin uzmanlık alanı vergidir. Yani ikisi de denetim konusunda yeterli değildir. Aslında bu yetersizlikleri yönünden denk oldukları için aralarında bir ayrım gözetilmemiştir.

2-YMM olmak için 10 yıllık kıdemin hesaplanmasında stajda geçen süre dikkate alınmaz. Meslek hukuku kitabını yazan İSMMMO başkanı bunu bilmiyor mu? Kanunun gerekçesinde bu sürenin de 10 yıllık kıdemin hesaplanmasında kıdeme ekleneceği belirtilmiş. Madde gerekçesi kendi içinde çelişiyor. Bu kadar açık yalan söylenmez. Adamlar da haklı, kılıf hazırlamak için yeterli zaman bulamadılar, hazırlıksız yakalandılar.

Kendilerine muafiyet isteyen yeteneksizler bir de kendilerini YMM?lerle aynı kefeye koyuyorlar. Sonra da YMM?lerin açtığı kapıdan girmeye çalışıyorlar. YMM?ler burada da sizden öndeler. Muafiyet isteyen YMM?ler beleşçilik yapıyorlar ama en azından çoğu sizin gibi yeteneksiz değil.

Birilerine muafiyet tanınacaktır. Bunun önüne geçmek zor, doğru da değil. Adamların kazanılmış hakları var. Şimdi SPK'dan yetki almış ve yıllardır denetim yapanlara ?Bi dakika arkadaş sen gel bi sınava gir? demek olmaz. Yapacağın tek şey bu insanları ve denetim yetkisi alacak diğer kişileri her yıl en ez 40 saat zorunlu eğitime tabi tutmaktır.

Peki, kazanılmamış hakkı olanlara ne oluyor, onlar neden muafiyet istiyorlar. Çünkü SMMM unvanları ve 10 yıllık deneyimleri var(!) Batıda bu yetki sınavlarla verilir. Bütün dünyada bu unvan konusunda adaletin ölçüsü sınavdaki başarı olarak kabul edilmiştir. Ama SMMM sınavı gibi bir sınavla bu yetki verilmez. SMMM sınavı denetçinin yeterliliğini ölçmez. SPK sınavı da tam olarak ölçmemiştir ama SPK en azında 3 yıllık staj şartı koşar. Ayrıca bunlar zamanında bir hak kazanmışlar. Sınavsız SMMM olup da muafiyet isteyen arkadaş! Zamanında bi ayrıcalık kazanmışsın SMMM olmuşsun, meslekte ilk olmanın avantajından haklı olarak faydalanmışsın ama bari şu denetim yetkisi için bi sınava gir de yeteneğini ispat et. Sınavla SMMM olmuş arkadaş! Senin verdiğin sınavda denetim alanında yeterliliğin ölçülmemiştir. Sen de sınava girmelisin. Sınavsız ve uyduruk sınavlarla YMM olanlar! Sizler de sınava girmelisiniz. Adalet budur? Ama siz adaletten ne anlarsınız.

Bu kadar adaletsiz bir şekilde birilerine muafiyet verilmesi olacak iş değildir. Bir de gecenin bir vakti mesaj atıp ?Sana bu piyasada iş yok arkadaş! Piyasayı yeteneksizler ve beleşçiler olarak bizler paylaşacağız? demeleri son noktayı koymuştur. (Sözüm yeteneksizlere ve beleşçileredir. Onlar kendilerini iyi biliyor.)

Türmob'da yetkili kişiler telefonlarımıza çıkmaması manidardır.
Sanırım Türmob 10 yıl ve üzeri olan SMMM'ler ile YMM'lerin kurumu halinde gelmiştir.
Buradaki olay yalnız, Bağımsız denetim belgesi almakla ilgili değildir. Buradaki olay 10 yıllık Meslek yaşantısı bulunan meslektaşlarımız ile bunun altında süresi bulunan meslektaşlarımız arasında bu belge nedeniyle haksız rekabete yol açacak olmasıdır.
Hepimiz mesleki bilgimizi tecrübelerimi ve aldığım eğitimleri yeni mükellef arayışlarında kullanmaktayız. Şöyle bir düşünelim;
10 yıl ve üzeri Meslek mensubu olan arkadaşlar yeni iş elde etmek için benim denetçi ünvanım var 10 yıl altındakilerin yok bu belgeyi mesleki tecrübe sahibi kimselere verilmektedir demek suretiyle haksız rekabete yol açacağı kesindir.
Bu adaletsizliğin 8 yıldır meslek mensubu olarak görev yapan biri olarak giderilmesini ve tüm meslek mensupları için bu belgenin verilmesi gerekmektedir.
Zaten çoğu meslek mensubu arkadaşımız sorumluluk nedeniyle bu işi yapmayacaktır.
Ancak eşitsizlik oluşturduğu da ortadadır.

Dün buarada bazı şeyler yazmıştım ve herkes üstüme gelmişti.

Nedense 10 yıllık smmm deneyimini hiçe sayıyorlar.

ben 2005 ve öncesinin iyi bir şekilde eğitimden geçmesi gerektiğini söylediğimde elma armut misali bebek öyküleri anlatıyorlardı.

85 bin smmmnin içinde eminim 55 bini 10 yıldan fazla deneyime sahiptir ve 55 binin 35 bini serbest muh. olarak özel smmm sınavıyla ticaret lisesindeki muhasebe öğrencilerine bile sorulmayacak basit sorularla smmm olmuşlardır.

Bakalım siz sustukça desteksizce ölümsüz smmler her daim bu işin kaymağını yer.

Gelde 3 yıl staj yapmak için staj başlatma sınavında dosya yakanların o sınavı kazanıp yeterlilik sınavında dosya yakanların haline veya kazanıp smmm olmak için ödenen paraların...

kimse ses çıkarmıyor ama 10 yıllık smmm denetimi dendiğinde uçu kendilerine dokununca hepsi bir yandan sallıyor yönetime...

Bu davul bu tokmakla olmaz arkadaşlar...

arkadaşlar ismmm dan yetkili birisi ile görüşen var mı ne düşünüyorlar acaba.