fonradar

Yönetim Aidatlarının Gider yazılması?

Merhaba Arkadaşlar,

Kiraladığımız ofis için, bulunduğumuz iş merkezi yönetimi hesabına (karşılığında fatura alınmadan) bankadan yatırdığımız Aidat (Güvenlik, Temizlik, Ortak kullanım alanları giderleri vs.) dekontuna istinaden gider yazabilmemiz mümkünmüdür? Yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.

Ynt: Yönetim Aidatlarının Gider yazılması?

Hesap Yönetime aitse, ve açıklamasında da aidat şeklinde bir açıklama yaparsanız yazabilirsiniz.Ancak buna ilişkin yönetimden birde dekont almanız daha iyi olur.

Yanıtınız için Tşk Edrm.. Peki bununla ilgili herhangi bir kanun madedesi, tebliğ, özelge vs.. bulabilirmiyiz?

Apartıman yönetiminde vergi sorumluluğu yoktur. Masraflar için para toplanır. Sorumluluk kat maliklerine karşıdır. Bu nedenle genelde aidatlar için "Apartıman Makbuzu " kullanılır. Ödemenin bankadan yapılması da sağlıklıdır.

Vergi Mevzuatımızda bu "Apartman Makbuzunu" gider yazabileceğimize dair herhangi bir kaynak varmıdır? aslında benim asıl aradığım bu?

Evet bu aidat belgesidir. KDV indirmi yoktur. Apartıman yönetimi kat mülkiyeti yasasına göre oluşmuştur. Gider yazılması örf ve adetlere uygundur.

Masrafların yansıtılması olarak düşünün.

BAZEN evraksız bile gider yazabilirsiniz

Tekstilkent istanbul adresinde kiralamış olduğumuz bir depo var brüt 750,00 TL olarak anlaştık.
bu yıl tekstilkent kooperatifi aidat işi çıkardı. mal sahibide ben bu aidatı ödemem dedi. şimdi biz kooperatife tahsilat mabuzu karşılığı her ay 50,00 TL ödüyoruz. Bu ödediğimiz tutarı gider olarak kayıtlara alabilirmiyiz.
ikinci husus vergi dairesi bu ödediğimiz tutarı kiranın üstüne ekleyip stopaj ödeyeceksin diyebilirmi

Evet gider yazabilirsiniz.
Hayır bu kira ödemesi değil müştrerek masrafa katkı.

Kooperatif kurumlar vergisi mükellefi ise kiracılardan ( ortak dışı işlem) makbuz karşılığı para toplamaması gerekli.

Merhaba Arkadaşlar,
Şirketin bulunduğu sanayi sitesi yönetimi Kooperatifmiş,
aidat ödemelerini gider yazabilir miyiz diye araştırıyordum.
kooperatiflere ve derneklere yapılan ödemeler gider yazılamaz diye biliyordum.
karşılığında da herhangi bir evrak dekont veremiyorlarmış,
yaptığımız ödemenin dekontunu ilgili ay dosyasına mahsup fişiyle birlikte bulundurmak yeterli mi?

teşekkürler

Kooperatif kurumlar vergisi mukellefi ise fatura düzenleyip KDV tahakkuk ettirmesi gerekli (60 numaralı KDV sirkuleri)
Kooperatif İstanbul damidir ?

evet istanbulda Başakşehir de .
site yönetimi kooperatif olduğu için dekont makbuz gibi herhangi birşey vermiyoruz dediler.
bende emin olamadığım için araştırmaya koyuldum yanlışlık olmaması için.
daha önce Anahtarcılar odasına yaptığımız ödeme vardı dekont vermişlerdi fakat bağış a dahil olduğundan gider yazmamıştık.

kooperatifler hakkında pek birşey bulamadım internette.
yardımlarınızı rica ediyorum.

teşekkürler.

bu arada belirtmeyi unuttum.
kurumlar vergisi mükellefi diye hatırlıyorum kooperatifi.
bana faksladıkları yazıyı tekrar yarın okuyup anlayacağım.