YMM Sempozyumunda Bağımsız Denetim İle İlgili İlginç Görüşler

Ynt: YMM Sempozyumunda Bağımsız Denetim İle İlgili İlginç Görüşler

AB ülkerinde bu konuda ki durum ne şekilde? Bu gelişmeler genelde AB ülkelerine paralel ilerlediğine göre oradaki yapı karar almada bir gösterge olabilir. Bildiğim kadarıyla AB ülkelerinde YMM nin karşılığı yok.

Katiliyorum. Turkiyedeki muhasebe standartlari Uluslarasi duzeyde olmasi bekleniyorsa Mesleki standartlarinda ayni olcude olmasi gerektigini dusunuyorum.
 
Ynt: YMM Sempozyumunda Bağımsız Denetim İle İlgili İlginç Görüşler

Bu forumun konusunu oluşturan , YMM sempozyumunda dile getirilen ve aynı zamanda bunca yoruma neden olan konu bağımsız denetim konusudur. Bağımsız denetim ile şuan yürürlükte olan Sermaye Piyasası Kurul' u (Kurul) mevzuatına göre yapılan denetimi ifade etmektedir. En azından ben öyle algıladım ve YMM' lerin sempozyumlarında ifade etmış oldukları bağımsız denetimi kendilerinin üstlenmesi gereğini söylemelerini ,içlerinde bulundukları psikolojiyi çözümleyerek sunmaya çalıştım.

Üstadların bu konuda SMMM' ler üzerinde bir baskı kurmak istemeleri ve kamuoyu yaratma girişimlerini psikolojik bir kazanma stratejisi olarak değerlendirip bu nedenle temelde sağlam dayanaklara sahip olmadığını bir defa daha yıneliyorum. Çünkü burada SPK bağımsız denetimini konuştuğumuz çok açıktır. TTK tasarısına da ilerleyen satırlarda belirteceğim gibi bağımsız denetci kelimesi geçmemektedir. SPK mevzuatında ise denetim yetkısı alan kişiler belirtilmiş olup bu kişiler arasında SMMM ler de vardır. Bunu mevzuatı değiştirmeye her ne kadar rotasyon süresini 7 yıla çıkarmayı başarabilseler de denetim firmaları veya YMM lerin güclerinin yeteceklerine şahsen itibar etmemekteyim. Nitekim Kurul' un uygulamalarında göze çarpan bir vaka da sayıları yakın zamana kadar 100 ün üzerinde olan bağımsız denetim yetkisi almış ve geneli YMM ortaklı olan şirketlerin sayısında türlü nedenlerle konsolidasyona gitmek yönünde olmuştur. Ayrıca Kurul eski çalışanları da SMMM bağımsız denetim firması kurma şansına sahiptir.

İşte tam bu noktada belirlenecek olan strateji SMMM - YMM farklılaşmasında YMM lerin genelinin eğitim, devlet kültürü, mevzuat bilgisi gibi nedenlerle üstün durumda olduğu bir durumda SMMM ler açısından tehlikenin hissesildiği andan itibaren derin bir sağduyu soğukkanlılık saygı ve öz güven çerçevesinde olayı hafife almaktır. Aksi halde emin olun SMMM ler bu baskı altında amaçlarına ulaşamayabilirler.

Şimdi TTK tasarısında geçen denetimle ilgili olarak aslında bu konunun tam anlaşılmadığını düşünerek bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum;

Tasarıya göre A.Ş lerde 3 tür denetci var.
1 işlem denetcisi
2 şirket denetçisi
3 Özel denetçi

Bu denetçilerden ilk 2 si genel kurul tarafından seçilir 3. sü ise mahkeme tarafından atanır.

İşlem Denetçisi: şirket kuruluşu, sermaye arttırımı,azaltımı , birleşme,bölünme , tür değiştirme gibi kararları denetler

Şirket denetcisi: Şirket faaliyetlerini denetler ve rapora bağlar.

bu 2 tür denetci SMMM yada YMM olmak zorundadır. Büyük A.Ş lerde İse Bağımsız denetim şirketi olacaktır.


Önder Bey ,

Yukarıdaki açıklamalarım pararelinde;
- Spk bağımsız Denetimini TTK denetimi olarak algılayıp TTK tasarısının değişmesiyle ilgili kaygılarınızı
- Dünden bugüne bağımsız denetimin panorama sını yazmamın neden onlara karşı bir hakaret ve kanunsuz bir yol olacağı ile ilgili düşüncelerinizi bir defa daha gözden geçirmenizi rica ederim.

saygılarımla.
 
Ynt: YMM Sempozyumunda Bağımsız Denetim İle İlgili İlginç Görüşler

Bağımsız denetim yetkisinin sadece ymm lere verilmesi fikrini doğru bulmuyorum.Bu smmm lere verilmiş hakların ihlal edilmesi demek olur.çok sayıda genç smmm var ve gelmeyede devam ediyor,gençler büro açıp faaliyette bulunamıyor çünkü bu işi eski smmm ler yürütüyor.Denetim sahası genç smmm lere açılmasa aldığımız ruhsatların hiçbir anlamı kalmayacak.Oda tfrs eğitimleri yapıyor doğru düzgün katılım olmuyor.Bence dentim bu işi yapmaya talip olanlara verilmeli sınav yapsınlar denetim istiyen smmm ve ymm ler girsin.Geçenleri iyi bir eğitime tabi tutsunlar ve eğitimlere ara ara devam ederek sürekli bir revizyon sağlasınlar.Oda bu işe çözüm üretmek zorunda yoksa ruhsat dağıtmaya ara versinler.
 
Ynt: YMM Sempozyumunda Bağımsız Denetim İle İlgili İlginç Görüşler

Sartre ' Alıntı:
Önder Bey ,

Yukarıdaki açıklamalarım pararelinde;
- Spk bağımsız Denetimini TTK denetimi olarak algılayıp TTK tasarısının değişmesiyle ilgili kaygılarınızı
- Dünden bugüne bağımsız denetimin panorama sını yazmamın neden onlara karşı bir hakaret ve kanunsuz bir yol olacağı ile ilgili düşüncelerinizi bir defa daha gözden geçirmenizi rica ederim.

saygılarımla.
Merhaba Sn Sarte
Herhalde söylediklerim yanlış anlaşıldı Sizden yukarıdaki yazdıklarınızla ilgili sizden bahsetmedim Genel bir stratejiden bahsettim Sizden bahsettiğim kısım sadece "dolayısıyla bu tür söylemler belirli bir temelden yoksun olduğundan hayata geçmeleri de bana göre pek mümkün değildir. Dikkate almamak daha uygundur. " kısmıdır. Buna da şöyle cevap verdim
"Tecrübelerimden ve yaşadıklarımdan yola çıkarsak yapılan düzenlemeler için önce kamuoyu oluşturulur. Daha sonra konu ile ilgili çıkar grupları yani o yasadan faydalanacak gruplar harekete geçerler Eğer siyasi irade de kabul ederse o taslak yasalaşır Yani benim bildiğim çevremizden aldığımız izlenimler bu şekilde. Yani temelden yoksun dikkate almayalım demek kaanatimce işi hafife almaktır Tarihte Hafife alanlar çoğunlukla hak kaybına uğramışlardır"
Birbirimizi tam olarak anlamadığımız kaanatimdeyi. Tam olarak anladığımızda fikirlerimizin yakın (yukarıdaki konu haricinde) olacağını düşünüyorum Bir de ymmlerin sempozyumda dile getirdikleri görüşlerin sadece spk ile sınırlı kaldığını düşünmüyorum Hem spk hem de ttk da görüşlerini kabul ettirmek isteyeceklerdir Yani bu sınırlı bir görüş değil kapsamlı bir zihniyet Buna dair sinyaller ve somut veriler alıyoruz Kişisel kaanati budur Hali hazırda başka denetim sahalarında bu amacı dair çalıştıkları çıkab tebliğ ve yönetmeliklerde sabittir Örnek verebilirim
Yanlış anlamaları arındıktan sonra söylediklerimi bir kez daha düşünmenizi ben de sizden rica ederim
Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla
Not: e.smmm arkadaşa da katılıyorum
 
Ynt: YMM Sempozyumunda Bağımsız Denetim İle İlgili İlginç Görüşler

Bence de Sınav yapılsın ak koyun kara koyun ortaya çıksın şu anda bir çok ymm den daha bilgili olduğumu düşünüyorum ıfrs hakkında

Geçen gün tam tasik yapan Ymm ye bu kanun geliyor ne yapacağız dediğimde biz vergiciyiz bilmeyiz o tip şeyleri gibi bir cevap aldım.mesela

E. Smmm arkadasın dediği gibi umarım sınav olur çalışan kazanır..
 
Ynt: YMM Sempozyumunda Bağımsız Denetim İle İlgili İlginç Görüşler

arkadaşlar
hep birliktelikten felan bahsediliyor
ben yıllardır aklım almıyor smmm 100 bin dışarıda bekleyen binlerce kişide var oysa türkiyede pasta çok dar
nasıl bu kadar kişiye denetim yetkisi verirsiniz olmaz türmob ve odalar gerekli çalışmayı yapmıyor
mesleğe giriş azaltılmalı ve mevcut üyelerin kalitesi arttırılmalı iş yapmayanlar elenmeli
belli sayının üstünde mükllefe hizmet verilmesi yasaklanmalı caydırıcı önlemler alınmalı
yoksa kalite de düşer fiyat düşer saygıda düşer
 
Ynt: YMM Sempozyumunda Bağımsız Denetim İle İlgili İlginç Görüşler

Merhaba Arkadaşlar

ANKARASMMMO eski genel sekreteri Sayın Gökhan Dede' nin Demokrat Muhasebeci Mali Müşavirler Mail Grubunda da çıkan bu konuda önemli değerlendirmesini aşağıya aktarıyorum:

BAĞIMSIZ DENETİMDE YMM/SMMM AYIMINA SON VERİLMELİDİR



Denetim yetkisi, SMMM ve YMM meslek mensuplarına 3568 sayılı meslek Yasamızla verilmiştir. Bu anlamda yasal hiçbir ayırım yoktur.



Ayrıca, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ ile de bağımsız denetim yetkisi ?denetçi? yetkisi almış YMM ve SMMM meslek mensuplarına tanınmıştır.



Burada da hiçbir ayırım yoktur.



Ayrıca, hatırlatmak gerekir ki, yapılan iş (denetim) de aynıdır.



Oysa, kimi kuruluşların bağımsız denetimine ilişkin çıkarılan yasa, ya da yasaya karşın çıkarılan yönetmeliklerle bağımsız denetim işleri, yalnızca YMM?lere verebilmekte ya da verilmektedi.



YMM hâkimiyetindeki TÜRMOB?un bu konuda genellikle sessiz kaldığı görülmektedir!



SMMM?ler ve SMMM bağımsız denetim kuruluşları olarak bu haksızlığa tepki göstermek gerekmektedir. Bu tutum, tam bir ayrımcılıktır, haksızlıktır. Daha da önemlisi, aynı meslek örgütü çatısı altında toplanmış olan bu iki meslek grubunu karşı karşıya getirir bir tutum sergilenmektedir.



Bu karşıtlık ve haksızlık, TÜRMOB ve oda yönetimlerimizin duyarsızlığından ve bürokrasideki YMM hâkimiyetinden kaynaklanmaktadır.



Özellikle SMMM oda yönetimleri, artık ?gaflet uygusundan? uyanmalıdırlar!



TÜRMOB yönetimiyle ?iyi geçinmek? elbette gerekli. Orası bizim en büyük meslek örgütümüz. Ancak, SMMM oda yönetimlerimiz, dokuz kişiden beşi (ve genel başkanı) YMM?lerden oluşan ve temsilde tam bir adaletsizliğin Yasayla var edildiği TÜRMOB yönetimlerinin bu ve benzer konulardaki çabalarının daha çok kimden yana seyrettiğini, tarihe bakarak geleceğimiz konusunda duyarlı olmalılar!

04.04.2010



SMMM Gökhan DEDE

Sorumlu Ortak Baş Denetçi
 
Üst