Yurt Dışı Fuar

myardimli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Ocak 2011
Mesajlar
171
Konum
Ankara
selamlar,


şirketin iç denetçileri ile karşıt görüşler içindeyiz.

bir de sizin fikrinizi almak istedim.

bu ay gerçekleşen işlemlerle ilgili, soru birden çok katman içeriyor kısaca değineceğim:

a-pazarlama müdürü ile bir pazarlama personeli almanya'daki bir fuara katılacaklar, amaç stand kurup satış yapmak değil sadece sektör analizi yapmak, fakat katılım için kişi başı 1000 euro ödeme yapıyoruz bu fiyata fuar haftası içinde katılacakları bir takım seminer ve bilgilendirme toplantıları dahil olacak.

b-genel müdür ile satış müdürü ve iki personel satış amacı ile amerikadaki bir fuara katılıyorlar.
fuar kurulum, stand kirası, alet edavat, teknik aksam için 25.000 dolarlık bir fatura geçti elimize.

c-pazarlama departmanındaki iki personel ingiltereye eğitim amaçlı seminer için gönderildi.


bu üç durumda GVK, KVK ve KDV kanunları açısından irdeleyebilir miyiz ?

teşekkürler.
 
Son düzenleme:
a) Bu ödemeye ait belgelr düzenli olarak temin edilirse (veya belge yoksa yurt dışı harcırah olarak) Gider yazıır. GV v KVK açısından inidirm yapılır. KDV yoktur
b) Bu fatura da pazarlama satış dağıtım gideri olarak indirilebilir. KDV yok.
c) Bu da aynı şekilde matrahdan indirilir kdv yoktur.
 
a) Bu ödemeye ait belgelr düzenli olarak temin edilirse (veya belge yoksa yurt dışı harcırah olarak) Gider yazıır. GV v KVK açısından inidirm yapılır. KDV yoktur
b) Bu fatura da pazarlama satış dağıtım gideri olarak indirilebilir. KDV yok.
c) Bu da aynı şekilde matrahdan indirilir kdv yoktur.


sayın nguroy,

a sorusuna ait verdiğiniz cevapta (veya belge yoksa yurt dışı harcırah olarak) Gider yazıır.demişsiniz belgesi olmayan yurtiçi/yurtdışı harcamasını nasıl yurtdışı harcırah olarak gider gösterebilirsiniz?

İyi Günler.
 
İşte yazmışım. Yurt dışı harcırahların belirli bir düzeyi vardır. Kişi başına her gün için verilecek yurt dışı seyahat harcırahı bellidir.
Bir bordro yapıp verebilrisiniz. Devletin verdiği vergisiz kısm da belilenmiştir. Bu tutarın üstünü de vergileyerek ödeyebilrisniz.
 
sayın nguroy,
yurtdışı harcamalarının firmanın seçimine göre yapmış oldukları harcama belgelerine karşı gerçek gider yada harcırah yöntemini seçebiliyorlar ki harcırah yönetimi seçtiklerinde harcama belgeleri gerekiyor diye biliyorum yanılıyorsam düzeltin lütfen.

İyi Günler.
 
Tersine harcırah belili bir belgeye dayanmadan verilen gün başı sabit bir yolluktur. Gerçek gider ise tam tersine gerçek usule uygun belgeli harcamalardır.
Bunları biri veya öteki kullanılabileceği gibi ikisi birlikte de kullanılabilir.
 
selamlar,

(a) şıkkı için, kdv açısından vergi sorumlusu Türkiye'de kurulmuş ve hizmeti alan "Z" şirketidir diye düşünüyorum...
Hizmetin başka bir ülkede yapılması halinde değerlendirme Türkiye'de yapılmış veya bu hizmetten Türkiye'de faydalanılmış ise işlem yine Türkiye'de yapılmış sayılacaktır, bu durumda KDV2 ile 2000 Euro*İşlem günü Merkez Bankası Kuru*%18 uygulanmalıdır.

(c) şıkkında eğitim hizmeti olmasından kelli GVK 94'e göre stopaj uygulanacaktır, ÇVÖA oranları baz alınmalıdır diye düşünüyorum.

(b) şıkkında stopaj kesintisi yapılmaz fakat KDV2 ile beyan etmek zorunluluğu vardır, hizmetin faydası amerika'da değil Türkiye'de faydalanılacaktır.



İyi çalışmalar.
 
Bizim mesleğimizde herşey belgeye ve yazılı kurallara bağlı olmalıdır. En tehlikeli olanı ise bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktır.
"


KDVK Madde 1 gereğince Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir. KDVK madde 6’da ise işlemlerin Türkiye’de yapılması kavramı açıklanmaktadır.
İlgili maddeye göre işlemlerin Türkiye'de yapılması malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade etmektedir.
Buna göre bir hizmetten Türkiye’de faydalanılması kavramı, hizmet yurt dışında verilse bile hizmetten Türkiye’de faydalanılıyorsa, KDVK madde 9 gereğince SSKDV yapılmasını gerektirebilmektedir.
Birçok firma da yurt dışında verilen eğitim hizmetlerinden Türkiye’de faydalanıldığını düşünerek Sorumlu Sıfatıyla KDV hesaplamakta ve beyan etmektedir. Her ne kadar SSKDV, 1 Nolu KDV beyannamesinde indirim konusu yapıldığından sürekli ödenecek KDV’si olan firmalar açısından bir sıkıntı yaratmasa da, sürekli devreden KDV’si çıkan firmalar açısından ödenen SSKDV finansman yükü yaratmaktadır.
Ancak uygulama yukarıdaki gibi olmakla birlikte, olayın gerçek yönü eğitim hizmetinden yurtdışında yararlanıldığıdır.Eğitim hizmeti yurtdışında ifa edildiğinden ve hizmetten yurtdışında yararlanıldığından bu hizmet Türkiye’de KDV’nin konusuna girmemektedir. Dolayısıyla bu hizmet için SSKDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.
Konu ile ilgili birçok özelgede de mükelleflerin, yurt dışında alınan eğitim hizmetleri için SSKDV yapıp yapmayacakları konusunda ikilemde kaldıkları görülmekte ve İdare tarafından verilen özelgelerde de bu hizmetlerin Türkiye’de KDV’nin konusuna girmediği açıklanmaktadır. Çünkü hizmet yurtdışında ifa edilmekte ve düşünülenin aksine faydalanma da yurtdışında gerçekleşmektedir.
Sonuç
Yurt dışında verilen eğitim hizmetlerine katılım nedeni ile gelen faturalar için, hizmet Türkiye’de KDV’nin konusuna girmediğinden, SSKDV yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Mali İdare tarafından verilen aşağıdaki özelgeler de göz önüne alınırsa Mali İdarenin de aynı görüşte olduğu anlaşılmaktadır.

Konuyla ilgili özelgelere aşağıdaki linkler yardımıyla ulaşabilirsiniz.


 
Nizam bey çok teşekkürler.


Öncelikle bir yanlış anlama durumu olmuş:

"Kanunun 6/b maddesinde ise hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten
Türkiye’de faydalanılmasının islemlerin Türkiye’de yapıldıgını ifade ettigi hükme baglanmıstır."

Bu maddede bahsedilen "Hizmetten faydalanma" hadisesini, Eğitimin orada alınması fakat bu eğitimin faydasının Türkiye'de masa başında çalışırken ortaya çıkacağı şeklinde algılıyordum.

Özelgeden anlaşılan bu maddenin anlamı Hizmetten faydalanma yeri yani eğitimin alındığı ülke "ingiltere" kastediliyor, bu durumda ise firma ödemeyi Türkiye'den yapsa dahi eğitim başka bir ülkenin topraklarında gerçekleştiği için kdv'den müstesna kalacaktır.
 
Birşeyde ben eklemek istiyorum; ihracatınız varsa ihracat tutarınızın binde beşi kadar belgesiz harcamayı
götürü gider uygulaması çerçevesinde gider yazabilirsiniz.
 
Üst