Yurt Dışı Konaklama Gideri

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,729
Konum
İSTANBUL
Merhaba Gerçek usulde vergilendirilen bir müşterim yurt dışında faaliyeti ile ilgili 4 günlük seyahat planlamıştır. Bu seyahati ile ilgili konaklayacağı yer ile ilgili yurt dışı menşeli yer tahsisi yapan (airbnb) bir firmadan elime bana göre ticari vesika olarak nitelendiremeyeceğim ödeme ve rezervasyon bildirimi türünde evraklar ulaştı. Müşterime ben bunların bir rezervasyon belgesi bir ödeme bildirimi niteliğinde olduğunu işleme tabi olamayacağını ticari bir vesika olmadığından işlenemeyeceğini söyledim yapılması gereken yurt dışından invoice ibareli belge mi temin edilmelidir. Bu konu hakkında yorumlarınız nedir acaba. Şimdiden Teşekkürler
 
Konaklamayı yaptıktan sonra check out yaparken invoice talep ederse verirler. O belgeye dayanarak kayıt yapabilirsiniz.
 
pasaportundan giriş çıkışları gösteren sayfaların fotokopisini çek bir de uçak bileti vardır sanırım giriş çıkış tarihler arası harcırah yöntemini uygula (ilk on gün % 50 artırmalı) gider yaz yurtdışı faturası gelmesine gerek kalmaz harcırahtan dv. kesmeyi unutma sonuçta iş seyahati...
 
pasaportundan giriş çıkışları gösteren sayfaların fotokopisini çek bir de uçak bileti vardır sanırım giriş çıkış tarihler arası harcırah yöntemini uygula (ilk on gün % 50 artırmalı) gider yaz yurtdışı faturası gelmesine gerek kalmaz harcırahtan dv. kesmeyi unutma sonuçta iş seyahati...

Sn farukyasar pasaport ve uçak bileti kısımları tamam sonrasında yazdıklarınızı biraz açarmısınız açıkçası tam anlayamadım.
 
harcırah yöntemi ile gider yazma neresini açayım bunun belge olmadığında yeme-yatma giderlerini harcırah yöntemi ile gider yazılması ülkelerini cetvelleri var günlük bu rakamları ilk on gün için %50 artırabilirsiniz. %07,59 oranında brütten dv kesilmesi gerekir.
 
Yurt dışı harcırah tutarlarını devlet belirler. Bunların güncel halini internetten kolayca bulabilirsiniz. O oranlarda harcırah tahakkuku yapar, günlük olarak ödersiniz. Bu durumda yurt dışında yapılan konaklama, yeme içme , ulaşım vb. giderlere tek tek yazmaya gerek kalmaz.
 
Harcırah uygulamasından faydalanacak olan müşterimin kendisi ücret olarak listede bulunan tutarlardan hangisini baz alabilirim.?
 
sn.urum79 haklısınız fatura vermiyorlar. müşterim şirket kredi kartı ile bu konaklamayı satın alıyor , bende o rezervasyon evrağına zımbalayıp ile beraber gider yazıyorum. doğrumudur ?
 
invoice şeklinde bir belge vermiyorlar , veremiyorlar. Hatta bu şirket yurt içinde de satış yapıyor ama sadece ''rezervasyon'' belgesi veriyor sistem.
 
Bakın birşeyi karıştırıyorsunuz. rezervasyon belgesi konaklamadan önce verilir. Buna " VOUCHER" de denir. Yolcunun otele giriş pasaportu demektir. Fatura ise hizmet tamamlandıktan sonra hazırlanır ve talep halinde ya yolcu adına ya da firması adına düzenlenir.
Dünyanın her yerinde konaklama yapıldıktan sonra fatura benzeri bir belge verilir.

Yurt içinde de aynı sistem vardır. Yolcu girecek , konaklayacak, çıkarken faturasını alacak. Bunu yapmayan resmen vergi kaçırmış olur.
Bir de şu vardır. Bazı seyahat acentaları otelden faturayı kendilerine alırlar , daha sonra da müşterisi şirkete kendi faturalarını keserler.
Her iki durumda da fatura zorunludur. Kim vermem diyorsa başı baya derde girer.
 
Maliye bakanlığı bu konuda özel bir inceleme yaptığını okumuştum. Çare yok şuanda ...
 
başka çeşit örnek:TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran V.G. isimli bir vatandaş, internet portalı üzerinden web sitesi ile çevrimiçi rezervasyon yapan yurtdışı merkezli şirketlerin her rezervasyon için ortalama yüzde 20 ila yüzde 25 arası komisyon aldığını, otel rezervasyonlarının ortalama yüzde 75’inin bu portallar üzerinden gerçekleştiğini öne sürdü. İnternetteki “bo...., ex...., hr..., la...., ve...., or....” gibi portalların birçoğunun Türkiye’de ofisleri olmasına rağmen elde ettikleri gelirler nedeniyle Türkiye’ye vergi ödemediğini belirten V.G, bu paraların De.... Bank gibi yabancı bankalar aracılığıyla yurtdışına gönderildiğini öne sürdü.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
başka çeşit örnek:TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran V.G. isimli bir vatandaş, internet portalı üzerinden web sitesi ile çevrimiçi rezervasyon yapan yurtdışı merkezli şirketlerin her rezervasyon için ortalama yüzde 20 ila yüzde 25 arası komisyon aldığını, otel rezervasyonlarının ortalama yüzde 75’inin bu portallar üzerinden gerçekleştiğini öne sürdü. İnternetteki “booking.com, expedia.com, HRS.com, laterooms.com, venere.com, orbitz.com” gibi portalların birçoğunun Türkiye’de ofisleri olmasına rağmen elde ettikleri gelirler nedeniyle Türkiye’ye vergi ödemediğini belirten V.G, bu paraların Deuctsche Bank gibi yabancı bankalar aracılığıyla yurtdışına gönderildiğini öne sürdü.



Bu şahsın başvuru kulaktan dolma bilgilere dayanıyor. %20/25 oranı çok yüksek. Ben de birçok defalar booking .com dan rezervazsyon yapıp seyahatettim. Her birinden de fatura istedim ve aldım.
Merak etmeyin vergi kaçırma eğilimi böyle uluslararası dev şirketler inanın bizden çok çok daha azdır. Sadece ne istediğnizi açıkça söylemek gerekir.
Yoksa dünya üzerinde milyonlarca kişi rezervasyon yapıyor bunlara bir duyulursa hemen iflas ederler.
 
Sayın nguroy dedikleriniz doğru fakat bu yurt dışı konaklama ile ilgili size kısaca şöyle bir bilgi vereyim. Yurt dışı menşeli firmaya siz ödemeyi yapıyorsunuz bu firmada yurt dışındaki şahısların dairelerini komisyon karşılığı size kiralıyor böylece yurt dışı konaklama maliyetleri düşmüş oluyor. Gönderdikleri evrak üzerinde Fatura ibaresi var müşterilerde muhasebe konusuna hakim olmadığı için bu fatura bunu işleyelim diyerek hareket ediyor. Amerika da Airbnb adlı şirket bu şekilde ciddi paralar kazanıyor.
 

Benzer konular

Üst