Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

ggokhan.gokhan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
104
Konum
İstanbul
Merhaba Arkadaşlar,

Yurt dışından ithalat gelen mallarla birlikte promosyon da (bazen) gelmektedir. Bazen bu ürünleri tanıtan kitapçıklar şekilnde yada stand şeklinde olmaktadır.

Bu ürünleri satış amacıyla değil tanıtım ve promosyon amacıyla yolladıklarından dolayı ürünleri iz bedelleri ile yollamaktadırlar. Mesela 0,1 usd tutarında gibi rakam koymaktadırlar. Tabi malların haricinde ayrı bir fatura ile yollamaktadırlar. Faturada da iz bedeli görülmektedir. Fatura ile yolladıkları içinde gümrük beyannemesinde matrahı çok küçük değerlerle arttırmaktadırlar.

Sorun şu ki; yurt dışındaki satıcı promosyonları cari hesabına kayıt etmemekte ve iz bedellerini istememekte. Bizde sadece mal ile ilgili olan fatura tutarını yollamaktayız. Promosyon faturası da kayıtlara girdiği zaman gümrük beyannamesindeki rakamı kayıtlara almış oluyoruz fakat ödemesini yapmadığımız promosyonlar ise cari hesabımızda sırıtıyor.

İthalat ile gelen promosyonların cari hesabının da kapatılabilmesi için nasıl bir uygulama yapıyorsunuz.
Değerli fikirlerinizi paylaşmanızı rica ederim.
 
Ynt: Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

Gümrükteki ve diğer masrafları direkt giderlere atınız. Satıcıyı alacaklandırmaya gerek yok.
 
Ynt: Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

merhabalar, öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Muhasebe kaydıyla açıklayabilirmisiniz.
 
Ynt: Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

Kitap, katalog vs. gibi tanıtım amaçlı eşyaların satılması söz konusu olmadığı için sizin için giderdir.
İşinizin durumuna göre 760 veya 770 hesaba alabilirsiniz
760/770 B
Gümrük vergisi+ gümrük müşavir gideri + ardiye+ vs masraflar
191 B
Giderlerin ödeme durumuna göre alacaklı hesapları tespit edersiniz....
 
Ynt: Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

Bülent Bey, Ben zaten alacaklı hesapları soruyorum dikkat ederseniz. Genede ilginiz için teşekkür ediyorum.

Bu tür uygulamayla daha önce karşılaşmış veya başka önerisi olan arkadaşların desteklerini rica ederim.
 
Ynt: Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

sn.gökhan, yapılan masrafları kasadan ödediysen kasa hesabını, gümrük komisyoncun ödediyse gümrük komisyoncunu alacaklandıracaksın... İthalat işlemi genellikle gümrük komisyoncusu tarafından yapıldığı için, masrafları sizin adınıza yapar, daha sonra size dekont eder...
(Bedelsiz geldiği için ithalat faturasını hiç bir şekilde kayıtlarınıza almayın.)
 
Ynt: Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

bülent Bey, ben konuyu iyi aktaramadığımı düşünüyorum.
Gümrük Beyannamesi var ve tutarı 100,000 usd olduğunu düşünün. bu beyannamenin ekinde 2 tani B/L var ve bunlardan birisi ticari mal ordino tutarı 99.995 usd diğeride de 50 tane stand var ve bunu bayileri dağıtın diye veriyor. Bunlarında fatura değeri birim başına 0,1 usd. buradaki 0,1 usd bedelsiz mal girişi olamayacağı için iz bedeli olarak yurt dışındaki firma tarafından faturalandırılmış ve GGB tutarı da 100.000 USD ye tamamlanmıştır.
Yurt dışındaki müşteriye borcumuz gümrük beyannamesi ve faturalarına göre ne kadar oldu 100.000 usd. Fakat bir yurt dışındaki müşteriye akreditif karşılığı 99.995 usd yolladık. kaldı yurt dışındaki bize malı yollayan firmanın alacağı 5 usd. şimdi bu 5 usd yi yurt dışındaki firmaya kasadan çıkış yapamazsınız. havalesini yapmadınız. Ama yurt dışındaki firma ile de alacağımız vereceğimiz yok. bu promosyon karşılığı borcumuz hesaplar üzerinde görünürken kapanması da gerekmektedir. sene sonu değerlemeleri var, kur değerlemesi var vs.vs.
bunu gidermi yazayım, yoksa gümrükçüyemi yazayım demiyorum. ayrıca artık ödemeleri gümrükçünün yapmasına gerek yok, banka hesap numarasını verdiği zaman biz ilgili firmalara havalelerini yapıyoruz. yani gümrükçüyü tediyeci olarak kullanmıyoruz.
sorun şu ki ithalat mal bedeli + prmosyon tutarı (99,995 + 5) yurt dışındaki firmaya borcumuz iken biz yurt dışındaki firmaya 99,995 USD yolluyoruz ve geriye kalan 5 usd cari hesapda kanuni olarak nasıl kapatılırsa sorun olmaz.
teşekkürler.
 
Ynt: Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

akreditif karsiligi olan miktari fatura ile kapattiniz.. böle bi örnekle karksilastim calistigim is yerinde biz o promosyon yani katalog da denilebilir biz onu dikkate almiyorduk sonucta karsi tarafta iz bedeli die fatura kesitigi icin sirketinizi borclandırmadigini dsünüyorum sonuc olarak bir islem yapmayabilirsiniz die düsünüyorum..
 
Ynt: Yurt Dışı Promosyon İz Değerli Fatura

Aslında dediğiniz gibi; önceleri bir işlem yapmıyordum. fakat karşıt incelem yapan bazı firmalarda gümrük beyannamesi ile bildirilen faturalar arasında fark oluşuyor diye gümrük ile karşı karşıya geldiğimiz zamanlar oldu. icabını açıkladık, fakat açıklamaya gerek kalmasın diye bir sistem oluşturmaya çalışıyorum. ne karşıt incelemelerde ne de gümrükte sorun oluşmasın diye fikirlerinizi veya uygulamalarınızı öğrenmek istedim.
 
Üst