Yurt Dışında Bir Firmaya Türkiye'de Servis Hizmeti

Üyelik
22 May 2013
Mesajlar
8
Konum
ankara
Selamlar,

Yurt dışında bulunan bir firma Türkiye 'de bulunan bir üniversiteye bir cihaz satıyor ve satılan bu cihazın kurulması ve devreye alınması gerekiyor.

Ben firmaya bu hizmeti sunacağım. Yani üniversite bu cihazı firmadan alacak, bende gidip kuracağım ve firma bana "verdiğim servis hizmetinden dolayı" ödeme yapacak, bende haliyle fatura keseceğim.

Bu ödeme online hesabıma yatacak.

Acaba benden KKDF kesilir mi?

Kestiğim fatura için herhangi bir vergiye tabi olur muyum. Eğer olursam ne tür bir vergidir ve yüzdesi nedir ?

Hiç fatura kesmesem ve benim şahsi hesabıma ücret ödense, şirket söz konusu olmasa-nitekim serbest çalışıyorum- yine KKDF kesintisi veya buna benzer bir durumla karşılaşır mıyım.

Yardımlarınız için şimdiden çok çok teşekkür ederim.

Selamlar, Saygılar
 
Sizin serbest meslek mükellefiyetiniz mi var?

Soruyu anlamadığım için özür dilerim. Açıklayabilir misiniz. Ben özetleyeyim;

Şu an bir şirketim yok ancak firma ile uzun zamandır ilişki içerisinde olduğum için şimdi kurulum işlerini TR de ben yapmaya başlıyorum. Hemen bir şahıs şirketi kurup fatura kesebilirim yada onlar bana direk ödeme yaparlar. Bir ay içinde başlayacağım.
 
Önce şirket değil, serbest meslek faaliyetinden dolayı vergi mükellefiyeti tesis ettirin, defter ve belgeleriniz hazır olsun. Tabi bunları yaparken bir SMMM'den profesyonel yardım alın. Yine de kafanıza takılan bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırız.
 
Önce şirket değil, serbest meslek faaliyetinden dolayı vergi mükellefiyeti tesis ettirin, defter ve belgeleriniz hazır olsun. Tabi bunları yaparken bir SMMM'den profesyonel yardım alın. Yine de kafanıza takılan bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırız.

Teşekkür ederim. Peki diyelim ki şahıs şirketi kurdum ve servis hizmeti verdim. Fatura kesmem gerekti bu şirkete-yurt dışındaki şirkete. Bu durumda nasıl davranmam gerekir. Yani vergi ödermiyim?
 
Ödersiniz tabi. Ama şimdi olay buradan size anlatamayacağımız kadar karışık. İnternet üzerinden olmaz bu işler, 4 nolu mesajımın ikinci cümlesini tekrar okuyunuz.
 
üstad;
bu, piyasadaki servisler hep serbest meslek olarak mı mükellefiyetleri var ?
Mesela Oto tamircileri serbest meslek erbabımıdır ?
 
Hayır elbette oto servisi ticari kazanç olur. Burada kritik nokta GVK md.65'in ikinci fıkrasıdır.

"Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır."

Ticari kazanç,serbest meslek kazancı ayrımını yaparken her olguyu kendine özgü özellikleri ile değerlendirmek gerekir. Benim sorunun soruluş biçiminden anladığım yurt dışından ithal edilen ve yüksek teknoloji ürünü olan bir cihazın kurulması için yine ilerim derece uzmanlık gerektiren bir hizmete ihtiyaç duyulduğu, ve bu hizmetin ifa edileceği. Bu olguda ilmi ve mesleki bilgi çok baskın. Ancak oto tamir servisini bununla karşılaştırmak yanlış olur.

Kısaca şöyle formüle edebiliriz

Şahsi mesai+ ilmi veya mesleki bilgi+ihtisas> Sermaye ise serbest meslek kazancı

Şahsi mesai+ ilmi veya mesleki bilgi+ihtisas< Sermaye ise ticari kazanç
 
Son düzenleme:
koray üstadım sokak arasındaki tamircilerde sermaye yok denecek kadar az..tamamen mesleki bilgiye dayalı ama, serbest meslek olan hiç duymadım ?
 
Tabi sokak arasındaki tamirciler için söylemedim bunları, daha organize oto servisleri için bu değerlendirmeyi yaptım. Ama bir kez daha düşününce, mahalle arasındaki bir tamircide dahi daha ağır basan hususun sermaye olduğunu görürüz. Kaldı ki bizim tartıştığımız konuda sabit bir iş yeri bile yok.
 
Üst