Yönetim Kurulu Sayısı

Bir 7 hissedarlı A.Ş.imizin ana sözleşmesinde Yönetim Kurulu sayısının en az 3 olacağı belirtilmiş, ancak şirket ortakları bu sayıyı 4 de çıkartmak istiyorlar, ana sözleşme değişikliği yaparak bu maddeyi değiştirmeyi düşünüyoruz, yönetim kurulu sayısının 4 olması herhangi bir sorun teşkil ediyormu.

Ynt: Yönetim Kurulu Sayısı

Merhaba,
Ana sözleşmede yönetim kurulunun en az 3 kişi olacağı yazdığına göre ana sözleşmeyi değiştirmenize gerek yok. Yapılacak olan Genel Kurulda yönetim kurulunun 4 kişiden oluşaca şeklinde bir karar alır ve 4 kişi seçerseniz ortakların istediği olur.

Tabii dikkat etmek de lazım en az üç mü yoksa üç mü? Eğer doğrudan 3 olarak belirlenmişse olağanüstü genel kurul yapılarak ana sözleşme değişikliğine gidilmelidir.

Yönetim Kurulu, 4. kişinin yönetim kuruluna atandığına dair karar alır ve yapılacak ilk genel kurul toplantısında yeni üyenin kabulu oylamaya sunulur. (Gündem maddesine bunu ilave edersiniz.)

Bence eğer en az 3 kişiden olurşur denmişse, ve daha önce ki genel kurulda 3 üye seçilmiş ve bir süre görev yapmışlarsa 4. üye ancak genel kurul kararı ile atanabilir.
Sn Bülent 249 arkadaşımın önerdiği yöntem bir yönetim kurulu üyesi eksilirse geçerlidir.

bulent249 ' Alıntı:
Yönetim Kurulu, 4. kişinin yönetim kuruluna atandığına dair karar alır ve yapılacak ilk genel kurul toplantısında yeni üyenin kabulu oylamaya sunulur. (Gündem maddesine bunu ilave edersiniz.)

demişsiniz.Ama yönetim kurulu üyelerini, genel kurul seçer.
Ancak ,olağan genel kurul toplantısı /olağanüstü genel kurul yaparak durumu çözebilirsiniz.

YÖNETİM KURULU:
Yönetim Kurulu Üyeliğinin Kazanılması:
Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu en az 3 üyeden oluşur. Ani kuruluşta ilk yönetim kurulu üyelerinin esas sözleşmeyi belirlemesi mecburidir. Tedrici kuruluşta ise atama mümkündür ancak zorunlu değildir. Ayrıca 275.md. gereğince konusu kamu hizmeti olan A.Ş. lerde kamu tüzel kişileri temsilcileri doğrudan doğruya kamu tüzel kişileri tarafından atanırlar. Bu durumlar dışında Yönetim Kurulu üyelerinin seçimi normal olarak Genel Kurula aittir. Ancak ölüm,temyiz kudretini kaybetme,istifa gibi bir nedenle üyeliğin açılması durumunda, 275. md. Hükmü saklı kalmak üzere, Yönetim Kurulunun yasal koşullara sahip bir kimseyi ilk toplanacak Genel Kurulun onayına sunma koşulu altında geçici olarak seçmek yetkisi vardır. Bu şekilde seçilen üye Genel Kurul toplantısına kadar görevini yapar. Yönetim Kurulu üyeleri en çok 3 yıl için seçilebilirler. Esas sözleşmede aksi öngörülmemişse tekrar seçilmeleri caizdir. Sonraki seçimler için yetkili organ adi Genel Kuruldur. Yönetim Kurulu üyesi olmak için Türk vatandaşlığı, Türkiye'de oturma veya belirli bir meslekten olma gibi şartlar kanun tarafından aranmış değildir. Fakat esas sözleşme yolu ile bu çeşit sınırlamalar konulabilir